KONEC ITALIJANSKE INVAZIJE NA NAŠIH ČRPALKAH? Občutno nižje cene goriva, tudi na Hrvaškem

Svet

Italijanska vlada je sinoči zaradi visokih cen goriva znižala trošarine za gorivo, s čimer so se cene goriva na italijanskih bencinskih črpalkah danes znižale. Vlada je ukrep, po katerem so trošarine nižje za 25 centov, sprejela za en mesec, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Gorivo je od danes znatno cenejše tudi na Hrvaškem.

Cene goriv so se na italijanskih bencinskih črpalkah tako ob upoštevanju nižjega DDV znižale za 30,50 centa na liter.

Sveženj ukrepov italijanske vlade zaradi naraščajočih cen energije zajema tudi 10-odstotni davek na t. i. izredne dobičke energetskih podjetij. Sredstva s tega naslova naj bi bila prerazporejena podjetjem in družinam v hudih stiskah. Po napovedih podjetij naj bi bil davek sicer zanemarljiv in jih ne bo močno finančno prizadel.

Tudi na Hrvaškem je pogonsko gorivo od danes znatno cenejše. Bencin na večini bencinskih postaj stane 11,84 kune (1,56 evra) na liter, osnovni dizel pa 12,02 kune (1,59 evra) na liter. Razlog za to ni samo padec cen nafte na mednarodnem trgu, ampak tudi začasna ukinitev tako imenovanega zelenega dodatka. Hrvaška vlada je minuli četrtek sprejela odlok, po katerem distributerjem do konca leta ni treba dodajati biogoriva v dizelsko in bencinsko gorivo oziroma jih je oprostila plačevanja pristojbine, če ga ne dodajajo.

Vlada je pred dvema tednoma začasno znižala tudi trošarine na dizelsko in bencinsko gorivo. Ta znaša 0,20 kune (0,03 evra) na liter dizla in 0,40 kune (0,05 evra) na liter bencina. Obenem je zamrznila tudi trgovsko maržo, in sicer na 0,75 kune (0,10 evra) na liter goriva.

Bencin je do ponedeljka do polnoči stal 13 kun (1,72 evra) in se je tako pocenil za 1,16 kune (0,16 evra). Dizel je stal 13,91 kune (1,84 evra) in se je pocenil za 1,89 kune (0,25 evra). Premium dizelsko gorivo je minuli torek ponekod preseglo celo ceno 15 kun oziroma dva evra na liter, danes pa stane 13,12 kune (1,73 evra).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija