KREK POTRDIL: Kmalu nova aplikacija za preverjanje pogoja PCT, v pripravi tudi pravna podlaga zanjo

Direktor NIJZ Milan Krek je za STA potrdil, da v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo pravno podlago za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, ki bo hkrati omogočala učinkovit nadzor nad istovetnostjo. Pričakuje, da bo pravna podlaga sprejeta do jeseni, hkrati pa bo na voljo tudi posodobljena aplikacija.

Milan Krek

O tem je sicer danes poročal tudi portal N1.

Krek je pa za STA pojasnil, da posodobljena aplikacija ne bo prikazovala vseh podatkov, kot jih je prvotna, bo pa omogočala ključne podatke za izvedbo nadzora. Kateri so ti osebni podatki, ni pojasnil. Ob tem je poudaril, da je glede na prevladujočo različico delta novega koronavirusa striktno spoštovanje in učinkovito preverjanje PCT pogojev eden najpomembnejših ukrepov, ki omogoča, da se ne zapira družbe.

Tako hkrati s pravno podlago pripravljajo tudi novo različico aplikacije, ki bo na voljo takoj ob potrditvi pravne podlage.

Krek upa, da bo zeleno luč dala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta je v minulih dneh pojasnila, da formalno ni seznanjena z nobeno od dveh verzij aplikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Prelesnikova je NIJZ rok za odgovor glede aplikacije podaljšala do petka.

Janez Janša

Na NIJZ so namreč 23. julija predstavili aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja PCT, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. Čeprav sta tako minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, pač pa le dejstvo, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoj, pa se je namreč izkazalo, da se pri branju QR kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus. Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoje ali ne. Na voljo je od minulega petka.

Premier Janez Janša je v polemiki o odgovornosti za zaplete okoli aplikacije in vprašanju, kdo bo odgovarjal ob morebitnem ponovnem zaprtju države, v soboto na Twitterju navedel, da ne bo odgovarjala Prelesnikova, ampak ministrstvo za zdravje in NIJZ. "Oboji so imeli navodila vlade, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave. Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov," je bil jasen Janša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .08. 2021 ob  23: 42
zaradi nedelujoče in nezakonite aplikacije naj Krek odstopi, ne pa, da zopet nekaj palamudi. Sicer pa je za zmedeno, lažnjivo in kradljivo stanje v državi kriv marešalo s podrepniki. Morda se ve, če je Kacin opral bazen