Križarko Costo Concordio dvignili

Svet

Ladjo Costa Concordia, ki je lani januarja nasedla ob toskanski obali, so ponoči dvignili. Dvigovanje je trajalo nekaj ur dlje, kot so načrtovali, sicer pa je bila to največja tovrstna operacija doslej.

Dvigovanje poškodovane ladje je trajalo 19 ur, spremljali pa so ga številni ljudje, ki so konec zahtevne operacije pospremili z aplavzom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirene so se oglasile ob 4. uri zjutraj in to je bil znak, da so ladjo dvignili v pokončen položaj in da je akcija končana.

Tista stran ladje, ki je bila 20 mesecev pod vodo, je zarjavela in po navedbah vodje italijanske civilne zaščite Franca Gabriella, bodo potrebna večja popravila, zato križarke ne bodo odstranili pred prihodnjo pomladjo, ko naj bi jo odvlekli v eno od italijanskih pristanišč.

"Rotacija je končana. Ladja je v pokončnem položaju in zdaj smo na točki nič," je pojasnil Gabrielli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki so sicer operacijo označevali za tvegano, saj so se bali, da se bo ladja med njo prelomila.

Ladjo so dvignili s pomočjo hidravličnega sistema. Najprej so jo morali dvigniti s skale, na katero je nasedla, nato pa obrniti za 65 stopinj.

Costa Concordia je nasedla 13. januarja 2012, nesreča pa je terjala 32 življenj. Na ladji je bilo sicer prek 4000 ljudi.

Nesrečo naj bi zakrivil kapitan Francesco Schettino, ki se še vedno zagovarja pred sodiščem, grozi pa mu do 20 let zapora.

Pomočnik župana otoka Giglio, vzdolž katerega je nasedla Costa Concordia, Mario Pellegrini, je ponoči dejal, da je "v šoku".

Južnoafričan Nick Sloane, strokovnjak za reševanje ladij, ki je vodil reševanje, pa je dejal, da si je oddahnil. "Še nikoli nismo izvedli operacije takšnega obsega," je poudaril.

Napovedal je, da bodo zdaj križarko podrobno pregledali in ocenili škodo, vendar pa ocenjuje, da je – glede na to, da je uspešno prestala dvigovanje – dovolj močna za plovbo.

Reševalci bodo skušali najti tudi trupli dveh še pogrešanih po nesreči, italijanske potnice in indijskega člana osebja.

Stroški celotne operacije, ki jo izvajata italijansko in ameriško podjetje Micoperi in Titan, naj bi presegli 600 milijonov evrov, krile pa jih bodo zavarovalnice.

barba |  17 .09. 2013 ob  10: 17
Schettino po mojem je najmanj kriv...