KOPRSKI POLICISTI ZASAČILI 50 ILEGALNIH MIGRANTOV: Večinoma skriti v podvozju vlaka ali tovornih vozil

Kronika

Med poostrenim nadzorom nezakonitih prehodov državne meje so policisti v torek in ponoči na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Maribor in Koper prijeli skupno 74 migrantov, ki so ali so želeli nezakonito vstopiti v Slovenijo. Večina je bila skrita v podvozju vlaka ali v priklopnih tovornih vozilih.

Zaradi nezakonitega prestopa hrvaško-slovenske meje pa so koprski policisti v istem obdobju obravnavali skupno 50 tujcev. Osem od teh je po navedbah Policijske uprave (PU) Koper zaprosilo za mednarodno zaščito in so jih nastanili v azilni dom.

Ljubljanski policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Novem kotu izsledili in prijeli štiri Maročane, ki so nezakonito prestopili državno mejo, so sporočili s PU Ljubljana.

Novomeški policisti v torek na mejnem prehodu Obrežje med kontrolo turškega tovornjaka v podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V osovini polpriklopnika so našli še dve osebi. Vse tri Afganistance so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Na mejnem prehodu Dobova so v torek med kontrolo tovornega vlaka iz Srbije na podvozju vagona našli Iranca, ki je na ta način poskušal nezakonito vstopiti v našo državo. Ponoči so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva Alžirca in dva Maročana. Migrante so po zaključenih postopkih predali Hrvaški.

Letos so novomeški policisti pri poskusu nezakonitega vstopa v Slovenijo odkrili 229 tujcev. Ti so bili skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil. Lani so na mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, so sporočili s PU Novo mesto.

Čeprav na območju PU Maribor poostren nadzor ne poteka, pa so policisti v torek na območju Ptuja prijeli devet tujcev, ki so se skriti v priklopnih tovornih vozilih iz BiH in Makedonije izmaknili mejni kontroli na Gruškovju. Med njimi so bili štirje Afganistanci, trije Maročani, Alžirec in Libijec. Vse so oz. bodo po končanem postopku predali hrvaškim varnostnim organom. Do takrat so nekatere nastanili v centru za tujce, so sporočili s PU Maribor.

V torek pa so na Gruškovju na priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak odkrili štiri Afganistance, ki so želeli na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vrnili so jih Hrvatom. V Plaču pa so prijeli dva Sirca in dva Palestinca, ki so pri bivšem mejnem prehodu želeli nedovoljeno prestopiti državno mejo med Slovenijo in Avstrijo. Vsi so imeli mednarodno zaščito v Sloveniji, kar jim omogoča prosto gibanje po ozemlju celotne države. Po postopku so se sami vrnili v azilna domova v Ljubljani oz. Logatcu.

Poostren nadzor, ki ga je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, poteka na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper vse do petka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija