KOPRSKI ZAPORNIKI PRIČELI Z GLADOVNO STAVKO? V ponedeljek že odklonili kosilo; uprava trdi, da so razmere primerne

Koper

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da so konec februarja prejeli peticijo pripornikov v koprskem zaporu, v kateri se pritožujejo nad razmerami in kot skrajni ukrep napovedujejo gladovno stavko. Po zagotovilih uprave so razmere v koprskem zaporu primerne in v skladu z zakonskimi predpisi. Medtem je nekaj zapornikov v ponedeljek že odklonilo kosilo. 

Skupno 63 pripornikov je v pismu vodstvu koprskega zapora očitalo, da v zavodu vladajo nehumane in nevzdržne razmere. Tako naj bi jim omejevali gibanje in rekreacijo, jim delili premajhne porcije hrane ter želeli nekatere med njimi z dolgimi izolacijami psihično uničiti. V skrajnem primeru priporniki napovedujejo gladovno stavko.

Zavod za prestajanje kazni zapora Koper je seznanjen z očitki pripornikov, peticijo pa so v zavodu prejeli 20. februarja, so pojasnili na upravi. Kot so poudarili, se je število priprtih oseb v koprskem zaporu v zadnjem letu in pol povečalo, zato so bili za zagotavljanje reda in izvajanje pravic dolžni sprejeti določene ukrepe. Nad priporom sicer reden tedenski nadzor izvaja tudi sodišče, od katerega do zdaj niso prejeli pripomb ali prošenj za pojasnila.

Pripornikom sicer zagotavljajo pravice v skladu z zakonom o kazenskem postopku. Pripornik v koprskem zavodu se v času bivanja na prostem lahko zadržuje na velikem ali malem igrišču v skladu z dnevnim redom. Zaradi povečevanja števila pripornikov in zagotavljanja primerne ravni varnosti so bili primorani bivanje na prostem organizirati v več skupinah po dnevnem razporedu. Sprehod v priporu se izvaja po skupinah na notranjem sprehajališču, ki meri 104 kvadratne metre.

Telovadnica kot dodatna kapaciteta je na voljo v popoldanskih urah. V dopoldanskem terminu ni na razpolago, ker so priporniki v tem času že polno zasedeni.

Glede prehrane na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij zagotavljajo, da vsi priporniki v Kopru dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Dnevno imajo tako zagotovljene tri obroke, vse pa pripravljajo na podlagi normativov in jedilnikov, ki so verificirani pri pristojni državni instituciji in se enotno uporabljajo v vseh zavodih.

Pravilnik o izvrševanju pripora določa, da z dovoljenjem pristojnega sodišča lahko zavod v mejah možnosti in pod strokovnim nadzorstvom zavodskega zdravnika zagotovi, da se pripornik hrani na svoje stroške. Na upravi tako ocenjujejo, da so razmere v koprskem zaporu primerne in v skladu z zakonskimi predpisi ter drugimi standardi, ki osvetljujejo spoštovanje osnovnih človekovih pravic.

Sicer pa so v zvezi z napovedano gladovno stavko in pritožbami s priporniki opravili razgovore, namero pripornikov pa so v koprskem zavodu vzeli resno. Kot so dodali na upravi, so nekateri od podpisnikov peticije naknadno pojasnili, da se ne strinjajo z navedbami v pismu in da so jih v podpis pregovorili.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Danes so medtem potrdili, da je v ponedeljek nekaj zaprtih odklonilo obrok hrane, v skladu s protokolom pa so o tem podpisali tudi izjavo. Vsak pripornik ali zapornik, ki zavrača hrano, mora namreč podpisati izjavo, da to počne prostovoljno in po lastni volji. Na upravi so sicer poudarili, da odklonitev enega obroka še ne ustreza definiciji gladovne stavke, pač pa mora o tem presoditi zdravniško osebje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  11 .03. 2020 ob  06: 24
Mi garamo,zato da oni poležavajo.Vse kar odklonijo naj jim kar ukinejo.
Če nič ne delaš tudi toliko lačen nisi.
Očitno potrebujejo manj hrane.
Bomo vsaj prišparali.
Istrijan |  10 .03. 2020 ob  15: 14
13
Se pritožujejo? Niso zadovoljni z razmerami? Zdaj bodo lačni?

Kdo jim je kriv, da so izmečki družbe, ki so naredili takšna in drugačna kriminalna dejanja? Sami ane?
In zdej bojo oni jokcali, se metali po tleh in zavračali hrano kakor razvajeni smrkavci?

Oni so bogi ja...oni. Ne tisti, ki trpijo še danes zaradi njih...
ManofSteel |  10 .03. 2020 ob  14: 16
Bolinaskita!