KRIŽMAN OPOZARJA: "V Abitantih je treba urediti vodovod, konec leta se nezadržno bliža"

Koper

"O tej pobudi smo govorili že ničkolikokrat," o ureditvi vodovoda v Abitantih pravi občinski svetnik iz vrst SD Marjan Križman. Naložba je sicer predvidena v letošnjem občinskem proračunu, a kot opozarja svetnik, bo treba pohiteti, saj se konec leta nezadržno bliža.

Ureditev vodovoda v Abitantih, vasici v zaledju koprske občine, je poleg širitve ceste, da bi tja lahko pripeljal avtobus in ureditve širokopasovnega interneta, najverjetneje najpomembnejša za tako željen razvoj turizma v vasi"Skrajni čas je, če se hočejo kočno razviti," opozarja Križman.

"Govorimo in mislimo, da je slovenska Istra kot Toskana, a za to je potrebno vložiti tudi kaj energije," poudarja Križman, ki priznava, da so tovrstni občinski projekti nekoliko zastali zaradi letošnje situacije z novim koronavirusom, a "bo treba stopiti na plin".

Tekoče vode namreč v Abitantih ni, čeprav je tam zelo vodnato območje in imajo 14 štrin. Abitanti so sicer najbolj oddaljena vas v Mestni občini Koper in so del Krajevne skupnosti GradinZnani so predvsem po istrski arhitekturi – kamen in suha zidava, kar pomeni, da so ljudje z lastnimi rokami in brez veznega materiala gradili hiše, ki danes predstavljajo bogato kulturno dediščino1987 je bila celotna vas razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena in je vpisana v register kulturne dediščine ministrstva za kulturo.

Po vojni so prebivalci Abitantov zaradi dela in razvoja mest začeli vas zapuščati. Leta 2002 je umrla še zadnja prebivalka. Vasica je tako samevala vse do leta 2010, ko so jo začeli ponovno oživljati prav potomci prvega prebivalca Abitantov, družina Perič. Prav Gracijano Perič s kmetije Grondali se v vasi trudi z razvojem turizma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija