KRAŠKO-BRKINSKE OBČINE IN ŠKOCJANSKE JAME PROTI ZAJEZITVI PADEŽA: "Akumulacija bo imela vpliv na regijski park in biosfero Krasa"

Slovenija

Civilna iniciativa Ohranimo Brkine, ki nasprotuje zajezitvi Padeža oz. Suhorce kot rešitvi za dodatni vodni vir za Istro, danes pripravlja pohod po dolini Suhorce. Namen pohoda je ozaveščanje javnosti o pomenu ohranjanja neokrnjene narave Brkinov in njenem pomenu za prihodnost tamkajšnjih krajev.

Kot so sporočili iz civilne iniciative, se bodo pohoda udeležili tudi krajani ter predstavniki občin Divača in Hrpelje-Kozina.

Civilna iniciativa nasprotuje akumulaciji Padež, proti so tudi kraško-brkinske občine in javni zavod Park Škocjanske jame, medtem ko zajezitev Padeža podpirajo ministrstvo za okolje in prostor, istrski župani in Rižanski vodovod.

Lokalno prebivalstvo, zbrano v civilni iniciativi Ohranimo Brkine, želi s pohodom pokazati, da so skupaj za naravo, da so proti zajezitvi Suhorce oz. Padeža ter da podpirajo povezavo obstoječih vodovodov (kraškega, ilirskobistriškega in rižanskega, pa tudi postojnskega). Hkrati se zavzemajo za ohranitev Unescove svetovne dediščine - Parka Škocjanske jame.

Akumulacija Padeža bi imela namreč po oceni civilne iniciative vpliv tako na regijski park Škocjanske jame kot tudi na Biosferno območje Krasa.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je konec julija po sestanku z župani Brkinov in Krasa ponovil stališče vlade, da slovenska Istra potrebuje dodatni vodni vir in da zagovarja rešitev z akumulacijo Padež, da pa bodo pred dokončno odločitvijo v okviru sprejemanja državnega prostorskega načrta obnovili vse strokovne podlage. V postopku bo po njegovih pojasnilih sodelovala tudi stroka.

Vizjak je takrat spomnil, da je bilo glede potrebe po dodatnem vodnem viru v preteklosti že narejenih veliko študij in da zdaj ni vprašanje, ali dodatni vir potrebujemo, "zato želimo s tem projektom nadaljevati". Bo pa treba obnoviti vse strokovne podlage v okviru priprave državnega prostorskega načrta in projekt načrtovati glede na aktualne podatke; v teh letih se je namreč spremenila poraba vode v Istri, pa tudi pretoki vodotokov.

Vizjak se je takrat odzval tudi na ustanovitev civilne iniciative proti zajezitvi Padeža. Kot je pojasnil, razume zaskrbljenost ljudi in da je ustanovitev civilne iniciative njihova pravica, želi pa si v okviru diskusije s sleherno civilno iniciativo ali nevladno organizacijo argumentirane, strokovne razprave - ne čustev, ne politike, ne nekih neutemeljenih strahov.

Vlada ima pri načrtu tudi podporo Rižanskega vodovoda. Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je po julijskem sestanku poudaril, da vsi štirje vodovodi s tega območja za zanesljivo vodooskrbo potrebujejo dodatni vodni vir in da rešitev s Padežem prinaša prav to.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .09. 2020 ob  17: 32
Kakšne zlobe pokvarjene so ti ljudje.