KOPRSKI ŠKOF JE BIL POSVARJEN: "Vprašal sem ga, ali bo kljub temu še vedno pripravljen sprejeti Rupnika"

Koper

Delegat  mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu Johan Verschueren je v četrtek potrdil, da je pisal koprskemu škofu Juriju Bizjaku, ko je izvedel, da namerava ta sprejeti njegovega nekdanjega podrejenega Marka Ivana Rupnika med škofijske duhovnike, poročanje tiskovne agencije AP povzema slovenski katoliški tednik Družina.

Verschueren je Bizjaka posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki.

"Takoj sem mu napisal obsežno pismo o situaciji in številnih obtožbah oziroma primerih, s katerimi smo se srečali. Vprašal sem ga, ali bo kljub temu da sem ga o vsem tem obvestil, še vedno pripravljen sprejeti Rupnika," je Verschueren zapisal v izjavi za AP. Potrdil je tudi, da je preveril, ali je bilo njegovo pismo posredovano škofu Bizjaku.

Verschueren je dejal, da je v svojem pismu omenil tudi kanonično kazen Rupnika, in sicer izobčenje leta 2020 zaradi tega, ker je dal odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose. Vatikan je dva tedna kasneje izobčenje preklical, ker je Rupnik greh priznal in se ga pokesal. Potem ko so jezuiti izvedli še svojo preiskavo in zbrali še druge obtožbe, so zaključili, da so obtožbe o zlorabah zelo verodostojne.

Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika so junija izključili iz jezuitskega reda. Po pisanju Družine so jezuiti navedli, da Rupnika niso izključili zaradi obtožb o zlorabah, ampak "zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine".

Rupnik je za sprejetje v koprsko škofijo zaprosil pred izključitvijo iz jezuitskega reda, v škofijo pa so ga inkardinirali avgusta. Generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec je v sredo pojasnil, da je koprski škof Rupnika sprejel na podlagi odloka o odpustitvi iz reda jezuitov, njegove prošnje za sprejem v Škofijo Koper ter dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek. "Dokler Rupniku ni izrečen sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov," je še pojasnil Rebec.

V javnost so decembra lani prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

Družba Jezusova je po obtožbah sprva sprejela previdnostne ukrepe. Rupnik tako ni smel več spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj, ni smel javno nastopati brez dovoljenja krajevnega predstojnika. Rupnik je večino teh ukrepov kršil, zato se je Družba Jezusova zaradi njegove nepokorščine odločila za izključitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  29 .10. 2023 ob  20: 58
Papež Frančišek je odredil novo preiskavo za 68 Marka Ivana Rupnika letnega slovenskega duhovnika, bolj jasno kot tako, praktično ne more biti!
vseved |  27 .10. 2023 ob  15: 43
Papež zahteva nadaljevanje preiskave proti patru,ki jo je pred tem prekinil.Kaj bo sedaj povedal koprski škof?
manemebasat |  27 .10. 2023 ob  14: 31
Naj preberejo gnilo biblijo, ce imajo dve kolesci v glavi, bodo hitro ateisti.
Miura |  27 .10. 2023 ob  13: 24
17
Banda farška nadaljuje s pranjem možganov kratkovidnim ovčicam ...... bljak, bljak
Kaj te briga  |  27 .10. 2023 ob  11: 17
-5
Bodo babe drle v cerkev k norc! ????????????????????
vseved |  27 .10. 2023 ob  10: 58
18
RKC je najstarejša in največja zločinska organizacija na svetu.
Prč |  27 .10. 2023 ob  10: 23
13
In ovčice bodo spet pokorne in tiho. Podobno je bilo, ko so iz Strunjana napodili frančiškane in ustoličili "očeta" Bojana. Glede na to, da je Bojan močno dementen, ima Rupnik dosti šans, da ga v Strunjanu nadomesti. Cerkvene oblasti vedo, da sta (bila) oba velika babjeka in grešnika, ampak vse tiho je bilo.