KOORDINACIJSKI SESTANEK NA POBUDO MARJETICE KOPER OBRODIL SADOVE: Modre luči na javnih sanitarijah (FOTO)

Koper

Kot napovedano konec meseca julija, je v prvem tednu avgusta na pobudo Marjetice Koper potekal sestanek na temo odvrženih igel s strani odvisnikov od prepovedanih drog. Sestanka so se udeležili predstavniki različnih inštitutcij, ki se že dolga leta soočajo s to nerešeno težavo. Sklic sestanka je bil nujen, poudarjajo v Marjetici Koper, saj je v zadnjem času število odvrženih igel močno poraslo. Marjetica Koper je medtem opremila bolj izpostavljene javne sanitarije s t.i. modrimi lučmi, ki odvisnikom vizualno onemogočijo vbrizg mamila.

Koordinacijskega sestanka so se udeležili predstavniki Marjetice Koper ter predstavniki Mestne občine Koper (MOK), Krajevne skupnosti Olmo Prisoje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda Svit in Zavoda NewPrevent.

Ugotovitve o dolgoletni t.i. 'sistemski luknji' na področju zbiranja in odvoza teh infektivnih odpadkov so skupne za vse deležnike. Predstavniki Marjetice Koper so predstavili operativno rešitev z udejstvovanjem vseh deležnikov, kot predlog sistemske rešitve za to problematiko ter akcijski načrt izvedbe.  Ta je bil posredovan MOK. Takoj po potrditvi bodo izpeljane prve aktivnosti v tej smeri ter obvestilo občanom in občankam, kako ravnati v situaciji, ko opazijo odvržene igle in preostali 'pribor' s strani uporabnikov prepovedanih drog. Predvidoma naj bi aktivnosti stekle že konec tega meseca.

Iz Marjetice Koper še sporočajo, da je prvih 1000 prehodov iz klasičnega papirnega računa na e-račun s strani uporabnic in uporabnikov izpolnjenih. Zahvaljujejo se vsem, ki so se že odločili za okolju prijaznejši način plačevanja položnic. V kolikor tega še niste storili, lahko to brez težav uredite preko spletne strani: https://www.marjeticakoper.si/sl/eracun/.