KOT PRVI V EVROPI BOMO STORILI TO: Izvedeli bomo realno stanje okuženosti v Sloveniji

Slovenija

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je dobil zeleno luč za raziskavo, v katero bodo povabili 3000 ljudi. Od tega si jih želijo testirati vsaj 1500. Prva tovrstna raziskava v Evropi bo pokazala, koliko ljudi je okužbo s covid-19 prebolelo, koliko je še vedno bolnih in koliko je tistih v inkubacijski dobi, ki bodo še zboleli. Testiranje bo prostovoljno, prebivalci pa bodo vabilo nanj dobili po pošti. Če se bodo ljudje odzvali, bi raziskavo lahko zaključili že prihodnji teden.

Vzorec testiranih zajel tako odrasle kot otroke in vse slovenske regije. Tiste, ki bodo zajeti v raziskavo, bodo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju, nato pa jim tudi vzeli bris in vzorec krvi, če bodo v to privolili. Vsi rezultati bodo objavljeni javno.

Raziskovanje deleža okuženih in deleža oseb, ki so bolezen že prebolele, bo pomagalo k načrtovanju blažitve ukrepov, meni Miroslav Petrovec, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. "S tem bomo pomagali odločevalcem, ki bodo na podlagi realnih številk lahko sprejeli ukrepe," je povedal.

Miroslav Petrovec

Podobno raziskavo načrtuje tudi Nemčija, v manjšem obsegu pa sta jo opravili Avstrija in Islandija. Avstrijska raziskava je sicer na podobnem vzorcu ugotavljala le delež akutno okuženih oseb. V primerjavi z avstrijsko raziskavo pričakujejo, da bo slovenska ponudila več podatkov, saj bodo poleg deleža okuženih ugotavljali tudi delež oseb, ki so okužbo že preboleli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  19 .04. 2020 ob  20: 35
-1
Ej ma sej ni tako hudo ce ti vzamejo kri..
Tiramola  |  19 .04. 2020 ob  19: 46
Ravno gledam pop tv kako slavijo kitajce. Namenjajo jim polovica dnevnika. Verjetno se na pop enačijo z Kitajci. Oni lažejo, potvarjajo resnico, ubijajajo.

Mogoče, da so prejeli tudi plačilo in navodilo kako se vodi vojna proti demokraciji.

Popu tv so pomembni Kitajci. Morilci in lažnivci.
Cel svet govori, a so Kitajci izvozili virus.
In to morajo plačati. Ne kupujte njihovih izdelkov.

Za naše pa niti ene lepe besede.
Krčma in Muha kot novinarja sta ničla.

Hvala vsem, ki ste pomagali bolnim.
Lp


vseved |  19 .04. 2020 ob  16: 13
Se lahko prijaviš sam?
Puter in marmelada |  19 .04. 2020 ob  14: 49
-1
Pisalo bo odziv je bil nad pričakovanji.
50.000 pred vratih jih je čakalo :-)