KOLIKO HOTELIRJEV BO ODPRLO VRATA IN KAJ PRAVIJO O PREVERJANJU GOSTOV: "Kako naj vemo, ali je potrdilo ponarejeno ali pristno, ne bomo se šli policajev"

Koper

Če državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc meni, da je odpiranje gostinskih in namestitvenih dejavnosti pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki "dobrodošel premik", pa se z njim ne strinjajo vsi gostinci in hotelirji. Veliko je takih, ki čez praznike ne bodo odprli svojih vrat, čeprav je med drugim spet mogoče koristiti turistične bone. Predvsem za večje hotelirje je "enotedensko odprtje" prevelik zalogaj, pri katerem se računi ne izidejo, kot pravijo.

Od ponedeljka bo v Obalno-kraški regiji spet dovoljeno opravljati namestitvene dejavnosti. Hotelirji bodo lahko napolnili do 30 sob. Od jutri bodo gostinci lahko stregli ne le na terasah, ampak tudi v notranjih prostorih do 19.00. Seveda ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov glede razdalje med mizami in osebami, razkuževanja, nošenja mask in podobno.

Večji problem hotelirjem in gostincem predstavlja ukrep vlade, da morajo od gosta zahtevati ob prihodu potrdilo o opravljenem negativnem PCR testu, ki ne sme biti starejši od 48 ur, potrdilo ob prebolelosti covida-19 ali potrdilo o cepljenju. To velja tako za goste, ki bodo želeli obedovati v notranjosti lokalov, kot za goste v hotelih, sobah in apartmajih.

Kot kaže, bo kar nekaj hotelov in namestitvenih obratov v Obalno-kraški regiji čez praznike ostalo zaprtih. V Piranu bodo najverjetneje ostali zaprti Hotel Piran, Hotel Barbara v Fiesi in Hotel Boutique Portorose v Luciji. Kot je povedala zadolžena za stike z javnostmi v podjetju Eurotas Dagmar Pečovnik:

"Trenutno se še nismo odločili in smo v precepu kot verjetno večina naših kolegov na destinaciji. Dobro moramo preračunati, kaj gre skozi, saj odlok velja samo do 2. maja, tako da nimamo še potrjenega datuma odprtja."

Bo pa v torek odprl svoja vrata za goste portoroški hotel Marko. "Smo se takoj organizirali in že imeli sestanek z zaposlenimi. Telefoni so začeli brneti že včeraj zjutraj pred 8.00. Moram reči, da je povpraševanje za prvomajske praznike kar veliko," pravi lastnik hotela Marko Juriševič.

Sicer imajo kapaciteto 50 sob, zapolnijo jih lahko 30 in kot pravi Juriševič, bodo za prvomajske praznike, glede na povpraševanje, vse zasedene.

Zakaj se ne bi gostje samotestirali ob prihodu v hotel?

Najbolj hotelirje muči odločitev vlade, da je osebje tisto, ki bo moralo preverjati potrdila gostov. "To je zelo nehvaležno, ker nismo niti inšpektorji niti zdravstveni delavci. Najboljša rešitev bi bila, kot po nekaterih informacijah prihaja iz Hrvaške, da hotel kupi teste za samotestiranje in se gostje lahko testirajo ob prihodu," predlaga Juriševič in dodaja:

"Za turizem je ta pogoj dodatna omejitev, da nikakor ne moremo zadihati na polno. Gostje, ki so na oddihu, želijo biti razbremenjeni in sproščeni."

Sevšek: Kako naj vemo, ali je potrdilo ponarejeno ali pristno?

Da je preverjanje gostov, ali imajo potrebna potrdila, neprimerno, se strinja tudi direktorica Hotelov Belveder Lea Sevšek:

"Kako pa naj vemo, ali je potrdilo ponarejeno ali pristno. Mislim, da bo takšno preverjanje v praksi zelo težko izvedljivo, zato bomo to nalogo prepustili pristojnim inšpektorjem v smislu, da sami pridejo in vprašajo goste, ali imajo opravljen test oziroma ustrezno potrdilo. To so osebni zdravstveni podatki, za katere menim, da jih mi ne smemo preverjati."

Ob tem Sevškova računa, da bo oziroma je vsak gost toliko odgovoren, da pozna pravila in se bo po njih tudi ravnal.

"Mi zaradi tega ne bomo policisti. Na gostu je, da pozna te stvari," zaključuje Sevškova, ki meni, da bi bilo samotestiranje gostov vsekakor bolj primerno od tega, kar se je zdaj odločila vlada. Hoteli Belveder odpirajo vrata v ponedeljek.

V koprskem Hotelu Bio so bili za poslovne stranke odprti celo leto in niso zapirali. "Bili smo odprti celo zimo, od ponedeljka pa bomo sprejemali tudi navadne goste," pojasnjuje lastnik Samo Vodišek. Imajo kapaciteto 28 sob. Restavracijskega dela zaenkrat nimajo namena odpreti oziroma bodo to storili kasneje, "ko se bo malo bolj sprostilo".

"Imamo teraso, vendar se je nismo še odločili odpreti, ker nikoli ne veš, kako bo z vremenom. V notranjih prostorih pa strežemo samo našim gostom," zaključuje Vodišek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija