KOPRSKI SVETNIKI POTRDILI SODNO PORAVNAVO Z GRAFISTOM: Občina bo družbi plačala 750.000 evrov

Koper

Koprski mestni svet je sprejel dokument o projektu ureditve kulturnega središča Libertas, ki omogoča prijavo na razpis za pridobitev treh milijonov evrov evropskih sredstev. Potrdil je tudi sodno poravnavo, po kateri bo občina plačala družbi Grafist 750.000 evrov za gradbena dela, ki jih je slednja brez pogodbe opravila na objektu Solis.

Svetniki so sprejeli dokument identifikacijskega projekta Libertas - stičišče kultur. Gre za približno 6,5 milijona evrov vredno naložbo v prenovo nekdanjega skladišča soli Libertas v kulturno središče regijskega pomena. Občina računa na pridobitev sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb v višini dobrih treh milijonov evrov. Če bo na razpisu uspešna, se bo gradnja lahko začela že prihodnje leto in končala leta 2026.

V stavbi bi uredili skoraj 1900 kvadratnih metrov uporabnih površin, ki bi obsegale tudi gledališko dvorano, koncertno dvorano in razstavne prostore.

Mestni svet je potrdil tudi sodno poravnavo med občino in družbama Grafist in Grafist Bonifika. Slednji sta pred štirimi leti uredili garažo s 175 parkirnimi mesti in tako omogočili pridobitev uporabnega dovoljenja za še ne povsem dokončano stavbo Solis, ki so jo začeli graditi že leta 2009. Garaža pa ni bila v celoti last Grafista. Nekateri prostori so bili v solastništvu štirih subjektov, med katerimi je bila Mestna občina Koper.

Grafist je občini poslal račun za opravljeno delo v višini nad 900.000 evrov. Občina, ki dela ni naročila, je plačilo zavrnila. Izvajalec del je vložil tožbo. Spor so dve leti reševali z mediacijo in v tem mesecu sta se strani dogovorili za poravnavo.

Kot je mestnim svetnikom pojasnil odvetnik Aleksij Mužina, je sodišče imenovalo tri izvedence, ki so ocenili, za koliko se je s posegom povečalo premoženje občine, in ne koliko je stalo opravljeno delo. Neupravičeno obogatitev občine so ocenili na skoraj 1,2 milijona evrov. Odvetnik je ocenil, da bi sodišče zelo verjetno odredilo povračilo neupravičeno pridobljenega premoženja.

Kljub temu je Grafist na koncu sprejel nižje plačilo, 750.000 evrov. Po besedah Mužine je med mogočimi razlogi za takšno odločitev dejstvo, da so se hkrati pogajali tudi o stavbni pravici, ki naj bi jo imel Grafist na občinskem zemljišču na Serminu. V drugem sporu sicer še niso dosegli poravnave.

Prostore, ki so jih takrat obnavljali brez pogodbe, je sicer občina pred dvema letoma prodala prav Grafistu, ki je na javnem razpisu oddal najvišjo ponudbo.

Občinski svetniki so včeraj tudi soglašali z dodatno zadolžitvijo Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper. Ta bo za dokončanje gradnje bloka na Dolinski cesti najel tri milijone evrov posojila.

Potrdili so tudi nov delni sporazum o delitvi premoženja z občino Ankaran. Ta bo dobila zemljišča v bližini mejnega prehoda Lazaret. Občina Koper ji bo tudi nakazala 220.000 evrov od najemnin, ki jih na območju občine Ankaran dobivata javni podjetji Rižanski vodovod in Marjetica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  27 .10. 2023 ob  11: 33
-1
Grafist forever
Caput Histriae |  27 .10. 2023 ob  11: 08
Precej zanimava zadeva. Ko teče debata o nepremičninskih zadevah, plačilu gradbincu, nasplošno o zadevah iz let vladovanja osebe "PARKA NE DAMO!", se ta čudežno izmakne seji. Naključje pač!