KRISTJANI PRAZNUJEJO BOŽIČ: Koprski škof na polnočnici pozval k medsebojnemu spoštovanju

Slovenija

Kristjani so ob polnoči dočakali božič. Veliko jih ga je pričakalo pri polnočnicah v cerkvah, kjer glede na lani veljajo nekoliko milejši epidemiološki ukrepi. Nadškof Alojzij Cvikl je polnočnico daroval v mariborski stolnici, ob tem pa poudaril, da božič ni samo sijaj lučk in okraskov, ampak je pomembno doživeti in začutiti Boga med ljudmi.

Po besedah nadškofa je Bog z Jezusovim rojstvom, ki ga obeležujejo na božič, postal človek, to pa je naredil tako, da je prišel kot nebogljen otrok "stran od trgov in mest, kjer se ustvarja javno mnenje, merijo politične moči in se ustvarja usoda preprostih ljudi". Ni "prišel z močjo, ampak z nežnostjo, ki je lastna otroku", da bi človeka naučil biti človek na božji način, je dejal.

Božična noč po besedah Cvikla razodeva dve veliki skrivnosti, ki se dotikata Boga in človeka: "Ni v božji naravi rojevati božje otroke in ni v človeški naravi vstati od mrtvih. Oboje je čisti zastonjski božji dar. Zato je sveta noč noč veselja in hvaležnosti, kajti ta dar je namenjen vsakemu izmed nas."

Opozoril je, da pomen božiča "ni samo v zunanjosti, v sijaju lučk in okraskov, ampak je tudi program in načrt za prihodnost, kako naj živimo svojo vero". "Kajti Bog je z nami in med nami. Obhajati božič v vsej svoji resničnosti pomeni začutiti in doživeti Boga med nami. Samo takšen božič lahko napolni naše srce s tolažbo, upanjem in mirom," je zaključil.

Jurij Bizjak

Koprski škof Jurij Bizjak je pri polnočnici v koprski stolnici, ki jo je v neposrednem prenosu prenašala tudi Televizija Slovenija, spomnil, da so ljudje s Kristusovim učlovečenjem na viden in oprijemljiv način postali otroci Boga, kot njegovi otroci pa tudi njegovi dediči, kar pomeni, da bodo z njim tudi poveličani.

Vsi so po njegovem tudi dediči nebeškega kraljestva, pri čemer je opozoril, da je nebeškega kraljestva toliko, kolikor je vrednot, kot so resnica, življenje, svetost, pravičnost, mir in ljubezen.

Spomnil je, da so ljudje kot dediči Boga vsi med seboj bratje, tudi tisti "najbolj uporni in oddaljeni in zato najmanjši". Zato je pozval k medsebojnemu spoštovanju in izpostavil Kristusove besede: "Karkoli ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili."

Na današnji, božični dan bodo dopoldne potekale božične maše. Ljubljanski nadškof metropolit Zore jo bo imel ob 9. uri v ljubljanski stolnici, Cvikl pa uro pozneje v mariborski stolnici.

Osrednje evangeličansko božično bogoslužje bo v evangeličanski cerkvi v Kuzmi, vodila ga bo evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

Papež Frančišek bo opoldne v Vatikanu podelil tradicionalni božični blagoslov mestu in svetu - urbi et orbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  26 .12. 2021 ob  01: 20
Srecen bozic,pa res da nebi bilo vec pedofilije in zlorabe otrok,pa tudi iskanje denarja vsepovsod,preganjanja carovnic,grobisc otroskih in tako naprej...
Spostujmo eden drugega
vseved |  25 .12. 2021 ob  09: 17
-1
Najprej očistite svoja pedofilska gnezda !