KORITNIK PO ODLOČITVI USTAVNEGA SODIŠČA: "Najti bomo morali neke skupne rešitve in to hitro"

Slovenija

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik odločitev ustavnega sodišča glede vladnega odloka za uvedbo pogoja preboleli ali cepljeni (PC) za zaposlene v državni upravi spoštuje. To pa po njegovih besedah nikakor ne pomeni, da ta ukrep ne bi bil koristen. "Najti bomo morali neke skupne rešitve in to hitro," je poudaril minister.

V odzivu na odločitev ustavnega sodišča je Koritnik dejal, da je zadovoljen, da je ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev. Želel bi si sicer, da bi se to zgodilo nekoliko prej. Ob tem pa je poudaril, da "nikakor ni bilo rečeno, da je tak ukrep nesorazmeren ali neprimeren, nekoristen".

Pogoj PCT za zaposlene v državni upravi je bil eden od ukrepov, sprejet kot akt delodajalca. Ministra žalosti, da argumenti ustavnega sodišča niso prepričali, ker bi bil ukrep potreben. Po Koritnikovih besedah lahko tudi v tujini vidimo, kako se ukrepi stopnjujejo, od pogoja PC za posamezne dejavnosti do pogoja PC širše za celotni javni sektor.

Trenutna epidemiološka situacija je žal takšna, da bomo potrebovali neke skupne rešitve. In te bomo morali najti hitro, je poudaril.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa se je odzval na Twitterju. "Po današnji odločitvi na ustavnem sodišču glede pogoja PC v upravi lahko zaključimo, da tam ne sedijo zgolj vrhunski epidemiologi, ampak so ti tudi vrhunski politični navijači," je med drugim zapisal Hojs.

Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj PC, v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so ugotovili, da je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .12. 2021 ob  22: 56
Ti ministrant janševi imaš pravo ime za tvojo funkcijo, zadeto v nulo!!
Jazbetz |  06 .12. 2021 ob  21: 23
Samo propbaj se mi približat z uno iglo, ti bo ostala sredi čela.