KONČNO BLIŽJE DOMU: Temeljni kamen Centra Obala še v tem letu

Ankaran

Sredstva za gradnjo so zagotovljena, izvajalec izbran, pogodba podpisana. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že v tem letu napoveduje začetek gradnje Centra Obala na Debelem rtiču, tako pa bo tudi južnoprimorska regija prišla do prepotrebnega doma za osebe s posebnimi potrebami.

Po petnajstih letih boja za izgradnjo centra za osebe s posebnimi potrebi na Obali, bo, kot napoveduje oMinistrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, čez dve leti na Debelem rtiču vendarle stal Center Obala. Tega nestrpno pričakujejo predvsem starši otrok s posebnimi potrebami in njihovi varovanci, ki bodo tako lahko bližje svojemu domu oziroma domačim.

Z izgradnjo Centra Obala Debeli Rtič bo, kot so nam pojasnili na ministrstvu, zagotovljeno 39 mest, in sicer dnevni center za tri oddelke vzgoje in izobraževanja za 15 otrok in mladostnikov ter tri stanovanjske skupine za 24 odraslih oseb z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

Da je vlada za izgradnjo centra vendarle namenila denar v proračunih za leti 2016 in 2017, ministrstvo pa podpisalo pogodbo z graditeljem, se veselijo starši. "Pogosteje jih bomo lahko obiskovali, kar bo zagotovo nanje vplivalo zelo pozitivno," je pred časom za naš portal povedala ena izmed njih, Vojka Gergeta. Doslej so namreč ob vsakem vremenu in v vseh letnih časih morali prevoziti najman 250 km, da so nekaj ur preživeli s svojimi otroki, ki jih obiskujejo v Črni na Koroškem, v Hrastovcu, na Igu in še kje.

Za vse ne bo prostora

Po podatkih je namreč okoli 70 družin z Obale, v katerih živi oseba z motnjo z duševnem razvoju. To pa hkrati pomeni, da bo tudi bodoča obalna institucija že ob odprtju premajhna, "zato nas, starše, čaka še veliko dela na tem področju," je dodala Gergeta.

Izvajalec programa v Centru Obala bo CUDV Dolfke Boštjančič z Iga, kjer so že prejeli 30 vlog za namestitev na Debelem rtiču.

Center Obala se bo nahajal v vhodnem delu kompleksa Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču. Projektno dokumentacijo zanj je izdelala družba Arhitekturna delavnica Zorc, arhitekti so na spletni strani zapisali, da so se pri idejah za Center bolj kot pri historičnih primerih istrskih hiš naslanjali na atmosfero mediteranskega prostora.

Za gradnjo predvidoma 15 mesecev

Ministrstvo je pogodbo za izgradnjo podpisalo s podjetjem Dema Plus, in sicer v vrednosti 2,15 milijona. Predvidevajo, da se bo gradnja začela v drugi polovici decembra, zaključena pa bo predvidoma v 15 mesecih. "Predvidevamo še cca tri do štiri mesece za dobavo in montažo notranje opreme," dodajajo na ministrstvu.

Deli novico: