KOPALCI UŽIVAJO, NE PA TUDI MORSKI ORGANIZMI: Visoke temperature morja še kar vztrajajo, kakšne so posledice? (VIDEO)

Piran

Te dni v slovenskem morju beležimo rekordne temperature, tudi na dnu. Prejšnji teden so presegle 23 stopinj Celzija. So pa alarmanten pojav, ki se imenuje pridneni morski vročinski val, zaznali že septembra. In čeprav to ustreza kopalcem, ki so se tudi včeraj namakali v Piranu, imajo takšne temperature na dolgi rok negativen vpliv na morske organizme.

Deveti oktober, slika v Piranu pa takšna: nekateri uživajo v morskih vragolijah, drugi nabirajo sončne žarke. "Nisem pričakovala, da bo morje tako toplo. Je oktober, moralo bi biti bolj hladno tukaj, ampak je zelo toplo," sta povedala Max in Charlotte, ki sta se včeraj kopala v Piranu. "Ne preseneča me, ker vsi vemo za klimatske spremembe," nam je povedala Slobodanka

In čeprav visoke temperature ustrezajo kopalcem, pa to ne velja za morske organizme. Visoke temperature morja namreč vztrajajo tudi na globini. In čeprav nekaterim morskim živalim višje temperature odgovarjajo, te posegajo v njihovo naravno obnašanje. "Ribe in organizmi, ki bi se zdaj morali premikati, se še ne. Nekatere tudi migrirajo na jug," pripoveduje Manja Rogelja iz Akvarija Piran

Manja Rogelja

Takšne so tudi morske želve, ki jeseni običajno migrirajo. A če je morje dlje časa toplo, lahko tukaj ostanejo predolgo in se v primeru nenadne ohladitve ne uspejo pravočasno umakniti. Kaj pa delifni, ki so prav tako pogosti obiskovalci našega morja? Kot nam je pojasnil Tilen Genov iz društva Morigenos, visoke temperature morja za delfine iz dneva v dan niso velik problem, "ker imajo te živali tudi svoje mehanizme uravnavanja telesne temperature, kot jih imamo mi". 

Je pa ta vpliv večji na dolgi rok: "Spremembe temperature morja vplivajo tudi na razpoložljivost plena, na prisotnost različnih vrst in to se lahko odraža na populaciji delfinov in drugih sesalcev in plenilcev, ravno preko te dostopnosti plena." 

Tilen Genov

Hkrati pa k nam prihajajo nove vrste, ki lahko v našem morju povzročijo kar nekaj težav. Ena takšnih je modra rakovica. "Je tujerodna vrsta, torej prihaja od drugod. Ne vemo še, če je invazivna, ampak zaenkrat kaže, da ima to tendenco. Na italijanski strani jo je res veliko in že zelo vpliva na ribištvo in marikulturno, ker je zelo požrešna," še pove Rogelja. 

Temperatura na dnu slovenskega morja je sicer že v septembra presegla 24 stopinj Celzija – in že takrat so znanstveniki opozorili, da gre za alarmanten pojav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  10 .10. 2023 ob  14: 34
Placaj komu da hodi z masko jih lovit,makar jurja na mesec ...
Ni denarja,allora kurc gleda se rakovice.