KOPRSKI OBČINSKI SVET PO DOLGI SEJI ODLOČIL: Aleš Bržan je novi župan Kopra (FOTO, VIDEO)

Koper

V Pretorski palači v Kopru je danes potekala ustanovna seja novega mestnega sveta, na kateri so svetniki podprli predlog sklepa mandatne komisije, da se potrdi mandat županu Alešu Bržanu. Ob tem so zavrgli pritožbo Borisa Popoviča na Mestni svet. V razpravi so večkrat poudarili, da je občinski svet politični organ in ne sme sklepati o takih pritožbah, pač pa mora o njih odločati sodišče. Sejo smo spremljali v živo.

Aleš Bržan

Prav bi bilo, da se odločitev prepusti upravnemu sodišču, je na koncu seje mandatne komisije, s katero so poskrbeli za več kot dve in pol urno prekinitev konstitutivne seje, še poudaril član mandatne komisije Janez Starman.

Janez Starman

S to pritožbo ni bilo dokazano, da bi ob sprejetju Popovičeve pritožbe bilo lahko karkoli drugače oziroma da bi prišlo do spremembe volilnega rezultata, so še ugotovili v mandatni komisiji. Ob koncu seje je komisija sprejela sklep, da se Popovičevi pritožbi ne ugodi in to iz razlogov, ki jih je že navedla občinska volilna komisija. 

Boris Popovič

Borisu Popoviču so tako omogočili, da se kar najhitreje pritoži na upravno sodišče, ki naj o njegovi pritožbi odloča po hitrem postopku. V razpravi ob razložitvi glasu je Marjan Križman (SD) poudaril, da je tudi dostojen umik častno dejanje in pravo sporočilo javnosti. Maja Tašner Vatovec (Levica) je dejala, da so se volivci odločili za spremembe in je zato potrebno spoštovati njihovo voljo. Da se strinja z ugotovitvami OVK, je v razpravi dejal tudi Peter Bolčič (KJN) in povedal, da bo glasoval za sklep komisije.

Peter Bolčič

Svetniki so potrdili mandat novemu županu Alešu Bržanu ter tako zavrnili pritožbo Borisa Popoviča. Kot je razvidno s spodnje glasovalne table, je od 30 prisotnih svetnikov za tak predlog sklepa glasovalo 20 svetnikov, 10 pa jih je bilo proti.

"Tako kot vsi strahovi, je tudi strah pred spremembami votel, prazen," je ob nastopu županske funkcije povedal Bržan in dodal, da je prepričan, da ga bodo "kmalu razblinili". Njegov celoten govor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Celotnemu govoru Janeza Starmana, svetnikov, ki so sodelovali v razpravi, in novopečenega župana Aleša Bržana, lahko prisluhnete spodaj.

Glasovanje postreglo s presenečenjem že pri prvi točki

Zanimivo dogajanje se je sicer začelo že pri prvi točki dnevnega reda. Svet je namreč s 17 glasovi proti in 13 za zavrnil predlog sestave mandatne komisije, ki ga je podal Boris Popovič. Nato so svetniki z 22 glasovi za in desetimi proti potrdil predlog Aleša Bržana naj mandatno komisijo sestavljajo Janez Starman, Olga Franca in Alan Medveš.

Kot je razvidno z zgornje glasovalne table, so za Bržanov predlog glasovali kar trije svetniki iz stranke Koper je naš, in sicer Igor Hrvatin, Peter Bolčič in Barbara Strmole.

Igor Hrvatin

Popovič: "Ugotovljena napaka desetih glasov je ogromna"

Na dnevnem redu seje je bilo najprej imenovanje mandatne komisije, ki sta mu sledili poročili občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije o izidu volitev za člane občinskega sveta in župana, nato pa še potrjevanje mandatov članov občinskega sveta.

Četrta točka dnevnega reda je bila ugotovitev izvolitve župana Mestne občine Koper, kjer je Popovič podal pritožbo. Pojasnil je, da je volilnih odborov v Kopru kar nekaj, samo pri enem pa so denimo ugotovili napako desetih glasov. "To je ogromno," je dejal Popovič in dodal, da si želijo, da glasovnice preštejejo še enkrat. S tem si želijo preveriti, koliko "človeških napak" je bilo storjenih. Še posebej zaradi majhne razlike v končnem rezultatu.

Nik Popovič in Boris Popovič

Pod tretjo točko so na seji obravnavali potrditev mandatov svetnikom. Od 32 navzočih svetnikov jih je 32 glasovalo za, s tem so potrdili vse mandate članov koprskega mestnega sveta.

Celotnemu Popovičevemu govoru lahko prisluhnete spodaj.

Sejo je sicer kot najstarejša svetnica vodila predstavnica italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate. Sejo so ob 17.35 prekinili za eno uro, ob 18.35 pa še za eno uro. 

Senčur priznal napako komisije v enem primeru

Miloš Senčur, predsednik občinske volilne komisije je na začetku seje natančno pojasnil potek volitev v Kopru, glasovanje in štetje glasovnic. Priznal je, da je komisija v enem primeru storila napako, saj eni osebi ni bilo omogočeno glasovanje na domu, a to v končni fazi ne bi vplivalo na izid volitev. Pojasnil je še druge okoliščine, ki so bile predmet pritožb.

Senčur je povedal, da sta tako volilni odbor kot volilna komisija glasovnico, na kateri je bil zapis "I love you" označila za neveljavno. "Sodišče bo morda presodilo drugače," je dodal. Senčur namreč meni, da bo prav upravno sodišče sprejelo dokončno odločitev o lokalnih volitvah v Kopru.

Miloš Senčur

Senčurjevemu govoru lahko v celoti prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

Po šest ur trajajoči seji sta pred novinarje stopila Popovič in Bržan. Njunima izjavama lahko prisluhnete spodaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
skembo |  23 .12. 2018 ob  19: 18
"Bivši župan# se ne zaveda , da so ga podgane že zapustiile ; Služil sem v JNA Mornarici in videl kaj so v prispodobi sposobne podgane ;na vrvi me obalo in morjem "
Svetujem pogojno, bivšemu županu, da se časno umakne in , če bo dokazal nesposobnost novim obrazom ,sem prepričan v njegovo nesmrtno županovanje!
Boris vabim te v svojo #kantino" na kozarček in feto domačega pršutajQuery11230404286930663015_1545588338444 Vse najboljšjše v 2019 Jerman O
Obala1 |  22 .12. 2018 ob  17: 19
-36
Začenja se čas županovanja Starmana.... Čas bo pokazal koliko se bo tega privatiziralo hahahaha a Brzan ter Nedeljko mu bosta nosila torbe na sestanke
Opazovalec |  22 .12. 2018 ob  16: 24
34
Ma kako se bo Popo pritožil na sodišče ? Glede na njegove dosedanje prisotnosti in nenehno bolehnost bo sigurno zastaral tudi ta primer ?
Nekoč je dajal izjave kako trpi njegova družina zaradi sodišč zdaj pa sam rine vanje .Ma kdo ga razume .
Občan |  22 .12. 2018 ob  13: 17
-18
Lahko že sestavimo tudi lestvico vodilnih kameleonov:

1. Misic
2. Bolcic
3. Hrvatin
4. Strmole
5. ?
max |  22 .12. 2018 ob  12: 10
50
Boris, po predvidevanjih, ostaja sam,obnaša se kot običen tatin sinček, ki ne dobi kar si zamisli, življenje ni pravljica in njegova pravljica na naše stroške se je definitivno končala, za vedno!!!
koperčanec |  22 .12. 2018 ob  10: 39
44
Koper je danes ovit v meglo in dež, prav depresivno...ja res je - ponazarja pa meglo v občinski blagajni in kritja stroškov nekaterih odvetnikov !
Občan |  22 .12. 2018 ob  10: 15
-65
Danes je prvi dan Bržanovega županovanja in kako zanimivo je to...Koper je danes ovit v meglo in dež, prav depresivno...in tudi naslednje dni bo tako... vreme najbolje ponazarja Bržanovo županovanje naslednja 4 leta...
blueberry |  22 .12. 2018 ob  05: 34
73
Upam, da je konec s temi monadami, se nam cela Slovenija že smeji zaradi "štetja glasov". Avdić je zadnjič v nulo Popota zadel, ko je povedal, da govori v nedogled, skače iz teme na temo, pove pa nič. Ala šu, konec že enkrat in Bržan naj začne delat svoje delo v miru božjem.
Jacksson |  21 .12. 2018 ob  17: 43
81
Vidiš, da hodi Popović ven klicat Matoza. Morajo si nekaj sproti zmišljevat, nimajo nič v rokah, niti crknjenega goloba ne.
max |  21 .12. 2018 ob  17: 26
28
Koliko 10 minutnih pavz bo?