KOLIKO SE ČAKA V KOPRU? Na parkirišču pred stadionom Bonifika poteka množično testiranje (FOTO)

Koper

Tudi v Kopru so danes zjutraj začeli z množičnim izvajanjem hitrih testov za potrditev okužbe z novim koronavirusom. Dve ekipi izvajata testiranja za ljudi, ki lahko pristopijo peš ali prek sistema drive-in. Po krajšem zamiku začetka testiranj so postopki stekli brez težav, tako da lahko izvajajo približno 120 testov na uro.

Na parkirišču pred stadionom Bonifika so za množična testiranja, ki bodo potekala danes in v torek med 9. in 17. uro, predvideli tako možnost, da ljudje pridejo do točke za testiranje peš ali pa se pripeljejo z osebnim avtomobilom, je pojasnil vodja enote drive-in Boris Podobnik, sicer študent medicine.

V vsakem od obeh šotorov postopek zgleda podobno. Tako najprej elektronsko registrirajo ljudi, ki dobijo osebno nalepko, nato pa odvzamejo bris. V 15 do 20 minutah rezultat testa sporočijo v centralo, ki potem posameznika v eni uri o rezultatu testa obvesti prek sms-sporočila.

Testiranja so začeli s krajšim zamikom zaradi manjših tehničnih oz. vremenskih težav, saj so zaradi vetra morali dodatno pritrditi šotora. Sicer pa po besedah Podobnika opravijo približno 60 testov na uro med šoferji in prav toliko v drugem šotoru. Pri sebi imajo tisoč testov, vendar jih bodo po njegovi oceni danes skupno porabili največ 700, če ne bo težav z vremenom in če bo pritok ljudi ostal konstanten čez cel dan.

Glede zanesljivosti hitrih testov je Podobnik ocenil, da so testi, ki potrdijo okužbo pri ljudeh, ki tudi sicer kažejo simptome covida-19, precej zanesljivi, v vsakem primeru pa se je treba nato obrniti še na osebnega zdravnika.

Čakajoči so bili kljub slabemu vremenu mirni in disciplinirani, nad pretokom vozil pa bdijo koprski mestni redarji.

Nekateri vozniki so okoli 10. ure čakali že dobro uro, da pridejo na vrsto za testiranje, sicer pa so se za test vsi odločili iz podobnih razlogov. Večina jih je navedla preventivo in željo, da zavarujejo bližnje, zlasti starejše sorodnike. Tu je bila še skrb za morebitne obiske v času praznikov, eden od vprašanih pa je dejal, da je bil mogoče izpostavljen stiku z okuženo osebo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  28 .12. 2020 ob  19: 04
@Lili, apak ta tvoj komentar, pa je res vrhunski.
Pirančan napiše pozitiven komentat ti pa v napad, kar dokazuje, da si čisto en naved provokator, z drugimi besedami primat. Sram te je lahko in opraviči se človeku. Zdaj pa se moje mnenje, toliko kot se jih gre zdaj testirat toliko jih bo stalo v vrsi za Pfizer-jevo cudo, upam da bo Lili tudi v vrsti. Pa lep večer.
vseved |  28 .12. 2020 ob  18: 38
@ Lili , zakaj si napadel ali napadle Pirančana? Kaj , kar je napisal ne razumeš?
Obala1 |  28 .12. 2020 ob  18: 32
-2
Testiranje? A ni to tisto ko ti grejo skozi nos In pridejo skoraj do mozganov? Ne vidim razloga zakaj bi se zdrava oseba testirala ali se hujse cepila? Pri testiranju riskiraš da se okuzis a cepit se z enim cepivom za katerega se ne ve skoraj nic moraš biti nor
Lili |  28 .12. 2020 ob  15: 51
-4
@Pirančan
In v čemu je problem? Kaj bi morali po tvoje narediti? ne jit na testiranje? Razbiti šotor?
Piranež |  28 .12. 2020 ob  14: 01
Super, vse poteka, tako kot je treba, kljub slabemu vremenu. Disciplina na vrhuncu.
Kapo dol nam Istranom.