KOMUNALA IZOLA, OBČINA IN 15 JAVNIH INSTITUCIJ PODPISALE ZELENO LISTINO: "Ker nam je mar, kakšno okolje imamo in kako bomo z njim ravnali" (FOTO)

Izola

Komunala Izola, Občina Izola in predstavniki petnajstih izolskih javnih ustanov so danes podpisali tako imenovano Zeleno listino, ki je ključna za uresničevanje skupne vizije Izole kot trajnostne in zelene občine ter destinacije.

Direktor Komunale Izola Denis Bele s sodelavci

"Danes smo v Občini Izola podpisali tako imenovano Zeleno listino, s katero smo se zavezali tako v Javnem podjetju Komunala Izola kot v Občini Izola, z vsemi javnimi institucijami, ki v tej občini delujejo, k dodatnim aktivnostim v smeri bolj urejene, čistejše Izole, takšne, kakršne si vsi želimo," je po zaključenem sestanku vseh udeleženih dejal direktor Komunale Izola Denis Bele. "Vse podpisnice, vse javne institucije v občini, so se z veseljem odzvale in po današnjem podpisu gre razbrati velik optimizem glede poteka tega projekta,"  je dodal.

Da bi uresničili zastavljeno vizijo, so predstavniki petnajstih izolskih javnih ustanov s podpisom dogovora pristopili k projektu Zelene javne institucije. Komunala Izola je s podpisom dogovora javnim ustanovam in tam zaposlenim podelila vlogo nosilcev trajnostnega razvoja Občine Izola. Dogovor o pristopu k projektu Zelene javne institucije je dokument, ki je ključen za ohranjanje kakovosti bivanja v Občini Izola, zato je vključenost javnih institucij v proces trajnostnega razvoja še toliko bolj pomembna.

Župan Občine Izola Danilo Markočič

"Planet smo si sposodili od naših zanamcev, ohranimo ga takega, da bodo naši zanamci lahko na njem živeli. Zelena listina sledi ravno temu izročilu, namreč, če se bomo lepo, dobro obnašali do našega okolja, bomo mi zadovoljni, bodo zadovoljni naši obiskovalci in predvsem naši zanamci," je po podpisu Zelene listine povedal župan Občine Izola Danilo Markočič. "Javno podjetje Komunala Izola odlično dela in ravna z javnimi komunalnimi odpadki in današnji podpis listine, v katerem so sodelovale vse javne institucije, od vrtcev, šol, krajevnih skupnosti in drugih javnih zavodov, kaže na to, da nam je mar, kakšno okolje imamo in nam je mar, kako bomo z njim ravnali," je še dodal.

Na današnjem posvetu so med drugim predstavili prizadevanja Občine Izola, da bi kot turistična destinacija pridobila znak Slovenia Green, s katerim bo prepoznana kot okolju in družbi prijazna tako na evropski kot globalni ravni. Zasnovali so tudi terminski plan izvedbe brezplačnih informativno-izobraževalnih delavnic v javnih ustanovah, da bi načela Zelene listine čim prej zaživela v praksi.

Projekt Zelene javne institucije izvaja Javno podjetje Komunala Izola od leta 2019 v sklopu projekta Uporabni odpadki. V projektu, ki ga financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, sodeluje z Javnim podjetjem Okolje Piran. V tem času je Komunala Izola na Muzčevi ulici 7 v Izoli vzpostavila Center uporabnih predmetov, imenovan CUP v mestu, s poslanstvom spodbujanja ponovne uporabe in dobrih praks zmanjševanja količin mešanih komunalnih odpadkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  10 .09. 2020 ob  13: 35
Kaj Markoćić še ni odstopil? Bi veljalo.
anton |  10 .09. 2020 ob  13: 09
@kjočola
1)kje v izoli je sploh zastonj parking - še sam, kot izolan, jih ne poznam več kot je prstov na eni rokim (govorim o brezplačnih parkirnih mestih pod prešernovo ulico)...., turisti in domačini, ki imajo abonma krožijo pa na "parkirišču pri ladjedelnici" (plačljiv parking) in na pakirišču nasproti stadiona... kopališče je povsod brezplačno, zato ne vem zakaj sploh to omenjaš... mislim, da si glede hrane in brisač zadevo preveč posplošil ..., sprehodi se po izoli in boš prišel do spoznanja, da je bilo težko dobiti prazno mizo v restavracijah in drugih lokalih ... me pa res zanima kaj in na kakšen način si preverjal v zadnjih 60 dneh ...
2) zanimivo je tudi od kje ti ta podatek, da je večina celinarjev prijavljenih v svojih stanovanjih ... ? ... da je obala preobremenjena, kot vzameš vsak ima svoj kriterij, ko sem bil jaz mlajši je bilo velikooo več turistov kot jih je v današnjih časih in nobenemu (vsaj v krogu moje družbe in kolikor je bilo razvidno iz medijev) niti na misel ni prišlo, da bi imel kaj proti ...
3) o svinjariji bi se lahko pogovrjali - normalno, da je v poletnih več svinjarije kot v zimskih časih, saj se tudi sami več družimo in posedamo na perostem in marsikdo, tudi izolan ne počisti za seboj, neupravičeno, ja, vsekakor ... na srečo imamo podjetej, ki sse s tem ukvarja in pošisti za ...
4) strinjam se s teboj, da bi bilo potrebno pri pripravi OPPN onemogočiti stihijsko pozidavo in narediti dolgoročni strateški plan, ki bo zajel tudi podatek, koliko prebovalcev sploh izola sprejme, da se trenutnim prebovalcem ne poslabša življenjski standard ...
5) za turistično bivanje v apartmajih se že plačuje turistična taksa in je 2 EUR/dan za odraslo oserbo
lp in ostanimo zdravi ...
kjočola |  09 .09. 2020 ob  18: 56
-1
@anton.

1) turisti krožijo 1/2 ure, ker iščejo ZASTONJ parking, ZASTONJ plažo, s seboj pa prinesejo zalogo pijače in hrane, kar so prinesli od doma ali iz trgovine. pa še brisačo prinesejo ob 6h zjutraj, tik poleg plačljivega ležalnika. Vikendaši niso prav nič boljši. Preverjeno v zadnjih 60 dneh.

2) obala je PREOBREMENJENA. Dejstvo je, da je večina celinarjev prijavljenih v svojih stanovanjih na obali le zato, da niti turistične takse ne plačajo. V njihovoih apartmajih se izmenja vsa žlahta (bratje,sestre,svaki, zetje, prijatelji...), nekateri zastonj, nekaterim tudi zaračunajo n a črno,jasno!

O svinjariji, ki jo nekateri pustijo za seboj,ne bi zgubljal besed. Golazen prve vrste.

Skratka, če želita Komunala in župan karkoli dobrega Izoli, je potrebno najprej poskrbeti za pametno dolgoročno strategijo:
ZA ZAČETEK:
- prenehati zidati apartmaje
- onemogočiti STALNO prebivališče vikendašem (v smislu preprečevanja zlorab in NEplačevanja turističnih taks)
- na nek način obdavčiti (taksirati...whatever) turistično bivanje v apartmajih

... ter s tem omogočiti rednim ponudnikom turističnih kapacitet, kakor tudi občini, normalno delo in razvoj.

Obstaja pa tudi druga opcija, da pričnejo na plažah postavljati ležalnike s pogradi v 2 ali 3 nadstropja, ter vsakih 5 metrov kontejner za smeti... WTF!!!

anton |  09 .09. 2020 ob  18: 39
... "občina kot turistična destinacija" naj prvo poskrbi, da bodo imeli v turistični sezoni izolani kje parkirati ... da ne izgubljamo besed o turistih, ki krožijo po pol ure po zasedenih parkirnih mestih, če bi slučajno kdo sprostil parkirišče ...
Ivan |  09 .09. 2020 ob  16: 50
Poglej, poglej...skoraj perfect timing!