KOPRSKI OBČINSKI SVETNIKI ZA UKINITEV PROGE MED PREŠNICO IN DEKANI: Traso bi namenili za turizem in rekreacijo

Koper

Koprski občinski svet je na današnji seji sprejel pobudo, s katero vladi in ministrstvu za infrastrukturo nalaga, naj sprejmeta vse potrebne ukrepe, da se hkrati z izgradnjo nove železniške povezave med Divačo in Koprom oz. t. i. drugega tira začne izvajati vse ukrepe, potrebne za ukinitev železniškega prometa na trasi Prešnica–Dekani.

Koprska občina pri tem pričakuje, da se bo sočasno začela gradnja dodatnega tira ter bo s tem do leta 2028 vzpostavljena dvotirnost proge. "Z vzpostavitvijo dvotirnosti proge naj se skladno s pobudo izvede demontaža obstoječe proge, trasa pa nameni v turistične in rekreacijske namene," so v sporočilu za javnost zapisali na občini.

Na občini so tako prevzeli pobudo krajevne skupnosti Črni Kal in sveta ljudske pobude dvotirne proge Divača–Koper.

Koprski župan Aleš Bržan je v preteklosti že podprl prizadevanja domačinov, da se nevarno in za prebivalce obremenjujočo progo čim prej ukine. O občutljivosti območja, kjer poteka sedanja proga, nenazadnje priča tudi nesreča z iztirjenjem železniškega vagona in izlitjem kerozina leta 2019, so še spomnili na občini.

Na trasi drugega tira med Divačo in Koprom so sicer sredi meseca prebili prvega od sedmih predorov Mlinarji, zaključek del pa pristojni napovedujejo za konec leta 2026.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  01 .07. 2022 ob  00: 46
Nujno je da razvijemo infrastukturo, železnica je zelo pomembna tudi za ljudi, za potnike. Trenutno imamo sramotno železnico, in po Evropi se dijaki, študenti, uslužbenci peljejo povsod z vlakom, mi na Obali nimamo niti enega vlaka. To je zelo sporno predvsem zato ker vsi gremo pogosto v Lj., in zato ker smo vmes dveh držav in jih tudi povezujemo, nimamo pa. Urrejene želežniške proge. Če bo garantirana dvotirna izvedba potem se strinjam da sedanja enotirniìca služi kot rekreaciskicnzpot
vseved |  30 .06. 2022 ob  20: 57
-2
Pustite železnico, raje zagotovite dodaten vir vode za obalo.
hribi |  30 .06. 2022 ob  18: 57
Glede na vse okoliščine ki spremljajo umestitev v prostor in čezmejnih vplivov bi taka ideja lahko zaživela čez 29 let. Morda nikoli.