KOPRČANA SKUŠALA OGOLJUFATI ZAVAROVALNICO: Mladoletnik v nesreči huje poškodovan, voznica 'pobegnila'

Kronika

Policisti Postaje prometne policije (PPP) Koper so v zadnjem obdobju obravnavali dve hujši prometni nesreči s pobegom in hudimi telesnimi poškodbami, ki sta odmevali tudi v javnosti. Posebnost teh nesreč je, da sta v obeh primerih povzročitelja odpeljala s kraja, v enem primeru pa je bila nesreča prirejena zaradi poskusa zavarovalniške goljufije. Policisti so s svojim strokovnim delom izsledili storilce in preprečili storitev kaznivega dejanja zavarovalniške goljufije.

Fotografija je simbolična.

Koprski prometni policisti so 23. maja letos obravnavali prometno nesrečo v Kopru, kjer je udeleženec obvestil policijo, da je kot pešec udeležen v prometni nesreči, osebni avtomobil pa je odpeljal s kraja. Policisti so na kraju opravili podroben ogled domnevnega kraja prometne nesreče ter zbirali obvestila od mladoletnega udeleženca iz Kopra in domnevnih prič.

Ugotovljeno je bilo, da je udeleženec hudo telesno poškodovan. Zaradi sumljivih ugotovitev pri ogledu sledov in neskladja izjav so policisti nadaljevali z ogledom okolice, kjer so v bližnjem smetnjaku našli odpadle dele plastike, ki pripadajo mopedu. Zatem so zbirali obvestila od stanovalcev bližnjih blokov in pridobili več izjav o udeležbi mopedista in osebnega avtomobila, udeleženci pa naj bi se med seboj dogovarjali o hlinjenu prometne nesreče.

Policisti PPP Koper so v nadaljevanju prišli do informacije o udeleženi voznici osebnega avtomobila iz okolice Kopra, nakar so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na njenem domu. Osebni avtomobil je bil zasežen in po odločitvi sodišča odrejeno izvedenstvo, kjer je bilo ugotovljeno popravilo vozila. Domnevni voznici je bil zasežen mobitel, zaradi dokazovanja v postopku, z drugim udeležencem pa je bil opravljen razgovor, kjer je na zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe podal predlog za pregon voznika osebnega avtomobila.

Po zaključku preiskave prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da sta se udeleženca (voznik mopeda in voznica osebnega avtomobila) o prometni nesreči dogovorila, da to prijavita kot udeležbo pešca in pobeglega voznika osebnega avtomobila. Pri razkrinkanju so policistom pomagali stanovalci bližnjih blokov, ki so jih obvestili o njunem dogovarjanju o lažni prometni nesreči.

Policisti so zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe zoper mopedista podali kazensko ovadbo in zaradi povzročitve prometne nesreče obdolžilni predlog na sodišče v Kopru. Zoper voznico osebnega avtomobila so policisti podali kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zapustitve ponesrečenca v prometni nesreči brez pomoči na sodišče v Kopru.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Koper, je bil razlog za lažno prijavo poskus zavarovalniške goljufije oz. poskus uveljavljanja odškodnine.

27. oktobra letos pa so koprski policisti na hitri cesti pri Kopru obravnavali prometno nesrečo z udeležbo dveh osebnih avtomobilov, kjer je povzročitelj odpeljal s kraja. Policisti so na kraju prometne nesreče ugotovili, da je oškodovanec, državljan Italije, hudo telesno poškodovan. S podrobnim pregledom video nadzornih kamer podjetja DARS in lastno dejavnostjo so en kilometer od mesta prometne nesreče našli osebni avtomobil, ki je bil udeležen v prometni nesreči. S preverjanjem lastništva so ugotovili identiteto voznika z območja Divače. Osebni avtomobil je bil zasežen in na podlagi odredbe sodnika opravljena hišna preiskava vozila in zavarovani sledovi. Povzročitelj je ob spoznanju, da so policisti zbrali dokaze o udeležbi v prometni nesreči, nato sam prišel na policijsko postajo Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija