KOPER JE DOBIL NOVE PROSTORE ZA BREZDOMCE: 15 postelj in topel obrok (FOTO)

Koper

Občina Koper je uredila prostore namenjene potrebam programov za brezdomne osebe ter nudenju materialne in socialne pomoči. Novi prostori bodo bistveno izboljšali kvaliteto bivanja vseh vključenih, tako uporabnikov, kot tudi zaposlenih in prostovoljcev, je na odprtju povedala predsednica koprske območne izpostave Rdečega križa Marta Vrčon Komel.

Ob odprtju novih prostorov v neposredni bližini koprskega pokopališča je koprski župan Aleš Bržan uporabnike pozval, naj si med seboj pomagajo pri tem, da čim prej pridejo do tega, da še boljše zaživijo. Prav tako je Bržan zavetišče za brezdomne osebe označil kot prostor, ki bi moral biti prehodni dom za ponovno vzpostavitev dostojnega življenja. Izpostavil je, da je zavetišče začasno bivališče tistim, ki bodo tam dobili novo priložnost.

Vrčon Komelova pa je poudarila, da je biti nekje doma temeljna potreba vsakega človeka. Izpostavila je tudi, da je zavetišče pomembna pridobitev za delovanje na področju brezdomstva.

Občina je uredila kanalizacijo in dostope, prenovila elektro- in strojne instalacije ter poskrbela za ustrezno požarno varnost. V spodnjem nadstropju stanovanjske stavbe so sanitarije, kuhinja z dnevnim prostorom in pralnica s skladiščem. V zgornjem nadstropju pa so sobe s skupno 15 posteljami, so pojasnili na koprski občini.

Objekt je razdeljen na prostore za potrebe uporabnikov dnevnega centra in njihove nastanitve ter skladiščni prostor za razdeljevanje materialne pomoči. Čeprav med uporabniki prevladujejo moški, so v zavetišču dobrodošle tudi ženske, za katere so uredili ločene sobe in sanitarije, so še poudarili na občini.

V okviru 24-urnega delovanja bo zavetišče zagotavljalo začasno nastanitev, prenočitev, tople obroke, informiranje in individualno obravnavo brezdomnih oseb. Poleg tega so uporabnikom na voljo tudi različne aktivnosti v okviru dnevnega centra.

Naložba je vredna 261.000 evrov, zavetišče za brezdomne osebe pa trenutno vodi Območno združenje Rdečega križa Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  25 .02. 2023 ob  18: 12
No, super. Upam da zdaj tudi Mira( gospa ki baje spi po cesti) bo dobila svoje mesto v nove prostore. Lepo da gospa Komel Vrčon je našla svojo pot v sodelovanju za socialno ogrožene ljudi, morda z leti je gospa postala le malo bolj sočutna do ljudi. Vsekakor podpiram vsako pomoč za socialno šibkejše in za starostnike. Tu bo treba še veliko narediti.
anton |  24 .02. 2023 ob  20: 22
... lepo ... ????