"KRAS SE VAM KLANJA, MI SE VAM KLANJAMO": Gasilci iz drugih regij odhajajo, na straži ostajajo domačini (FOTO)

Slovenija

Stanje na obeh požariščih na Krasu je ves dan mirno, čeprav ga ni bilo veliko, je dež vseeno izboljšal oziroma vsaj omilil razmere. Pojavljajo se še manjša žarišča, vendar jih je veliko manj kot v preteklih dneh. Gasilci na terenu bodo prilagodili gasilsko stražo novim razmeram, so sporočili iz regijskih štabov civilne zaščite.

Domačini iz Kostanjevice na Krasu v znak zahvale na vaškem trgu v petek razobesili majice večine prostovoljnih društev in pripadnikov drugih služb, ki so se borili z ognjem in njegovimi posledicami. Kot so navedli domačini, so za njimi težki dnevi, gasilcem ki so pomagali pa sporočajo: "Kras se vam klanja, mi se vam klanjamo."

Čez dan je bilo na požarni straži 60 gasilcev ljubljanske regije, nočno izmeno pa bodo zmanjšali na 15 gasilcev. Prav tako naj bi 15 gasilcev štela tudi nedeljska dnevna in nočna izmena, je pojasnil vodja intervencije Simon Vendramin.

Gasilce drugih regij bodo danes zvečer poslali domov, na požarišču bodo ostali in se izmenjevali gasilci severnoprimorske in gasilci obalno-kraške regije. "Da razbremenimo gasilce lokalnega gasilskega društva in okoliških društev, ki so bili v tem času najbolj obremenjeni," je pojasnil Vendramin.

V ponedeljek dopoldne bodo po njegovih napovedih opravili oceno stanja in pripravili nadaljnji načrt varovanja in nadziranja požarišč.

Na italijanski strani bodo stražo opravljali italijanski gasilci, pripadniki gozdne straže in civilne zaščite, pomoč slovenskih gasilcev trenutno ni potrebna.

Na požariščih je danes padlo le okoli litra in pol dežja na kvadratni meter. Temperature so znova visoke, sonce je že skoraj posušilo ves dež, ki je padel ponoči, so sporočili iz štaba.

Kot sta še zapisala tiskovna predstavnika štaba civilne zaščite za severno Primorsko Ervin Čurlič in štaba CZ za Notranjsko Danijel Cek, so domačini iz Kostanjevice na Krasu v znak zahvale na vaškem trgu v petek razobesili majice večine prostovoljnih društev in pripadnikov drugih služb, ki so se borili z ognjem in njegovimi posledicami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  31 .07. 2022 ob  01: 03
Poklon vsem, ki so prispevali pri gašenju tega požara do slednjega vaščana. Golobu pa ostalim pajacom sporočamo to .l.