KOPRSKO SODIŠČE ODPRLO VRATA ŠOLARJEM: Poglejte si, kako je potekal njihov dan (FOTO)

Koper

Na Okrožnem sodišču v Kopru so danes pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil namenjen učencem osmih razredov Osnovne šole Dekani. Predstavili so jim delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave.

V okviru predstavitve sodišča so učence Osnovne šole Dekani seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

Šolarje so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave. V okviru obiska so si učenci med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer so jim z animacijo preko zgodbe predstavili osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega so jim prikazali tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

Verjetno najzanimivejši del za učence pa je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice.

"Sodišče se je sicer s ponudbo širšega nabora tematik za simulacijo poskušalo približati potrebam šole ter aktualnosti in relevantnosti obravnavane tematike. Na željo šole je bila tako za simulacijo kazenske obravnave izbrana tematika vožnje brez čelade in vožnje pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo šolarjem približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza," so zapisali na koprskem okrožnem sodišču, kjer so dodali, da skušajo s tem primerom dobre prakse odpreti vrata trajnemu sodelovanju z osnovnimi šolami koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Domovinska in državljanska kultura in etika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  24 .03. 2023 ob  20: 11
-4
Dobro je, da se naši otroki seznanijo tudi s temno platjo življenja in z hišo groze, kjer je doma pohlep, pokvarjenost, birokracija, lažnivost, dvoličnost, zahrbtnost in predvsem totalna odtujenost. Upam, da so jim povedali o velikih udbovcih, ki so tam sodili, presodili in marsikateremu poštenjaku neutemeljeno in nezakonito zagrenili življenje (npr Masleša). A to je druga zgodba, ki so jo predstavili, a ne?