KRISOVA MAMA OB NJEGOVEM ROJSTNEM DNEVU: "Lepo napreduje, res se trudi"

Koper

Mali borec iz Kopra, Kris Zudich, danes praznuje drugi rojstni dan. Dve svečki je upihnil v Los Angelesu, kjer se od novembra mudi na zdravljenju, ki mu ga je s skupnimi močmi omogočila vsa Slovenija. V obširni dobrodelni akciji, ki jo je zagnala in vodila Larisa Štoka iz obalnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, se je za Krisa v le nekaj dneh zbralo rekordnih 3,4 milijona evrov. Mudilo se je predvsem zato, ker je malček revolucionarno zdravilo moral prejeti pred dopolnjenim drugim letom starosti. In uspelo mu je!

Za Krisom in njegovo družino je zagotovo nepozabno leto. 24. septembra 2019 smo prvič objavili ganljivo zgodbo o malčku iz Kopra, ki se bori z redko obliko hude živčno-mišične bolezni, že 30. septembra 2019 pa smo poročali, da se je v dobrodelni akciji zanj zbralo 3,4 milijona evrov. Kris je namreč nujno potreboval zdravilo zolgensma, ki stane vrtoglavih 2,3 milijona evrov in ki bi mu omogočilo normalno življenje.

V začetku lanskega novembra je z mamo in očetom odpotoval v Ameriko, kjer je v bolnišnici v Los Angelesu prejel odmerek tega revolucionarnega zdravila, od takrat pa je njegov napredek več kot očiten. Kris, ki še pred nekaj mesecih ni mogel samostojno sedeti in se premikati, se lahko zdaj sam prevali s trebuščka na hrbet, lahko za kratek čas sedi brez opore, ima več energije in moči.

Dan, ko je prejel zdravilo, je predstavljal njegovo ponovno rojstvo, danes pa praznuje svoj drugi rojstni dan. Družina je pomembno prelomnico zagotovo dočakala z olajšanjem, saj je Kris zdravilo prejel pravočasno, torej preden je dopolnil 24 mesecev.

Larisa Štoka: "Kris je dobil polna lička in zdrav nasmeh"

"Želim mu predvsem obilo zdravja, ker je to doslej najbolj potreboval. Da še naprej ostane tako srečen otrok. Da se bo z nami lahko končno začel pogovarjati s svojimi prvimi besedami in ne več le z očmi in gestami. Da bo še naprej veliko sporočal preko slik in risbic, ki jih zelo rad ustvarja. Da bo s svojimi prvimi koraki osrečil sebe, družinico in tudi vse nas dobrodelne škratke, ki smo mu lahko pomagali," je Krisu ob njegovem rojstnem dnevu zaželela Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Ravno včeraj se je preko video klica pogovarjala z družino onstran luže. "Opazila sem, da je Kris dobil bolj polna lička in zdrav nasmeh. Vedno bolj je v obrazek podoben očku," je dejala za naš portal in dodala, da komaj čaka, da se malček kmalu vrne domov.

Larisa Štoka je postala Osebnost Primorske za leto 2019.

Tudi domov se bo vrnil s Kostićevim letalom 

To bi se po zadnjih informacijah lahko zgodilo v začetku marca. Poročali smo namreč, da se je Krisova kri izboljšala, zdravnik pa mu je zmanjšal dozo steroidov. "V najboljšem primeru bi se Kris lahko domov vrnil v roku dobrega meseca, a smo rekli, naj nikar ne hitijo. V Ameriki zdaj obiskuje fizioterapije, ki jih nujno potrebuje in je prav, da jih opravi. Ko bo vse urejeno, bo sledil še srečni let do doma. Vsi domači in vsi, ki smo z njimi delili to zgodbico, komaj čakamo, da se vrnejo," je povedala Štoka.

"Kris lepo napreduje. Z majhnimi stvarmi v pravo smer. Res se trudi," pa nam je naknadno pojasnila njegova mama, ki upa, da se bodo lahko kmalu vrnili domov. "Vse zvemo sproti, žal ... Vse je namreč odvisno od Krisovih krvnih rezultatov," je zapisala in dodala, da bodo Krisov rojstni dan praznovali z družino in prijatelji, ko se vrnejo nazaj v Slovenijo.

Štoka pa nam je razkrila še, da se bo Kris z družino v Slovenijo vrnil z zasebnim letalom srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki bo tudi tokrat, tako kot ob odhodu, kril vse stroške poleta. Na poti v Ameriko je Kris potreboval zdravniško spremstvo. "Morda sedaj, ko se je njegovo zdravje izboljšala in lepše diha, med letom ob sebi niti ne bo potreboval zdravnika … A to je še vse v zraku," je na glas razmišljala dobrodelna palčica.

Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je na svojem Facebook profilu ob tem pomembnem dnevu za Krisa objavilo tudi voščilnico, pod katero se je vsul plaz dobrih misli, vse najboljše pa mu iz srca želimo tudi mi! 

Objavil/a Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki dne Ponedeljek, 27. januar 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  28 .01. 2020 ob  21: 05
Bravo. Bravo pa tudi Kostiću.
bubobubo |  28 .01. 2020 ob  17: 21
polna lička so verjetno posledica zdravil, ampak važno je, da se vidi napredek in da je vsak dan vesel in srečen ob svojih najbližnjih, čestitke za rojstni dan