KOLIKO ČASA BI ČLOVEK PREŽIVEL NA DRUGIH PLANETIH? Raziskovanje nastanitvenih omejitev

Trendi

Človeštvo si že od nekdaj postavlja vprašanja o možnosti preživetja na drugih planetih. Čeprav je trenutno to le znanstvena fantastika, si oglejte, koliko časa bi človek lahko preživel na nekaterih planetih našega Osončja.

Merkur: manj kot dve minuti
Zaradi ekstremnih temperatur (-80 do 430 °C) bi brez zaščite preživeli manj kot dve minuti.

Venera: ena sekunda
Gost atmosferični pritisk (90-krat večji kot na Zemlji) in ekstremne temperature (do 426 °C) bi omogočile le eno sekundo preživetja.

Luna: tri minute
Temperatura se giblje od -160°C do +120°C. Ozračje je je sestavljeno iz helija, neona in nekaterih drugih plinov, vključno z natrijem in kalijem, ki jih ni v Zemljinem ozračju. Brez zaščitne opreme bi preživeli približno tri minute.

Mars: približno dve minuti
Mars je poln puščav, je izjemno hladen (-63 °C) in ima zelo malo atmosfere oziroma gravitacije. Nizek atmosferski tlak je v primerjavi z Zemljo skoraj enak vakuumu. Brez zaščite bi preživeli približno dve minuti.

Jupiter: ena sekunda
Hitrosti vetra do 600 km/h in toksična atmosfera sestavljena iz vodika in helija omogočajo le eno sekundo preživetja.

Saturn, Uran, Neptun: ena sekunda
Tako kot Jupiter so tudi Saturn, Uran in Neptun ogromne plinske krogle. Človek bi se skoraj v trenutku zdrobil, če bi poskušal stati na teh planetih, piše Science ABC.

Človeštvo ima pred seboj še dolgo pot, preden bo mogoče resno razmišljati o življenju na drugih planetih. A morda bodo prihodnje generacije stopile tudi na tla drugih nebesnih teles.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .12. 2023 ob  18: 19
šena tem planetu ne znamo v miru živeti