KONEC TOŽBE POLICISTA, KI JE SLUŽBO IZGUBIL ZARADI AFERE FACEBOOK: Odvetnik Matoz pričakuje ugoden razplet in reintegracijo v policijo

Koper

Na koprskem delovnem sodišču se je z včerajšnjim narokom zaključila tožba Mihe Sakača, znanega iz afere Facebook, proti ministrstvu za notranje zadeve. Sodba bo izšla pisno, a Sakačev odvetnik Franci Matoz pričakuje, da bodo v celoti uspeli s tožbo tako glede denarnega izplačila kot vrnitve na delovno mesto na policiji.

Višja državna odvetnica Mojca Ivančič je na včerajšnjem naroku glede Sakačevega zahtevka za izplačilo regresa in neizkoriščenih dopustov menila, da to predstavlja spremembo tožbe, a je Matoz odvrnil, da so zgolj specificirali in denarno utemeljili tožbeni zahtevek.

Ivančičeva je sicer opozorila, da bi sodišče moralo v zvezi z odpovedjo delovnega razmerja upoštevati tudi okoliščine glede aktivnega sodelovanja Sakača pri aferi Facebook. Med drugim je bila proti Sakaču izdana tudi pravnomočna obtožnica zaradi suma izrabe uradnega položaja, je opozorila državna odvetnica.

"Nesprejemljivo je, da bi ministrstvo za notranje zadeve med zaposlenimi imelo osebo, ki je izvajala ravnanja, kot so opisana v obtožnici," je Ivančičeva še nasprotovala možnosti reintegracije Sakača na delovno mesto.

Franci Matoz

Matoz je po zaključku naroka poudaril, da pričakuje "tisto, kar je že iz dozdajšnjega postopka jasno: da je bila odpoved nezakonita, je bilo pravnomočno ugotovljeno, šlo je skozi presojo na vrhovnem sodišču".

Tako je bilo po Matozovih besedah odprto samo še vprašanje vrnitve na delo in višine izplačila plač, kar je po njegovem nesporno in bo sodišče zahtevku tudi v celoti ugodilo tako glede izplačila plač in prispevkov kot vrnitve na delovno mesto. "Žal je trajalo toliko let, da so ugotovili, da je odpoved nezakonita, ker bi lahko že prvi dan prihranili 100.000 evrov državi," je dodal odvetnik.

Sakač je izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi skupaj še z drugimi policisti dobil zaradi vpletenosti v dogovarjanje o prometni kontroli nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra 2015.

Boris Koprivnikar

Leta 2016 je Sakač vložil tožbo zoper ministrstvo za notranje zadeve z zahtevo za vrnitev na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje, a je delovno sodišče presodilo, da je bila odpoved zakonita. Višje sodišče je nato sodbo razveljavilo in pritrdilo Sakaču, v delu, kjer je trdil, da mu delodajalec v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in mu je s tem kršil pravico do zagovora oziroma obrambe.

V ponovljenem postopku je Delovno sodišče v Kopru presodilo, da je bila odpoved pravočasna in zakonita ter tožbo Sakača zavrnilo. Višje delovno sodišče je jeseni 2018 ponovno sklenilo, da so policista odslovili nezakonito. Po odločitvi vrhovnega sodišča, naj o okoliščinah vročanja pisne obdolžitve in vabila na zagovor opravijo celovito presojo, pa je višje sodišče maja letos zopet presodilo, da je bila odpoved Sakaču nezakonita. Pri tem je ostalo odprto le vprašanje njegove ponovne zaposlitve in izplačila plač za nazaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
MARIO |  03 .09. 2020 ob  21: 07
Ma kakšen Versače, on kopuje pri cicibanu obleke....
Kanola |  02 .09. 2020 ob  09: 15
Groza, človek je objavil notranje zadeve policije na facebook javno, posnetek sem sam gledal. NIMA KAJ TO OBJAVLJAT NA INTERNET OZIROMA FB. PIKA STOP.
Jaz bi poslal njega k psihiatru in Matoza tudi, da je sploh sprejel primer. Kaj se bodo še te fejsbuk spranci spomnili, me zanima....