Komisija DZ za sprotno spremljanje podatkov o revščini v državi

Komisija DZ za peticije in človekove pravice, ki je na včerajšnji seji obravnavala problematiko revščine v Sloveniji, se je zavzela za redna letna poročila o socialnem položaju v državi, ki naj jih pripravi vlada. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa je uvodoma poudarila nujnost sistemskih ukrepov.

Varuhinja je povedala, da se ljudje obračajo nanjo tudi z vprašanji, kako preživeti z dvema evroma na dan ali kako naj kupijo nujna zdravila, če nimajo sredstev zanje. Medosebna solidarnost in pomoč nevladnih organizacij sta res veliki, a kot varuhinja mora skrbeti za to, da bo delovala tudi država, je opozorila. Državni sekretar v ministrstvu za delo Dejan Levanič je dejal, da si na ministrstvu zelo prizadevajo za manjšo relativno stopnjo tveganja revščine, ki je bila po statističnih podatkih za leto 2012 13,5-odstotna. Ministrstvo za delo usmerja socialne transferje, proračun za letošnje leto pa za socialne transfere namenja približno 1,3 milijarde evrov, je povedal.

A pri vprašanju, kako znižati stopnjo tveganja revščine, bi bilo po njegovih besedah nujno tudi sodelovanje drugih resorjev. Tako bi bilo po njegovi oceni ustrezno, če bi na prihodnjih pogovorih na takšno temo, kot je tokratna, sodelovali tudi predstavniki ministrstva za gospodarstvo in za finance, je poudaril. Ena od rešitev pri zmanjševanju revščine je po njegovih besedah tudi socialno podjetništvo. Toda ta ne sme biti le priložnost, ki jo vidi ministrstvo za delo, temveč ga morajo kot priložnost videti tudi drugi resorji, je poudaril.

Majda Potrata (SD) je v razpravi menila, da so nujne sistemske rešitve. V povezavi s socialnimi transferi pa ugotavlja, da se otroški dodatek in štipendija, po vsebini sicer namenjena razvoju otroka, v zdajšnjih časih namenjata za kritje osnovnih potreb. Gre za neskladje med namenom transfera in dejanskim stanjem, je dejala. Predsednica komisije Eva Irgl (SDS) pa je izpostavila število brezposelnih v državi, ki se bliža številki 130.000 in je "alarmanten podatek". Poleg tega je opozorila, da je med revnimi tudi vedno več delovno aktivnih. Po njeni oceni bi moralo bolj zaživeti socialno podjetništvo. V Sloveniji je le 14 socialnih podjetij, je dejala.

SLOVENEC |  14 .02. 2014 ob  11: 32
BOLI VAS K.... ZA REVŠČINO V DRŽAVI, SAMO DA SO VAŠI STOLČKI VARNI.