KRITIČNA SEZONA ZA SLOVENSKA SMUČIŠČA: Katera so zaenkrat še odprta?

Slovenija

Na slovenskih smučiščih se zaradi neobičajno visokih temperatur za ta čas in odsotnosti padavin soočajo s pomanjkanjem snega, zato so nekatera prisiljena omejevati delovanje. Po podatkih Združenja slovenskih žičničarjev trenutno normalno obratuje le Kanin, zaprta pa so smučišča Cerkno, Soriška planina, Stari vrh in Gače.

"Pretopla zima, ki onemogoča pripravo tehničnega snega in je pojedla s temi visokimi temperaturami tudi tisti sneg, ki so ga smučišča uspela narediti pred prazniki, je razlog, da so nekatera smučišča že zaprta. Ostala se mučijo z 20 centimetri snega. Edina izjema je Kanin, ki ima meter snega, kar sicer za to smučišče ni veliko, a je smuka kljub temu mogoča," je za STA danes povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, sicer direktorica družbe Sončni Kanin.

"Ta sezona je z vidika prihodkov in stroškov zelo kritična," je dodala Božič Badalič. Kot je opozorila, je letošnja zima nov dokaz, da morajo gorski centri pospešeno delati na letnem turizmu. To je tudi eden od ciljev razpisa za razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč, na katerem je bilo lani izbranih deset projektov. A v združenju žičničarjev opozarjajo, da bodo smučišča ta sredstva zaradi kratkih rokov in letošnjega izpada prihodkov le s težavo črpala.

Za prihajajoče dni napovedi za večino slovenskih smučišč niso obetavne, poleg vremena upraviteljem povzročajo skrbi tudi visoke cene energentov. Po besedah Manuele Božič Badalič se s podobnimi težavami soočajo tudi v sosednjih državah in vprašanje je, katera smučišča bodo med bližajočimi se šolskimi zimskimi počitnicami umetno zasneževala proge.

"Vsa nižje ležeča smučišča so vedno pod velikim vprašajem, če pride spet teden dni odjuge, spet teden dni megle ali padavin, kot so bile pred novim letom. To odplakne sneg, račun za elektriko pa ostane," je pojasnila. "Dejstvo je tudi, da tudi najboljši zasneževalni sistem pri 10 stopinjah Celzija in 80-odstotni vlagi ne more delati snega," je dodala.

Na mariborskem delu Pohorja je trenutno mogoče smučati le še na Arehu, medtem ko je na Bellevueju odprt zgolj otroški poligon. Zaradi skrčenega obsega obratovanja smučarskih prog so znižali cene dnevnih smučarskih vozovnic, vzporedno pa so odprli kolesarski park. Lani se je sezona v Bike parku Pohorje uradno začela 15. aprila, sicer pa se je v preteklih letih že dogajalo, da so bile na Pohorju sočasno odprte smučarske in kolesarke proge, pojasnjujejo v Javnem holdingu Maribor.

Od začetka letošnje sezone konec novembra so na Mariborskem Pohorju našteli več kot 50.000 obiskovalcev, od tega je bilo okoli 30.000 smučarjev. "V nadaljevanju zimske sezone si bomo prizadevali, da v okviru vremenskih razmer čim bolje uredimo smučišča in obiskovalcem zagotovimo kakovostno smuko, še posebej med počitnicami. Pričakujemo, da bo mrzlo vreme letos še omogočilo zasneževanje smučišč," pravijo.

"Upamo na sneg, sicer se ne obeta nič dobrega"

Na Rogli trenutno obratuje celoten sistem Planja, so bili pa v torek zaradi vremenskih razmer in snežnih pogojev prisiljeni zapreti smučarsko progo Jurgovo. Za naprej težko napovedujejo razmere. "Glede na trenutne vremenske napovedi, ki zaenkrat ne predvidevajo obilnejših snežnih padavin in daljšega obdobja nizkih temperatur, si bomo še naprej prizadevali zagotavljati najboljše možne pogoje v danih razmerah," so za STA povedali v družbi Unitur.

Zaradi pomanjkanja snega na Pohorju prihaja tudi že do odpovedi rezervacij v hotelih. "Hotel se s 15. januarjem izprazni, rezervacij za februar in marec pa nimamo. Upamo na sneg, sicer se ne obeta nič dobrega," je za časnik Večer povedala lastnica mariborskega hotela Draš Sandra Draš. "Rezervacije imamo, vendar zaradi vremenskih razmer dnevno prejemamo odpovedi. Vse skupaj je zastrašujoče," je zaskrbljen tudi direktor Pohorje village resorta Vasja Ilešič.

Po drugi strani so namestitvene zmogljivosti na Rogli in v Termah Zreče še vedno skoraj v celoti zasedene. "Odpovedi rezervacij zaenkrat ne beležimo," pravijo v Uniturju.

Odpovedi rezervacij zaenkrat ni 

Tudi na zahodnem delu Pohorja ima podjetje Vabo na Kopah in v hotelu v Slovenj Gradcu nastanitvene zmogljivosti trenutno dobro zasedene. "Predvsem imamo smučarje iz BiH, nekaj imamo hrvaških smučarjev, nekaj pa tudi domačih v šolah v naravi," je za STA danes povedal direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž.

Po spodbudnem decembrskem začetku zimske sezone so trenutno na smučišču Kope smučarske razmere takšne, kot to dopušča vreme. Snega je dovolj le za obratovanje dveh prog, Pungart in Sedlo. Ker ostale ne obratujejo, je dnevnih gostov zelo malo, je še povedal Paradiž.

Tudi v Kranjski Gori odpovedi rezervacij zaenkrat ni. V Turizmu Kranjska Gora in v Hit Alpinei sicer prejemajo veliko klicev in vprašanj ljudi glede možnosti smučanja. Ker smuko še zagotavljajo, pa do odpovedi vsaj za zdaj ne prihaja.

Bitka z visokimi temperaturami

Kranjskogorski žičničarji bijejo bitko z visokimi temperaturami in se z vsemi močmi trudijo, da so smučarske proge iz dneva v dan urejene. Kot so pojasnili v RTC Žičnicah Kranjska Gora, imajo ogromno dela z iskanjem snega in z njegovim premeščanjem na proge.

Podobno je tudi na Krvavcu, kjer je snežna odeja debela do 30 centimetrov, se pa zaradi visokih temperatur in vlage zelo hitro krči. V RTC Krvavec zato lahko zagotavljajo obratovanje le dela žičniških naprav in prog. Danes tako obratuje pet od 13 naprav, odprtih pa je šest od 26 prog.

Umetno zasneževanje na Krvavcu trenutno ni mogoče. Temperatura bi morala biti vsaj 2,5 stopinje Celzija pod ničlo, kar pa se v teh dneh ne zgodi niti ponoči. Akumulacijsko jezero na vrhu Zvoha je polno in pripravljeno. V začetku naslednjega tedna pričakujejo nižje temperature, ki bi omogočale zasneževanje. "Zato se bomo trudili, da ob danih razmerah vzdržujemo proge in omogočimo smuko smučarskih navdušencem," so poudarili v RTC Krvavec.

Na Voglu, kjer vodne akumulacije za umetno zasneževanje nimajo, medtem upajo na naravni sneg. Napovedi kažejo, da bi ga v nedeljo lahko zapadlo najmanj 20 centimetrov, zato ostajajo optimistični, so povedali v Žičnicah Vogel. Snega je na Voglu trenutno le okoli 30 centimetrov in ga na smučišču že močno primanjkuje. Zato imajo veliko dela s prevažanjem in lopatanjem snega ter utrjevanjem prog. Poleg nihalke obratujejo štiri žičniške naprave od sedmih.

Medtem ko v Julijskih Alpah z velikim trudom še uspevajo zagotavljati pogoje za smuko, pa so bitko z naravo v minulih dneh izgubili žičničarji v Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, ki so bili primorani naprave zaustaviti že med novoletnimi prazniki.

Na prvi dan novega leta so zaradi neugodnih snežnih razmer zaprli smučišče Cerkno, še dan prej pa smučišče na Soriški planini. Tudi na Starem vrhu so visoke temperature in dež že pred iztekom starega leta snežno podlago tako poškodovali, da je smuka onemogočena. Zdaj upajo na čimprejšnje ugodnejše vreme, da bodo smučišče lahko odprli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija