KOPRSKA OBČINA IŠČE PROSTOVOLJCE: Bi namenili nekaj časa za prevoz starejših?

Koper

Koprska občina je v poletnih mesecih okrepila programe socialnega varstva, s katerimi pomagajo starejšim v domačem okolju. Obstoječemu vozilu za brezplačne prevoze za starejše bodo s 1. novembrom dodali še eno vozilo. Zato vabijo nove voznike prostovoljce.

Posebej starejši, ki živijo izven mestnih središč, imajo velike težave s prevozi. Avtobusne mreže so nerazvite, taksi storitev pa jim predstavlja prevelik strošek.

Prostofer je brezplačna storitev za prevoze starejših občanov Kopra. Prvo vozilo so dobili konec junija letos, zdaj se mu bo pridružilo še eno vozilo. Zavod Zlata mreža, ki je nosilec projekta, zato v svoje vrste vabi nove prostovoljne voznike, ki so pripravljeni del svojega prostega časa nameniti za prevoze starejših.

Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje (B-kategorija). Novi vozniki lahko prijavo za sodelovanje podajo na elektronski naslov zavoda Zlata Mreža info@zlata-mreza.si oziroma pokličejo na številko 069 995 511.

Do brezplačne storitve so upravičeni starejši, ki ne vozijo in nimajo razvite socialne mreže do različnih storitev in opravkov, imajo nižje mesečne prihodke in so prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Storitev, ki jim omogoča dostop do zdravnika, trgovin in drugih nujnih opravkov lahko naročijo po telefonu.

V treh mesecih je 11 voznikov prostovoljcev opravilo skupno nekaj manj kot 100 prevozov. Ljudi so največkrat odpeljali do zdravstvenega doma, izolske bolnišnice, bolnišnice Valdoltra, dnevnega centra za starejše občane, banke, upravne enote, Rdečega križa, trgovine, nekateri so obiskali svojce v domu starejših.

Brezplačno storitev prevoza upravičenci lahko naročijo vsak dan, od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, na brezplačni telefonski številki 080 10 10, vsaj tri dni pred želenim prevozom. V komunikacijskem centru zabeležijo podatke klicatelja, datum, uro in lokacijo prevoza ter o tem obvestijo prostovoljnega voznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija