KRAŠKA GMAJNA LETOS VABI V ŠTANJEL: Dogajanje bo posvečeno predvsem kmečki hiši

Slovenija

Festival Kraška gmajna se nadaljuje ta konec tedna, tokrat vabi v Štanjel. Začenja se že danes s predstavitvijo knjige Alje Furlan Pletilke, dogajanje pa bo v soboto in nedeljo posvečeno predvsem kmečki hiši, so sporočili iz javnega zavoda Komenski Kras iz Štanjela.

Braniška pesnica in pisateljica, ki ima za seboj že več kot dvajset slikanic in mladinskih knjig, bo med kamniti zidovi in glasbili Zvočne galerije Kamenica v zgornjem palaciju štanjelskega gradu predstavila svojo novo knjigo Pletilke. V zgodbi se ne pletejo samo nova oblačila, ampak tudi mehke vezi med mamo in njeno deklico.

Sobota bo posvečena etnološkemu muzeju Kraška hiša. Ideja o ustanovitvi etnološke zbirke v Štanjelu se je porodila pred približno 50 leti, ko so staro kamnito hišo tudi obnovili. Obletnico bodo proslavili tudi s sobotnim dogodkom v sklopu festivala Kraška gmajna.

V družabnem programu se bodo spomnili, kako se je hiša obnavljala in kako je zbirka nastajala. Med gosti bodo mnogi, ki so jo pomagali soustvarjati, v kratkem kulturnem programu pa ne bo manjkalo tudi smeha in glasbe.

V soboto vabijo organizatorji tudi na ustvarjalno delavnico pod vodstvom Franka Vecchieta z naslovom Odtisnimo svojo grafiko na preši Lojzeta Spacala, saj so številna Spacalova dela posvečena tipični kraški arhitekturi. V prvem delu delavnice si bodo sodelujoči podrobneje ogledali razstavo Magičnost prostora, kjer se v doživljanju Krasa soočajo Černigoj, Kosovel in Spacal, v drugem delu pa bodo izdelali manjšo grafiko s kraškimi motivi, odtisnjeno na originalni Spacalovi preši.

Nedelja pa bo namenjena štanjelskemu Ferrarijevemu vrtu. Velja za posebneža med kraškimi vrtovi in enega od najbolj znamenitih historičnih vrtov Slovenije. Na okrogli mizi in vodenem ogledu bodo obiskovalci lahko v nedeljo spoznavali njegovo vlogo v prostoru in v različnih zgodovinskih obdobjih - v preteklosti, sedanjosti in tudi možnih obetih za prihodnost. Javna razprava se bo zaključila z vodenim ogledom posebnih kotičkov vrta.

Festival Kraška gmajna bo prihodnji konec tedna ponudil nedeljski voden sprehod - doživetje kamnite dediščine Lipice in ob koncu sprehoda pogled na podobo novega hotela Maestoso. Zadnji vikend festivalskega dogajanja Kraška gmajna se bo zaključil v Botaničnem vrtu v Sežani, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik, ter na Pepinih vrtovih ob jesenski čajanki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija