KONEC PRIJATELJSTVA MED JANŠO IN POČIVALŠKOM? "Od predsednika vlade pričakujem več discipline in samokontrole"

Slovenija

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ponedeljkov odgovor premierja Janeza Janše vodji poslanske skupine SMC Janji Sluga glede komuniciranja in podpore SMC v javnosti označil za žaljivo in tudi škodljivo za prihodnje odnose v koaliciji. Od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole, je Počivalšek navedel v pisni izjavi za STA.

Zdravko Počivalšek

"S predsednikom vlade bom opravil pogovor o njegovi izjavi, ki je bila žaljiva in tudi škodljiva za prihodnje odnose v koaliciji," je napovedal predsednik SMC.

Kot je pojasnil, je SMC stranka dialoga in sodelovanja, ki je doživela medijski pogrom zaradi odločitve, da kot center vstopi v koalicijo z desnimi strankami. "In čeprav smo zadovoljni z izvajanjem koalicijske pogodbe, zaradi katere smo v vladi, predstavljajo take izjave veliko breme za korektno nadaljevanje sodelovanja," je ocenil Počivalšek.

"Smo v zelo zapleteni situaciji tako zaradi epidemije kot tudi političnega konteksta, zato pričakujem tudi od predsednika vlade več discipline in samokontrole," je bil danes jasen predsednik SMC.

V ponedeljek sicer Počivalšek dogajanja ni konkretno komentiral, pojasnil pa je, da se v SMC trudijo biti povezovalni in da imajo veliko moč, ki jo bodo realizirali na naslednjih volitvah. Dodal je še, da imajo veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Sluga je namreč na ponedeljkovi seji DZ v okviru poslanskih vprašanj Janši med drugim ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje komunicirati. Janša pa ji je odgovoril, da je "malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

Janez Janša

Vodja poslanske skupine je bila sicer kritična tudi do nekaterih drugih ravnanj v času epidemije covida-19, Janša pa ji je med drugim odvrnil, da tisti, ki so vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solijo pamet vsem ostalim "glede na prazna skladišča in nepripravljenost države".

Minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik je v današnjem zapisu na Facebooku izpostavil, da Janšev odgovor ne krepi zaupanja med koalicijskimi partnericami in tudi ni v duhu zapisanega v koalicijski pogodbi, da bodo v ospredje postavljali tisto, kar jih združuje. "Koalicijski partnerji med seboj sodelujejo in se ne napadajo, zato se mi zdi tak odgovor predsednika vlade v luči vseh izzivov, s katerimi se koalicija sicer dobro sooča, nepotreben in kontraproduktiven. Energijo moramo raje usmeriti v tisti izzive, ki nas še čakajo, da jih bomo skupaj uspešno premagali," je dodal.

Boštjan Koritnik

Namestnik vodje poslanske skupine SMC Gregor Perič pa je v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ dejal, da jim vsi ti pritiski, ki so jih tako ali drugače deležni od vstopa v vlado, "zagotovo ne olajšajo samega dela". Verjame, da je nezadovoljstvo "na tej ali oni strani vedno prisotno". "Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam," je pojasnil in izrazil prepričanje, da bi veliko lažje delali z drugačnim pristopom, ki bi bil usmerjen v skupne točke.

V javnosti so sicer vse glasnejša ugibanja o tem, da utegnejo nekateri poslanci zapustiti poslansko skupino SMC, in sicer morda še pred četrtkovo sejo sveta SMC. Pri tem se omenja Slugo, predsednika DZ Igorja Zorčiča in Branislava Rajića. Sami teh ugibanj za zdaj javno niso komentirali, Perič pa, kot pravi, tudi nima teh informacij. "V medijih smo slišali marsikaj, potem pa se zgodi ali pa ne. Bomo preprosto videli, ko se bodo stvari razpletale," je dejal Perič, ki tudi nima nobenih informacij, da omenjeni trije poslanci na sejo sveta stranke v četrtek ne bi prišli.

Gregor Perič

Perič na tej seji pričakuje "predvsem poglobljeno, zanimivo in tudi drzno razpravo o tem, kako peljati stranko naprej". Ob tem je ocenil še, da "ni enostavno delovati v razmerah, ko se politični prostor tako močno polarizira". Biti neka sredinska stranka tako po njegovih besedah predstavlja svojevrsten izziv. A verjame, da obstajajo sredinske teme v političnem smislu, "treba jih je le nekoliko bolj spodbuditi".

Na vprašanje, ali bodo v poslanski skupini pri sredini obravnavi interpelacije kulturnega ministra Vaska Simonitija glasovali enotno, je Perič odgovoril, da je izhodišče koalicijska pogodba. "Računam, da delujemo kot ekipa, tudi kot koalicija. Želel bi si, da vsi to razumemo," je dejal in dodal, da je sicer samo glasovanje težko napovedati. Po nekaterih ugibanjih se utegne namreč zgoditi, da Simoniti na glasovanju ne bo dobil podpore vseh poslancev SMC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .03. 2021 ob  17: 14
Počivalšek bo zvil rep med noge in odcvilil v kot. Preveč lahko krade, da bi kar odšel.