KORONAVIRUS ZAMAJAL TUDI OBALNI NEPREMIČNINSKI TRG: Prodajalci so se bolj pripravljeni pogajati, na dolgi rok je pričakovati padec cen

Koper

Slovenski nepremičninski trg je v letu 2019 dosegel rekordno vrednost. Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) so cene stanovanj presegle vrh iz leta 2008. Potem pa se je v začetku letošnjega leta zgodila epidemija novega koronavirusa, ki je zamajala tudi nepremičninski trg. Kot poudarja primorski nepremičninski posrednik Daniel Lovšin, direktor agencije Casabela nepremičnine, se je po preklicu epidemije interes kupcev sicer povečal, občutnega padca cen pa niti med epidemijo niti po njej niso zaznali. "Morda so se prodajalci le bolj pripravljeni pogajati o končni ceni svoje nepremičnine," pojasnjuje Lovšin.

Leta 2015 se je po podatkih Gursa začela pospešena rast prometa z nepremičninami, število sklenjenih poslov se je povečalo za 20 odstotkov, njihova skupna vrednost je do leta 2019 narasla za skoraj 60 odstotkov. Rekordna vrednost poslov v lanskem letu naj bi bila v največji meri posledica prodaje več trgovskih centrov in hotelov. Skupna vrednost pogodb za poslovne nepremičnine je presegla pol milijarde evrov.

Vrednost poslov s stanovanjskimi nepremičninami se je glede na leto 2018 lani povečala za 10 odstotkov in je skupaj znašala 1,59 milijarde evrov. Od tega je promet s stanovanji znašal 951 milijonov evrov. Povečala se je prodaja oziroma nakup rabljenih stanovanj, manj pa je bilo prodaje in nakupov novih stanovanj. V zadnjih petih letih je bila večina novih stanovanj prodana na Obali in v Ljubljani.

Epidemija postavila pod vprašaj izgradnjo novih stanovanj na Obali

Na Gursu izpostavljajo, da kljub številnim novim gradnjam na Obali lani na trg še zdaleč ni prišlo dovolj novih stanovanj. Glavnina novih stanovanj, ki naj bi zadostila povpraševanju, naj bi bila zgrajenih do konca leta 2021, a je epidemija koronavirusa postavila usodo tekočih in načrtovanih projektov pod velik vprašaj.

Cene nepremičnin so vrh iz leta 2008 presegle lani. Na Obali, brez Kopra, se je povprečna cena zvišala za štiri odstotke na 2560 evrov, v Kopru za šest odstotkov na 2450 evrov.

Kot pojasnjuje Daniel Lovšin, direktor nepremičninske agencije Casabela nepremičnine, je epidemija praktično zaustavila nepremičninski trg:

Daniel Lovšin

"Cene se niso uspele prilagoditi v tako hitrem času, saj je bila zaustavljena tako ponudba kot povpraševanje. Prav tako nepremičninske družbe niso smele opravljati ogledov nepremičnin. Omejeno je bilo gibanje med občinami, kar je bil tudi eden od razlogov, da od 16. marca pa do začetka maja ogledov praktično ni bilo."

Lovšin: cene so nižje za 5 do 10 odstotkov

Po preklicu epidemije se je interes za nakup nepremičnin povečal, razlaga Lovšin, kar so nepremičninarji tudi pričakovali, da se bo zgodilo. "Kupci so čakali na sprostitve, da si lahko ogledajo v živo ponudbe, ki so jih do takrat lahko spremljali le po spletnih oglasih. Zaenkrat kakšnega občutnega padca cen, tako med epidemijo kakor po njej, nismo zaznali. So se pa prodajalci morda bolj pripravljeni pogajati glede končne cene svoje nepremičnine. Običajno so cene nepremičnin nižje za 5 do 10 odstotkov od oglaševanih," pravi Lovšin in dodaja, da porasta cen ne pričakujejo.

Koprska vrata

Po ocenah Lovšina cene nepremičnin na Obali od lanskega leta niso opazno porasle, so se pa vsekakor umirile. "Res pa je, da so precej zrasle od leta 2018 do sredine leta 2019 in celo presegle kupno moč prebivalstva. Porast cen je bil takrat v povprečju kar plus 18 odstotkov na ravni celotne Slovenije. Se pa v zadnjem času pojavljajo oglasi z nepremičninami, kjer imajo lastniki resnično prevelika in nerealna pričakovanja."

Kot zanimivost, cene stanovanj so bile v povprečju za celotno Slovenijo višje kot v letu 2008, vendar cene hiš niso dosegle takšne rasti.

"Lani so transakcije s stanovanji, v primerjavi z letom 2018, padle. Sklepamo, da tudi zaradi pomanjkanja primerne ponudbe. V Kopru so sicer bile na razpolago tudi novogradnje in interes za nakup je bil velik. Gre za projekta Koprska vrata in Zeleni park. Ker pa povpraševanje presega ponudbo, so tudi cene novogradenj zrasle. Naj poudarim, da so v tem oziru cene starejših gradenj precenjene glede na novogradnje. A tudi vsaka novogradnja ni zmeraj kvalitetno izvedena in to moram poudariti," razlaga Lovšin.

Povprečna cena stanovanja v Kopru je leta 2015 znašala okoli 1800 evrov/m², lani pa 2450 evrov/m². Na celotni obali je porast cen nekoliko nižji, a kot pravi Lovšin: "Je bilo izhodišče v letu 2015 kar 2130 evrov/m², predvsem na račun dražjih lokacij. V povprečju so cene v lanskem letu dosegle 2560 evrov/m², kar je občutno manjša rast, kot jo beležijo v samem Kopru."

Cene so presegle zmožnosti najemnikov

V začetku leta 2020 ni bilo bistvenih sprememb. Januar in februar sta bila nekoliko bolj umirjena meseca za nepremičninski trg, v marcu pa jo je zagodla epidemija, ki je poslovanje z nepremičninami vse do meseca maja zaustavila.

Večjih sprememb ni občutiti niti na najemniškem trgu na Obali, saj večje število ponudb še ni prispelo. Cena za meter najemniškega stanovanja se giba okoli 10 evrov/m² pa do 15 evrov/m². Kot opaža Lovšin, so tudi na najemniškem trgu cene presegle zmožnosti najemnikov: "Mogoče se bodo nekateri najemodajalci iz zgolj turistične oddaje preusmerili v dolgoročni najem, kar bi bilo vsekakor dobrodošlo, saj je povpraševanje veliko, dobre ponudbe pa ni."

Ker se prodaja nepremičnin v poletnih mesecih umiri, bodo večje spremembe, ki jih je morda povzročil koronavirus, opazne šele po koncu poletja. A kot poudarja, bo precej odvisno od kupne moči prebivalstva.

"Koronavirus bo vsekakor imel posledice na kupno moč prebivalstva in na morebitna znižanja cen. Seveda pa moram ponovno opozoriti na dejstvo, da je delovanja trga, tako padca kakor tudi rasti cen nepremičnin, odvisna od ponudbe in povpraševanja. Večjih nepremičninskih projektov na Obali v letošnjem letu ni na vidiku, tako da bo vse odvisno od trga rabljenih nepremičnin," je prepričan Lovšin, ki zaključuje:

"Seveda bo korekcija v vsakem pogledu nujna, rast cen vsekakor ne pričakujem. Na daljši rok, pa tudi počasen padec. Ali se bo to zgodilo že v letošnjem letu bomo videli septembra ali oktobra, glede na obseg povpraševanja kupcev." 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  16 .06. 2020 ob  01: 43
Na obali se ne prodaja nič pametnega z izjemo par nepremičnin. Vse ostalo je bolj podrtija ali pa so kaki nerešeni papirji...oziroma spori. Kot je že bilo neštetokrat povedano, dobre nepremičnine na dobrih lokacijah vedno najdejo prave kupce;)
Piero Panin |  15 .06. 2020 ob  20: 38
-1
Pusti ga cakat,slej ko prej bo zgubu zivce in prodal za pol manjso ceno :-)