KOPRSKI POLICISTI OPOZARJAJO: Tatovi niso izbirčni, ne ponujajte jim priložnosti

Kronika

Policisti Policijske uprave (PU) Koper so v zadnjih 24 urah intervenirali v 63 nujnih primerih in na številko 113 skupno prejeli 271 klicev. Obravnavali so devet prometnih nesreč, pri katerih je nastala le materialna škoda. Zasegli so eno vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali osem tatvin in dve poškodovanji tuje stvari. Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti na javnem kraju intervenirali v štirih primerih.

Preko noči je neznanec iz stanovanjskega bloka na Markovcu ukradel moško gorsko kolo znamke Cube, zelene barve. Lastnika je z dejanjem oškodoval za 300 evrov. Sledi kazenska ovadba.

V Sloveniji je povprečno na leto ukradenih okoli 400 koles, od tega približno 20 na leto, na območju PU Koper. Tatovi niso izbirčni, pravijo policisti, saj kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko: "Prevladujejo seveda gorska kolesa in po novem vse bolj tudi dražja, električna kolesa." Za tatove je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven, zato na PU Koper svetujejo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom.

Nasveti za varovanje koles:

- Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.

- Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.

- Zaklenite ga s kvalitetno ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).

- Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.), po možnosti ga tudi fotografirajte.

- Če kolo na okvirju nima identifikacijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagate z obrazcem (na fotografiji spodaj).

- Če vam ukradejo kolo, tatvino takoj prijavite policiji.

Ostale kraje in vlomi

Zvečer je nekdo v Kopru ukradel skuter znamke Sym Symphony 50, reg. št. KP FL-04, rjave barve. Lastnico je oškodoval za 800 evrov. Policisti o storilcu še poizvedujejo, sledi kazenska ovadba.

27-letni Koprčan je v eni od živilskih trgovin v Kopru nabral za 111 evrov prehrambnih izdelkov in trgovino zapustil, ne da bi jih plačal. Moškega so v bližini trgovine dohiteli policisti in ga privedli na policijsko postajo. Zaradi tatvine bo zoper njega podana kazenska ovadba.

V zadnjih štirih dneh je neznani storilec iz čolna, privezanega v kanalu Fazan v Luciji, ukradel izvenkrmni motor znamke Yamaha. Lastnika plovila je s kaznivim dejanjem oškodoval za 1.500 evrov. Po zbranih obvestilih zoper storilca sledi kazenska ovadba.

V Nožedu je neznanec preko noči iz delovnega stroja ukradel 200 litrov nafte. Policisti bodo zaradi tatvine napisali kazensko ovadbo.

Alkohol in zaseg vozila

Včeraj ob 11.24 so postojnski policisti na regionalni cesti Parje–Palčje ustavili 63-letnega voznika, ki mu je alkotest pokazal 1,34 mg/l. Poleg vožnje pod vplivom alkohola so policisti ugotovili tudi, da voznik nima vozniškega dovoljenja, prav tako pa vozilo ni bilo veljavno registrirano. Vozilo so policisti zasegli, zoper voznika pa bo podan obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Koprski policisti so ob 18.21 v Kopru ustavili 45-letnega voznika osebnega avtomobila. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat 1,69 mg/l. Moškemu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in odrejeno pridržanje. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 00.47 so policisti v Sežani zaustavili 49-letnega voznika osebnega avtomobila, ki mu je alkotest pokazal rezultat 0,94 mg/l. Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog.

Požar na avtocesti

Včeraj ob 16.13 je na avtocesti A1 Koper–Ljubljana, pred počivališčem Ravbarkomanda, zagorelo osebno vozilo Kia. Vozilo so pogasili gasilci, policisti pa so na kraju ugotovili, da je prišlo do samovžiga v motornem delu. Zaradi gašenja in obravnave dogodka je na avtocesti nastal zastoj v dolžini 1,5 km. Promet je bil v celoti sproščen ob 17. uri.

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so v zadnjih 24 urah obravnavali 13 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. Nihče od obravnavanih zaenkrat na območju Slovenije ni zaprosil za mednarodno zaščito, zato bodo tekom dneva vsi vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  02 .07. 2020 ob  19: 42
Prevec se zanasamo na policijo,...
Malo psihologije je potrebno,lopovina je isto kot praskanje jajc,vsi si jih praskamo na kavcu pred tv na skrito,nobeden pa se jih ne praska v druzbi ali pred direktorjem.
Ce pustis neodklenjeno kolo pred polnim lokalom...lahko lopov sedi not,ampak pol bodo vsi vedli da si praska jajca..
Ce lopov prde iz ulice,potem ni siguren ali v lokalu ga bo kdo prepoznal in oznacil da si praska jajca