KUSTEČEVA PONOVNO PRESTALA INTERPELACIJO: V opoziciji žalostni, a ne tudi presenečeni

Slovenija

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je po 14 urah razprave glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev. Ministrica je bila interpelirana že drugič v tem mandatu, prvič je bil rezultat skoraj obraten - za njen odhod je tedaj glasovalo 38 poslancev, 41 pa jih je bilo proti.

Simona Kustec

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi za medije po že drugi uspešno prestani interpelaciji dejala, da bo še naprej odgovorno delovala na področju šolstva. Po oceni Kustečeve je pred ministrstvom zaradi epidemioloških razmer, predsedovanjem Slovenije Svetu EU in številnih razvojno naravnanih izzivov zahteven čas. Resor izobraževanja je po njenih besedah potreben sprememb, ki bodo usmerjene "v podobe novih vizij, znanja in s tem povezanih vzgojno-izobraževalnih procesov".

Kustečeva je ob tem dejala, da je v razpravi, ki je ob interpelaciji potekala v DZ, poskušala najti tudi predloge za nadaljnje delo, a da so se vsebine ponavljale, tako kot že v sami interpelaciji. "Vsi skupaj moramo bolj zavihati rokave, znanje je tisto, kar prav naša družba, družba majhne države potrebuje in s katerim je lahko v svetovnem merilu konkurenčna in tudi najboljša," je ocenila. A za to se je treba po njenem mnenju potruditi ter vzpostaviti vse pogoje za to, da bo to mogoče.

Ministrica je v izjavi tudi zavrnila očitke o sumu koruptivnega ravnanja zaradi razpisa za podelitev koncesij visokošolskim študijskim programom. Poudarila je, da morajo biti v pravni državi vsi razpisi in postopki na ministrstvu oprti na pravne norme, transparentnost in sistem preverjanja. "V primeru, da kdorkoli dvomi v transparentnost samega procesa, same vsebine, ima seveda na voljo vsa sredstva, da to tudi odpre in da se te zadeve tudi preverijo," je dejala. Hkrati je zagotovila, da bi, če bi bilo karkoli narobe s samim razpisom, na to opozorile že za zakonodajo pristojne vladne službe.

V razpravi so sicer vlagatelji interpelacije med drugim opozarjali tudi na odsotnost dialoga s ključnimi deležniki v šolstvu, Kustečeva pa je po uspešno prestani interpelaciji zatrdila, da čuti podporo ravnateljev. Zaradi epidemioloških razmer je namreč z njimi v intenzivnejših in bolj rednih stikih kot običajno, je pojasnila.

Po njenih besedah večjih sistemskih težav, kot ji je bilo to očitano v današnji razpravi v DZ, ne beležijo. So pa zaradi epidemiološke situacije prisotni različni izzivi in morebitne stiske, saj je človeško življenje in dinamika takšna, da se velikokrat izrazi v medsebojnih odnosih na šolskem polju.

Simona Kustec in Matej T. Vatovec

Opozicija razočarana: "Žalostno, a pričakovano" 

Matej Tašner Vatovec (Levica) je opomnil, da so opozicijski poslanci ministrico med razpravo večkrat vprašali glede očitkov o neaktivnosti ministrstva med epidemijo covida-19, a odgovorov niso dobili. "Kar dodatno potrjuje, da ministrica ni primerna za to funkcijo," je prepričan poslanec.

Izpostavil je kritike dela šolnikov, ki ministrici očitajo, da je slabo odzivna. Svoj odnos je, tako Tašner Vatovec, Kustečeva v parlamentu pokazala s tem, ko se ji ni zdelo vredno odgovarjati na vprašanja poslancev. Izrazil je obžalovanje, da se "kalkulacije v državnem zboru odvijajo na plečih otrok, ki bodo občutili posledice epidemije pri šolanju". Prav tako je obžaloval, da ministrstvo po letu in pol od začetka epidemije še vedno ni pripravilo analiz učinkov šolanja na daljavo na učence.

Poudaril je, da s kritiko ne bodo odnehali, pač pa bodo še naprej kazali na slabe prakse. "Seznam, kaj bo treba popraviti in kako se nekdo na položaju ne sme vesti, je dolg," je opozoril.

Maša Kociper (SAB) je izrazila prepričanje, da bi se morala vlada posloviti v celoti. A za to potezo po njenih besedah opozicija nima dovolj glasov, saj jih ima trenutno 43. "Vse kar lahko delamo je, da uporabimo po ustavi in zakonih predvidena orožja proti nesposobni vladi in neprimernim ministrom," je pojasnila. Spomnila, je da so v razpravi ob interpelaciji Kustečeve navedli vse njene nepravilnosti, izpostavili njeno neuspešno ministrovanje in ravnanje v času covida-19. Kociprova je ob tem obžalovala, da opoziciji ni uspelo zbrati dovolj glasov.

Matjaž Han (SD) je povedal, da je rezultat interpelacije pričakoval, saj da v državnem zboru že nekaj časa ne veljajo nobeni argumenti več, "temveč kupovanje glasov in čakanje na volitve". Izrazil je svoje razočaranje nad rezultatom.

Marjan Dikaučič

V ponedeljek na vrsti Dikaučič

Na vprašanje, ali v ponedeljek ob interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča pričakuje drugačen rezultat, je Han odgovoril da ne. "Bom pa neizmerno presenečen, če bo šel rezultat v smer, da bo gospod Dikaučič razrešen," je povedal.

Vatovec pa o rezultatu ponedeljkove interpelacije ni želel špekulirati. Spomnil je na očitke Dikaučiču, ki mu v interpelaciji očitajo "resne stvari, ki so celo kazensko pregonljive". Vprašal se je, kaj vse bo potrebno, da bi SDS uspelo ubraniti ministra.

Ponedeljkova interpelacija bo uspela, če bodo ob predlagateljih interpelacijo podprli tudi v poslanski skupini DeSUS, kjer poudarjajo, da bodo končno odločitev sprejeli po opravljeni razpravi, se jim zdi pa "nedopustno, da je minister za pravosodje v sodni preiskavi zaradi utaje davkov".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  20 .11. 2021 ob  19: 20
brez veze komentirat. če ima kej v glavi, in zavesti, bo ogoče čez enh 20let, kobo bolj "svobodna", ugotovila kašne bale je zagovarjala za šolde in ljubljenega vodjo ! škifo !