KOLIKO HOTDOGOV VAS LAHKO UBIJE? Po tej točki telo preneha prebavljati hrano in začne odpovedovati

Trendi

Odgovor se skriva v Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Dobre stvari pri takšnih nenavadnih tradicijah so, da omogočajo enostaven način za preučevanje meja človeških teles. Brez spodbud, kot so nacionalni naslov in televizijski dogodek, bi bilo težko prepričati odrasle, da se 'prenažirajo' s hotdogi (klobasa/hrenovka v kruhu), dokler ne bruhajo ali omedlijo. Toda kdaj je preveč res preveč?

Odgovor se skriva v Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Dobre stvari pri takšnih nenavadnih tradicijah so, da omogočajo enostaven način za preučevanje meja človeških teles. Brez spodbud, kot so nacionalni naslov in televizijski dogodek, bi bilo težko prepričati odrasle, da jedo hotdoge (klobasa/hrenovka v kruhu), dokler ne bruhajo ali omedlijo.

V študiji iz leta 2020 je James Smoliga, fiziolog z Univerze High Point v Severni Karolini, analiziral podatke 152 tekmovalcev Nathan's, da bi ugotovil, koliko hotdogov lahko človek poje na minuto v desetih minutah, kolikor običajno traja tekmovanje. Dognal je, da lahko odrasla oseba glede na maso in kalorično vrednost običajnega hotdoga ter raztegljivost človeškega želodca prenese največ sedem do osem hotdogov na minuto. Če to hitrost držijo celotnih deset minut, lahko pojedo od 70 do 80 hotdogov, kar znaša približno 20.000 kalorij. Po tej točki telo preneha prebavljati hrano in začne odpovedovati, piše PopSci.

V intervjujih po tekmovanju nekateri prvaki Nathana pravijo, da se počutijo zaspano in slabo, ko dosežejo svoje meje. Na srečo v štiridesetletni zgodovini tekmovanja nihče ni umrl za mizo, čeprav so bili udeleženci hospitalizirani zaradi raztrganin požiralnika in vdihavanja bruhanja. Zadušitev je še ena pogosta nevarnost na tekmovanjih v nažiranju s hotdogi in je še posebej nevarna za otroke.

Pomembno je vedeti, da večina profesionalnih jedcev trenira svoj metabolizem, da je hitrejši od običajnega. Samo zato, ker je meja pri Nathanu 80 hotdogov, ne pomeni, da jih lahko vsak človek poje toliko. Standardna velikost porcije za goveji hotdog v štručki je en sam hotdog. Če na krožnik  'vržete' še nekaj dodatnih in dodate nekaj prilog, se boste verjetno počutili site, vendar si bo vaše telo po osmih ali devetih urah večinoma opomoglo. Ta časovni okvir ne velja za vsakogar: če imate predhodno stanje, kot je visok holesterol, se lahko prenajedanje s hotdogi konča drugače.

To ne pomeni, da je prenajedanje s hotdogi kdaj resnično  'v redu'. Sol in maščobe sta največja sovražnika v predelanem mesu. Podjetja pogosto konzervirajo hotdoge z nitrati, kar poveča vsebnost natrija in potencialnih rakotvornih spojin. Teoretično, več hotdogov, kot jih pojeste, več možnosti imate, da zbolite. Hotdogi so lahko gojišče za bolezni kot je listerioza, ki jo povzroča listerija, paličasta bakterija. Slednja je odporna na visoke temperature in sušenje in spada med najodpornejše nesporogene bakterije. Uničita jo kuhanje in pasterizacija.

Čeprav so večinoma zamrznjeni izdelki predkuhani, jih je še vedno treba segreti na 165 stopinj Fahrenheita, da ubijete prisotne klice, pravi Meredith Carothers, specialistka za javno zdravje pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo (USDA). Carothersova opozarja, da ljudje pogosto pozabijo umiti roke, očistiti žare in oprati nože po pripravi zelenjave in surovega mesa na žaru. Da bi se izognili smrti zaradi prvega, drugega ali tretjega ugriza hotdoga, upoštevajte USDA-jeve nasvete za varnost hrane.

"Ne priporočamo prenajedanja s hotdogi," pravi Carothers. "Če pojeste deset različnih hotdogov, obstaja tveganje, da bo eden premalo kuhan. Toda če upoštevate štiri korake - čistite, ločujte, kuhajte in hladite - bi moralo biti varno pojesti večje število hotdogov."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija