KOPANJE V ŽUSTERNI JE POVSEM VARNO, ZATRJUJEJO NA OBČINI: Zapisnik NIJZ vzbudil dvome, analize vode pa pravijo to (FOTO, VIDEO)

Koper

So meteorne vode na območju izliva hudournika v Žusterni res onesnažene? Ta novica je danes dodobra predramila mnoge domačine, najbrž pa tudi nekatere turiste, ki letošnje poletje načrtujejo obisk slovenske obale. V medijih so se, zaradi posnetkov čiščenja struge hudournika, ki so bili deljeni na družbenih omrežjih, razširili očitki, da je morje ponovno onesnaženo. V ospredju je bilo tako vprašanje, ali se ponavlja zgodba iz leta 2019? Na vse očitke o onesnaženju se je že odzval koprski župan Aleš Bržan.

Fotografija jaška v Žusterni

Na družbenem omrežju Facebook so se pojavili videoposnetki in fotografije, kjer so mnogi, predvsem podporniki nekdanjega župana Borisa Popoviča, aktualnemu županu Bržanu očitali, da je območje ob izlivu hudournika v Žusterni močno onesnaženo.

Brez besed.

Posted by Boris Popovič on Sunday, June 13, 2021

Predvsem pa so v oči zbodli izsledki zapisnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je v njem zapisano, si je inšpektorica "okolico kopališča Žusterna in odseka obale Žusterna, kjer se ljudje množično kopajo", ogledala 11. junija zjutraj na poziv občanov.

Zapisnik NIJZ

Ugotovitve so naslednje: iztok meteorne kanalizacije v morje je lociran na obali na razdalji približno 50 metrov od roba kopališča, ustje iztoka je v morju in ni zaščiteno, ob ogledu pa naj bi bila na iztoku visoka količina vode.

NIJZ navaja tudi, da je bila voda na pogled motna, peneča, prisoten pa da je bil smrad po fekalijah. Občan naj bi jih obvestil, da imajo vsaj štiri hiše napeljano kanalizacijo v iztok meteorne vode v morje. Ob ogledu zaledja plaže Žusterna in napeljave kanalizacije, je NIJZ ob speljanih jaških vzdolž naselja zaznal močan smrad po fekalijah, poleg enega je ležala celo poginula podgana.

Občana naj bi poročala tudi, da voda ob močnejših nalivih vdre iz jaškov in poplavlja naselje, senzorji pa da naj ne bi pomagali pri reševanju tega problema. Poudarek je tudi na tem, da naj bi se ljudje na bližnjem kopališču že kopali, a rdeča zastava ni bila izobešena.

Podobno zaskrbljujoče stanje naj bi bilo ob izlivu Badaševice, kjer naj bi bil iztok reke lociran ob obali na razdalji 100 metrov od roba kopališča. Prav tako pa ni zaščiteno ustje iztoka. Voda je bila tudi tukaj motna, penila se je, po fekalijah pa je smrdelo tudi v okolici, izhaja iz (neuradnega) zapisnika NIJZ. 

Na občini so se odzvali s tiskovno konferenco

S strani Mestne občine Koper (MOK) smo prejeli tudi uradno poročilo NIJZ-ja. Ukrepi, ki jih predlaga, so uvedba izrednega vzorčenja vode na dveh merilnih mestih, in sicer na koncu skal ob plovcih, med iztokom in robom kopališča ter na levi stranici otroškega bazena. Vzorčenje NIJZ predlaga vsaki drugi dan zjutraj v času trajanja kopalne sezone oziroma dokler vzroki onesnaženja ne bodo odstranjeni.

Z občine pa so nam posredovali tudi dve poročili NLZOH-ja.

Iz obeh poročil izhaja, da so odvzeti vzorci na območju ustja Badaševice in na sredini novega kopališča Semedela skladni s smernicami in kriteriji, ki so določeni za takšna območja in takšni povsem primerni za kopanje.

Prilagamo tudi dva oba dokumenta

Bržan: Kopanje v Kopru je povsem varno

Na hude očitke se je v izjavi za javno odzval tudi koprski župan Aleš Bržan. "Pravkar smo od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je v Sloveniji edina pristojna inštitucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda, dobili poročilo, ki kaže, da so vode v novem obmorskem pasu in v ustju Badaševice skladne s priporočili NIJZ. Z drugimi besedami, kopalne vode na tem območju so dokazano varne," je dejal uvodoma.

"Kopanje v Kopru je doslej bilo in je tudi sedaj povsem varno," je nadaljeval.

Kot je dejal, so občino o domnevnem terenskem pregledu tega območja s strani NIJZ, obvestili prav novinarji. NIJZ naj bi istega dne kot NLZOH, 11. junija, opravil ogled, a "brez kakršnihkoli vzorcev ali laboratorijskih analiz".

Tako so prišli do povsem drugačnih rezultatov kot NLZOH, ki je vzorce vzel, navaja Bržan.

"To je zelo nenavadno, ni pa edina nenavadna stvar, ki se je zgodila," nadaljuje. "Najprej na občini nismo dobili nobenega vabila na ogled, poročilo so podpisali tudi ljudje, ki sploh niso bili na ogledu oziroma na terenu, saj delajo od doma," še pojasnjuje Bržan in dodaja, da so "spisali še nedokončano poročilo, ki je končalo v rokah novinarjev in javnosti že dan preden so ga na NIJZ podpisali in poslali na občino".

Netočne informacije naj bi v javnost poslal direktor NIJZ Milan Krek

"Ne vem, kaj se je zgodilo na NIJZ, smo pa izvedeli, da naj bi zahtevo, da gredo netočne informacije v javnost, kot kaže, dal prav direktor NIJZ Milan Krek," je še povedal koprski župan.

"Rekel bom samo še to, kot župan sem že navajen dobivati razne take in drugačne napade in laži in jih brez težav preziram, ko pa gre za širjenje laži, za postopke, ki kažejo na jasne napade na lokalno skupnost in ki škodijo gospodarstvu in turizmu v turistični sezoni, pa ne bom nikakor dovolil, da gre to brez pravnih posledic mimo," je dejal. Zatrdil je, da bodo sprožili pravne postopke in ugotovili, kdo je odgovoren in "kdo to zgodbo pelje".

Dodal je še, da ocenjujejo, da je "nekdo na NIJZ storil nekaj, kar je gotovo neprimerno in nedostojno".

Odziv Bržana na očitke o onesnaženju meteornih voda v Žusterni

Objavil/a Regional dne Sreda, 16. junij 2021

Bržan je še poudaril, da nimajo težav s tem, da bi izobesili rdečo zastavo, v koliko bi se izkazalo, da so vode neprimerne, kot so to že storili v preteklosti. "Ne bomo pa dopustili, da nekdo uničuje turistično sezono na našem območju in ustvarja gospodarsko škodo. To, kar se dogaja, je nedopustno," je še dodal.

Delavci družbe Marjetica Koper so pred kratkim očistili hudourniške kanale, tudi struge iztočnega dela hudournika Žusterna. To čiščenje so opravili po končanih delih ureditve dna struge iztočnega dela tega hudournika, je spomnil vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar.

Pregledali so tudi, ali so rešili priključke hiš, za katere so leta 2019 ugotovili, da imajo kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje. Kot so zagotovili, je pregled pokazal, da so rešeni vsi priključki. Tako kažejo tudi analize, ki jih dvakrat mesečno izvaja laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  18 .06. 2021 ob  06: 33
10
Tine, resnica je, da zaradi tvojega škodljivca Popoviča in vas ovc zraven, me stranke sprašujejo, če je varno pridet na morje.
Delate nam škodo in res upate, da si boste s tem nabili politične točke?
Marko |  17 .06. 2021 ob  21: 46
-7
Če je glavna kanalizacijka cev počena, potem je samo vprašanje časa. To Bržan ve že od 1. aprila. Malo je smešeno da si upa trditi, da je vse OK če stoji par sto metrov pred morjem ena gmota dreka.
Tine |  17 .06. 2021 ob  15: 14
-6
@Alex
Mogoče je brzan prebolel covid, pa je izgubil vonj.

@Kokodek @frikofrkic
Sta se pa pošteno razjezila. Resnica boli, a ne?
vseved |  17 .06. 2021 ob  15: 11
@ kokodek, ampak vseeno moramo priznat, da Koper ne bi bil nikoli takšen če ne bi bilo Popoviča.
kokodek |  17 .06. 2021 ob  12: 07
16
alex, popo je bil župan 16 let in vse kar je naredil, je da si je napolnil žepe z našim denarjem. smrdelo je tudi, ko je bil on župan . največ se je utrudil in pošteno nagaral je bilo, ko je štel gotovino v mamini spalnici, haha
frikofrkic |  17 .06. 2021 ob  11: 53
19
Alex, Jadranka in ostali popoverniki, spravite se raje v roke in naredite kaj iz svojih] življenj. Narava vam ni bila darežljiva s pametjo, dajte vsaj delat kaj koristnega. Karitas, Rdeči križ in ostale ustanove bodo vesele, če boste svoj čas trošili pri njih za kaj koristnega. Zaenkrat se samo smešite in delate škodo Kopru. In to za človeka, ki nima ne ugleda ne časti v družbi, vse je že zapravil.
vseved |  17 .06. 2021 ob  11: 13
10
Če nič drugega bodo vsaj redno preverjali primernost vode za kopanje. Tiste barbarske horde ki bo zasedla obalo pa itak ne ustavi nič,
Alex |  17 .06. 2021 ob  10: 24
-11
Dragi bržan, če smrdi po dreku, verjetno niso rožice?!
Tine |  17 .06. 2021 ob  10: 13
-26
Vsi Koprčani dobro vemo, da občina ni storila nič, da bi sanirala iztekanje fekalije pri žusternski plaži v morje. Saj imamo nis in vohamo smrad. Onesnaževanje ni nastalo zaradi nekaj hiš, ki naj bi imele kanalizacijo speljana v hudournik, temveč zaradi preobremenjenosti kanalizacijskega sistema, ko kanalizacija preliva v meteorne vode. Občina od leta 2019 tega ni uspela sanirati. Še se spomnimo, kako je takratni direktor Marjetice draščič (bežanov sosed) zamolčal rezultate analiz in pustil ljudi, da se kopajo v fekalijah.
 |  17 .06. 2021 ob  09: 49
-3
dobra , celo odlična je ta fora s feka in lijami! kdorkoli si je tega domislil kappo doll!
tako nam ne bodo svinjarije delali forešti,,
aja zdej bo spet neka priredoztev v kopru in bo spet neki glupsson vozil po prireditvenem ograjenem označenem prostoru za tekmovalce,
aja točno ja, iz jesenic,,,bržkone je gledal morje in zavijugal med športnike sezi otomobilom..
fak
aja tudi v porotorž so fekalije in izola tudi, in na debelem rtiču ja ja
povsod , sam pejte na hrvatsko raje
vivat terrra istriana
Artu |  17 .06. 2021 ob  09: 48
12
Edino kar je verdostojno so uradna poročila NJZ in to je to ostalo je bla bla bla...Če bodo vzorci oporečni bo visela rdeča zastava. Zaenkrat kot kaže poročilo so vzorci ok. Vendar ljudje prebirajo časopise itd in berejo fekalije itd in jih mine da bi šli na kopanje v Žusterno. Škoda je že narejena
frikofrkic |  17 .06. 2021 ob  09: 39
30
Nosonjo in njegove ovce baš briga koliko škode delajo našemu Kopru. Saj se spomnete prevračanja košev, obračanja zalivalnikov, vsega živega, ko je izgubil volitve. Pa zamašitev cevi v Žusterni... Pa kar ne nehajo. in nam delajo sramoto in škodo. Tokrat škodijo turizmu, ki je z novo plažo končno dobil pravi zagon.
Jaz prav razmišljam, da če se najde enega odvetnika, ki bi od Popoviča v imenu občanov iztožil vso škodo, ki je naredil in še dela.
1