KOPER JE TUDI MOJ IN TVOJ: Nič, kar je v vas in kar je vašega, ni moje. Vaš Koper ni moj Koper.

Koper

Ko sem pred časom delal intervju z odgovornim urednikom Primorskih novic Antišo Korljanom, mi je na vprašanje, kaj je bistvena razlika med Ljubljano in Koprom glede novinarskega dela, odgovoril precej jasno: v Ljubljani tistega, o katerem pišeš, ne srečaš zjutraj v vrtcu, ko pustiš otroka, ali pa na sprehodu, v trgovini …

Bistvena razlika. V manjših krajih se poti ljudi, ki tu živimo, delamo in se eden ob drugem prebijamo skozi to fantastično potovanje, imenovano življenje, pač križajo. Veliko bolj kot v večjih mestih. In ravno zato bi vsi skupaj morali paziti na to, da ne prestopimo meje. Niti v sanjah mi ne pade na pamet, da sem jaz tisti, ki je poklican, da bi postavljal to mejo toda, drage sokrajanke in sokrajani, tokrat mislim, da smo šli čez rob.

Vse kar izrečemo, napišemo, mislimo, odmeva v večnosti

Vseprisotna socialna omrežja, predvsem facebook, v napetem družbenem ozračju, kar volitve nedvomno so, hitro prerastejo v neobvladljivo gmoto napisanih besed, ki niso izrečene, a ravno tako bolijo, saj gre za dvosmerno komunikacijo. Marsikomu med nami zaradi pomanjkanja časa to praktično predstavlja realno alternativo socialnemu življenju. Več si pišemo po raznih messengerjih, viberjih in whatsappih, kot se dejansko pogovarjamo. Žalitve, grožnje, manipulacije z namenom diskreditacije. Tako zlahka napisane označbe vseh vrst. Brez pomisleka, brez vesti. 

A je to okolje, v katerem želimo vsi skupaj živeti? Ne glede na to, koga goreče podpirate, sem prepričan, da se lahko strinjamo, da to ni prava pot. Volitve se bodo končale v nedeljo in nekateri izmed vas se bodo veselili zmage svojega kandidata, drugi pač ne. Demokracija je praktično diktatura večine. Tako pač je. V ponedeljek se bomo vsi skupaj srečali na ulici, v baru ob kavi, na delovnem mestu. 

Za dosego cilja vse

Posebna zgodba so anonimni ali izmišljeni profili oziroma strani, ki iz varnega zavetja temne strani facebooka lahko počnejo, kar želijo. Objavljajo popolne laži, manipulirajo s podatki z namenom diskreditacije posameznikov. Tudi našega medija, Regionala. Tudi mene osebno. Blatijo in žalijo. Brez sramu. Ker menijo, da lahko to počnejo brez posledic. 

V tej lažnivi kampanji prednjači facebook stran "Koper je tudi moj in tvoj", ki deluje že precej časa. Anonimnost in posledična možnost početi vse, kar jim pade na pamet, sta skreirali legendo o "tiranskem županu, ki da se maščuje vsem, ki so proti njemu". To zgodbo vrtijo vsak dan znova in znova. V času volitev je urednica te "anonimne facebook strani" objavila, denimo, med drugim tudi zgodbo o tem, kako aktualni župan Popovič v Snack baru kot vodja kriminalne združbe prekupčuje s kokainom. Kar tako, dva klika, pa je.

Vsi, ki kakorkoli branijo župana, so označeni za manjvredne "ovčke", ki čakajo, da pade drobtinica ali dve z gospodarjeve mize. Torej za manjvredne ljudi. Redno. Vsak dan. In to sta le dva primera. Niti ne tako huda.

Redno blatijo tudi naš medij. Mene osebno, sodelavce. Objavljajo popolnoma transparentne javno dostopne podatke o poslovnem sodelovanju z le eno obalno občino (koprsko), namenoma predstavljene tako, da dosežejo svoj cilj. Za vsako ceno. Podporniki, ki to delijo, pozivajo k linču. Anonimna diskreditacija.

Spravili so se na nas, ki svoje storitve prosto ponujamo na trgu. Kaj pa je narobe s tem? Sploh pa na trgu ponujamo (z drugim podjetjem) tudi storitve, ki z Regionalom kot medijem nimajo nič. Od videoprodukcije do oblikovanja besedil, PR-svetovanja, izvedbe video prenosov v živo, oblikovanja grafičnih vsebin za splet in še marsikaj. Gre za svobodno gospodarsko pobudo.

Nimamo zakonsko določene naročnine, ne prodajamo časopisov v trafikah. Ni vam všeč uredniška politika tega medija? Razumem. Imate dovolj takih, ki pišejo diametralno nasprotno. Saj to je vendar bistvo demokracije. Medijski pluralizem in svoboda govora. 

Ob tem preprosto in več kot namerno zamolčijo, da poslovno sodelujemo še z mnogimi javnimi podjetji na Obali in z drugimi občinami na Obali in Primorskem, nad katerimi tako osovraženi župan Popovič nima praktično nikakršnega vpliva.

Regional je sicer hvalevredna tarča za manipulatorje vseh vrst, sploh v tem predvolilnem času in omenjena facebook stran ni edina. A način, vztrajnost in neverjetna nonšalantnost nesprejemanja posledic njihovih dejanj so zares enkratni. Ko ljudje, ki medije ustvarjamo zaradi namenoma povzročenih anonimnih manipulacij, dobimo celo grožnje s smrtjo, je verjetno to tista črta, ki sem jo omenjal uvodoma in kjer se je treba ustaviti. 

Kako naj se kdorkoli tem "anonimnežem" odzove? Takole:

Iskreno me žalosti, da se lahko nekdo, ki v družbi velja za gospo, ki se vse svoje življenje tako ali drugače giba v kulturnih krogih, za katero velja, da je intelektualka, v svojem pravem življenju pa "propagira" vse te "vrednote", ki naj bi po njenem manjkale sedanjemu županu, brez kančka sramu prelevi v anonimno pljuvačico na socialnem omrežju, ki za dosego svojega cilja ne izbira sredstev. In ne samo to.

45 odstotkov (10.500 ljudi) someščank in someščanov, ki so v prvem krogu volitev izkoristili pravico do izbire človeka, ki bo urejal skupno dobro, označi za popotove ovčke, popokičevce, ki ne premorejo lastne osebne integritete, ki so vsi skupaj kriminalci, slabi ljudje, podporniki despota, neinteligentna bitja, ki so skupaj z njihovimi družinami in otroci praktično podljudje (Untermenshen). Verjetno ni treba razlagati, kdo je nazadnje uporabljal ta izraz.

Zelo vidna podpornica enega od kandidatov na facebooku tako zlahka označi vse, ki so na -ič, da so oni edini podporniki aktualnega župana in da imajo več pravic kot pravi Slovenci in da bi bilo bolje, če bi ostali izbrisani za vedno?!

Kako vas ni sram! A je to ta Koper, ki mu primanjkuje sodelovanja, povezovanja, demokracije, sobivanja, solidarnosti med ljudmi??? To je to? Glavni krivec za vse to, kar lahko danes beremo na socialnih omrežjih, ste vi. Včeraj ste se javno pohvalili, da proti Popoviču in njegovim ovčkam (kako sprevrženo ljubkovalno ime) delujete že štiri leta in pol na tej isti facebook strani.  

Čas bi bil, draga gospa, da se pogledate v ogledalo in sami, dovolj ste stari, ugotovite, kdo ste v resnici. Kdaj igrate in kdaj ste zares VI? Odgovor je boleč, a lažje vam bo takrat, ko se spoznate. Glede na vse bi morali vedeti, da moramo, če želimo zares odkriti svetlobo, ki je v nas, najprej sprejeti temo. 

Ne morete biti podnevi pripadnica in podpornica levice, ki pa se dejansko zavzema za sožitje in sobivanje vseh ljudi ne glede na versko, nacionalno, spolno, politično pripadnost, ponoči pa se sprevržete v to, kar "anonimno" počnete.

To, da mislite, da ste varni v anonimnem zavetju facebooka in da zaradi tega lahko počnete, kar želite, pač ne drži. Glede na uvod bi pozornemu bralcu teh vrstic lahko bilo jasno, da bo zaključek takšen, kot je. Živimo v malem mestu. Poznamo se med sabo. Javnost si zasluži izvedeti vaše pravo ime in priimek. Ker je to v javnem interesu. Vsaj 10.500 vaših sokrajanov, ki so za vas ovčke in podljudje, ima pravico izvedeti, kdo stoji za to stranjo, ker ne pozabimo, vaša stran je javno mesto. Do nje imajo dostop čisto vsi, tudi če na to socialno omrežje niso prijavljeni.

A ne zaslužite si, da bi iz Vas delal žrtev. Sploh pa ne želim, da bi vam kdorkoli grozil in kakorkoli škodoval. Nič, kar je v vas in kar je vašega, ni moje. Vaš Koper ni moj Koper. Sicer pa žal največjo škodo s tem povzročate vašemu izbranemu kandidatu, ki ga tako goreče podpirate. Aleš ni tak človek.

V ponedeljek bo lepo jutro in ne glede na to, kdo bo izvoljen, bomo, srčno upam, nadljudje in podljudje tega čudovitega mesta živeli skupaj. V miru, razumevanju, toleranci, sožitju, sobivanju. Ker smo od vedno taki bili in vedno taki bomo. Ne glede na vse. Ne glede na Vas in vse, kar predstavljate. Tako je vedno bilo in tako bo.

Na oba kandidata smo se obrnili z vprašanjem, ali podpirata takšen način delovanja njihovih podpornikov na socialnih omrežjih. Oba sta odgovorila podobno. 

"V Listi Aleša Bržana najostreje obsojamo vsako obliko sovražnega govora in spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Obžalujemo, da je predvolilna kampanja, ki se je sicer začela razmeroma umirjeno in spoštljivo, po vaših navedbah zašla v skrajnosti. Lista Aleša Bržana ves čas kampanje komunicira umirjeno in argumentirano v civiliziranem dialogu s političnimi konkurenti in javnostjo. V demokratični družbi je vsak napad na medije nedopusten, še zlasti pa so obsojanja vredne grožnje, ki ste jih prejeli. Pričakujemo, da bodo organi pregona takoj ukrepali in da bodo anonimni napadalci za svoje ravnanje ustrezno kaznovani. V Listi Aleša Bržana pozivamo vse volivke in volivce, ne glede na to, katero ime nameravajo obkrožiti na volilno nedeljo, naj si ne dovolijo, da jih predvolilna vročica zapelje v sovražni govor in druge nedopustne oblike komunikacije. Ne pozabite, da imajo tudi občanke in občani z drugačnim prepričanjem od vašega radi svoje mesto in mu želijo le najboljše."

Iz volilnega štaba Borisa Popoviča so nam odgovorili:

"Nikakor ne smemo dovoliti, da bi spletne platforme širile sovražna sporočila ter pozive k nestrpnosti, zato prav vsak sovražni govor, ne samo na spletu, ostro obsojamo in do sovražnega govora bi morali imeti prav vsi ničelno toleranco. Kakšnakoli manipulacija z javno dostopnimi podatki z namenom diskreditacije je nedopustna in obsojanja vredna. Naše podpornike smo, tako v trenutni kot tudi že v preteklih kampanjah, vedno pozivali k mirni in vsebinski razpravi."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  02 .12. 2018 ob  12: 26
Komunisti, povsod so@ Razlika med Koprom in Ljubljano! Na soočenju za župana MO Ljubljana, Zoran Jankovič vsem v "primary time" jasno in glasno pove, da vedno z veseljem zapoje "Hej brigade", ter s ponosom nosi rdečo zvezdo, Boris Popovič v svojem glasilu MOK, na naslovnici zapiše "Smrt fašizmu, nacizmu in jugokomunizmu", taistemu komunizmu, ki je njegovemu očetu dal in omogočil, da je postal uspešen, ter posledično financiral svojega "scrkljanega" sina!
Ajmemene |  29 .11. 2018 ob  11: 12
47
Resno? Tehnične težave, ki brišejo komentarje? Jaz pa mislim, da te tehnične težave imajo ime in priimek! A nič bat, v ponedeljek bo ta tehnična težava preteklost.....hmmm, sej, najbrž tudi konec z Regionalobala, razen, če imate namen delat pro-bono....

Prepričan pa sem, da vsaj za letos imate tudi vi VIZIJO.....čeprav vaša tehnična težava po mojem niti ne ve kaj pomeni beseda VIZIJA! Komaj čakam naslednje volitve, da vidim novo besedo, katero bojo vlekli spet vsi politično vpleteni...

Vizija.....hahahahaha, če pa to izusti kdo, ki ni politično usmerjen je takoj označen za šarlatana in mešalca merde, ampak ne naši župani, ker njihova vizija je zelo pomembna in VIZIJA daje službe in hrano.....
Ajmemene
Erazem |  29 .11. 2018 ob  11: 07
45
Dejansko je Koper tudi naš in ne samo vaš. Predvsem pa, urednik, se morate zavedati, da vas plačujemo občani, čeprav ne dobite neposrednega plačila od nas. Tudi občinske programe plačujemo predvsem občani. O brisanju nezaželenih komentarjev in onemogočanju komentiranja mnogih tem ne bom pisal, ker so predhodniki vse povedali.
Pozdravljam tudi registracijo. In, ali ste opazili, koliko manj je neprimernih komentarjev? Roko na srce, večina jih je bila v prid trenutnemu županu.
Kar se tiče priimkov na ič, so vsi slovenski. Verjetno ste mislili ić. Slovenski pravopis zapoveduje pisanje tujih priimkov in imen v njihovi originalni obliki v latinskem pismu.
Zdaj pa še nekaj o našem-vašem Kopru. Do pred dvema tednoma je po Semedeli le občasno prišlo vozilo za pometanje cest. Nenandoma pa je tu kar naprej. Še delavci so pospravljali listje v največjem vetru. Koliko so bili uspešni, si lahko mislite. Že nekaj let dotrajano drevje, celo ali njihove veje, ob vsakem malo močnejšem vetru pada, se lomi. Skoraj vsako leto je poškodovan vsaj en avtomobil. In kaj je bilo storjenega do zdaj? Odpeljali so padle veje, dreves pa nihče ne vzdržuje. Tu med drugim hodijo tudi otroci v šolo. In še je takih primerov, ki doslej niso bili pomembni, saj niso v centru Kopra, ali pa vsaj njegovi bližini.
Za konec, preberite si tudi sami člen 297 KZ in se spomnite, kaj vse do zdaj se brisali in česa ne.
 |  29 .11. 2018 ob  10: 50
45
V dobi računalništva in moderne komunikacije se tudi jaz znam iti copy-past novinarstvo in ker sem čutil na vodi da imete že dalj časa tehnične težave, vam rade volje pomagam popraviti nastalo škodo in sam še enkrat prilepim svoj post.Problem je ker izginjajo posti samo od določenih komentartorjev.Svetujem da zamenjate IT programerje.
Nivo komunikacije pa obdržite na isti ravni ,samo vplivat ni treba več na nanj.
Nivo se bo dvignil sam ,brez vmešavanja in prisile. Vam zagotavljam.

Pogledat se bo potrebno v ogledalo.
Narediti analizo predvsem pri sebi in med svojimi sodelavci , ki pristransko favorizirate nekatere subjekte na obali.
Denar je kurba, ko enkrat podležeš lakomnosti in pohlepu po denarju se konča profesionalnost, etika in morala.
Poanta tega je da si sam z svojo pristranskostjo sprožil vse te napade,žaljenja,grožnje, ki ti kar naenkrat ne odgovarjajo več.
O tem ste morali razmišljat takrat, ko se vam je enormno povečalo poslovanje z določenimi subjekti na obali.
Prodajate moralne vrednote a sami se jih ne držite.Žalostno in pritlehno dejanje ko začneš imeti takšen odnos.
O vsem tem napisanem tu zgoraj ,pa nebi izgubljal besed.Za bruhat ,kakšni pacienti se danes gredo novinarstvo.
Zdaj pa hitro izbrisat.
Amistad |  29 .11. 2018 ob  09: 50
45
hahahaha tehnične težave, ki brišejo komentarje :D :D :D :D
In te težave se bodo čudežno razrešile takoj po volitvah :D :D
Bigboss |  29 .11. 2018 ob  09: 05
44
Tiste skupine na FB vsaj ne brisejo komentarjev hahahahaha..
Kaksna hinavscina in pol se tukaj neki dela pametnega.
Farko |  29 .11. 2018 ob  08: 55
52
Da ne pride do nesporazuma prilepim zbrisan komentar:

Dragi moj odgovorni urednik. Nisem se trudil prebrati prispevek do konca. Že po prebrani trditvi "Vse kar izrečemo, napišemo, mislimo, odmeva v večnosti" sem se spomnil na vaš način d€mokratičnega c€nzuriranja. Ne, na tem portalu mnenja ne odmevajo v večnost. Vi kot odgovorni urednik jih brišete po svoji ali naročnikovi volji tako, da ustvarjate ukrivljeno mnenje pri naključnih obiskovalcih. Pravtako onemogočate komentiranje prispevkov, ki jih ne uspete cenzurirati. Beseda leta Fake news ni samo dobeseden prevod besede v izmišljena novica, je tudi novica v kateri se s pomočjo cenzure in urejanjem komentarjev ustvarja splošno mnenje, ki ga vidijo naključni obiskovalci.
Farko |  29 .11. 2018 ob  08: 53
56
Dragi moj urednik. Še čakama na pojasnilo, zakaj je bil komentar izbrisan. Da ponovim. V prispevku pišeš da "Vse kar izrečemo, napišemo, mislimo, odmeva v večnosti". To na tem portalu vsekakor ne drži. Ti, kot odgovorni urednik brišeš komentarje ki vam niso po voliji ali po naročilu naročnika. Pravtako onemogočaš komentiranje na prispevke, ki jih ne uspeš c€nzurirati. Besedna zveza leta Fake news ni samo dobeseden prevod besede, je tudi umetno ustvarjeno mnenje z urejanjem komentarjev, tako da naključnemu obiskovalcu vsiljuješ svoje mnenje. Kaj je že demokracija?
vseved |  29 .11. 2018 ob  08: 53
54
Se lahko trenutna oblast spusti še niže v boju za stolček.?
Komunisti, povsod so |  28 .11. 2018 ob  17: 22
-39
Kakšne razlike bi naj iskali med Obalo in Ljubljano? Oboji so zmagovito rdeči, oboji v prvih bojnih vrstah v boju pred vdorom fašizma na Balkan.
Koprčan |  28 .11. 2018 ob  15: 07
81
Jaz pa mislim, da je anonimnost del in nuja današnjega razvoja družbe. Celo policija se skladno z zakoni obrača na anonimne prijavitelje in išče pravico ravno preko anonimnih oseb. Družba postaja anonimna, ne živimo več v jamah po kardelih po 10 oseb, kjer so se vsi poznali med seboj. Ampak je nuja našega časa očitno tudi lažnivost da samega sebe. Želeli bi anonimnost ko gre za našo korist. Ko pa gre za tujo korist oz. interes je pa anonimnost grda. Sprenevedanje je nečedna lastnost. Konec koncev koliko med vami gre kupiti obleko v Pletenino, v Rašico, v Borovo in se osebno spozna z delavcem, ki je obleko naredil in jo potem kupi za drago ceno? Vsi vi kupujete obleke, ki so narejene na daljnem vzhodu, ki jih je delala anonimna oseba v nečloveških pogojih, ampak so pa bistveno ceneje kot naša podjetja. Vmes so itak že propadla ravno zaradi teh ki se pritožujejo preko anonimnosti, pa so ravno oni po drugi strani, kupovali od anonimnih ljudi - zaradi lastne koristi. O vodstvu se pogosto delavci ne upajo govoriti, ker se bojijo za svoj obstoj in družino. Prav je da obstaja kanal komunikacije, ki je tudi anonimen. Vsekakor pa obsojam zlorabo tega kanala in da se anonimno širi laži in nestrpnost po krivici, če nekaj ni res. Resnico komunicirati anonimno se mi zdi upravičeno in nujno, saj konec koncev ni pomembno kdo je nekaj povedal anonimno, pomembna je vsebina povedanega, če je seveda resnična. Mnogo svinjarij se dogaja pa se pometejo pod preprogo, ker si ljudje ne upajo povedati. Podpora svinjarijam pa ni ravno etična. In še zgodba Igorja: pride en tip v trgovino, vidi metlo, jo vzame v roke in malo pomete pred vrati. Po tem prime par kosov živil s polic, stlači v žep in želi oditi iz trgovine. Prodajalec ga pozove, hej, vrni se in plačaj. Ta mu odgovori, zakaj pa , saj nekaj sem pa le naredil. Saj tudi drugi so kradli, jaz sem pa vsaj nekaj naredil za trgovino. No nauk te basni je. Ne piši nič spornega, če nisi anonimen. Haha. Pa lep dan še naprej.