KOPER SE PRIDRUŽUJE ROZA OKTOBRU: Simbolična podpora onkološkim bolnikom s hortikulturnim sprehodom

Koper

Oktober je mednarodni mesec boja proti najpogostejšemu raku, ki ga diagnosticirajo pri ženskah, raku dojk. Krajevna skupnost Koper Center se je lani prvič pridružila organiziranemu ozaveščanju, ki ga bodo ponovili tudi letos. Lani so spoznavali koprsko arhitekturo, letos pa vas vabijo k spoznavanju koprske hortikulture – vrtov, dreves in značilnega mediteranskega rastlinja.

Letno diagnosticirajo raka dojke približno 1300 ženskam v Sloveniji in 15 moškim, vsako leto zaradi te bolezni umre 400 žensk in do 10 moških. Združenje Europa Donna Slovenija že vrsto let pripravlja številne aktivnosti in dejavnosti, s katerimi obeležijo 'rožnati oktober' ter ozaveščajo o raku dojke širšo javnost.

Na razpis združenja Europa Donna za sodelovanje pri ozaveščanju se je lani prvič prijavila tudi Krajevna skupnost Koper Center na pobudo svetnice Vlaste Ledi, ki se je tudi sama pred več kot desetletjem soočila z omenjeno boleznijo.

Pri združenju Europa Donna opozarjajo na pomembnost dovolj pogostega samopregledovanja dojk.

"Na lanskem razpisu smo bili izbrani in dogodku se pridružujemo tudi letos. Sicer bo zaradi ukrepov povezanih s koronavirusom potekal okrnjeno, vendar ga bomo izpeljali. Namen je ozaveščanje ljudi, da boj proti bolezni poteka in da zmagujemo," pravi Ledijeva.

Letos organizirajo zanimiv hortikulturni sprehod po zgodovinskem delu Kopra, ki ga bo vodila pokrajinska arhitektka Breda Bavdaž Čopi. Kot pojasnjuje Ledijeva, bo udeležencem predstavila koprsko zelenje: "Govorimo o mediteranskih rastlinah, ki jih velikokrat ne poznamo, pa čeprav hodimo pogosto mimo njih."

Člani in članice združenja Europa Donna na Obali ves čas skrbijo za gibanje, ki je povezano z zdravim načinom življenja. To poletje so veslali.

Shod bo v četrtek, 8. oktobra 2020, ob 17. uri, v Taverni Koper.

Udeleženci sprehoda bodo simbolično izrazili podporo onkološkim bolnikom in njihovim bližnjim z rožnatimi pentljami, majicami in baloni ter se simbolično pridružili boju proti raku dojk.

"Sprehod, ki bo trajal približno eno uro, se bo zaključil v mali loži s skodelico kave in koprskim piškotom," zaključuje Ledijeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija