KOLIKO BO VREDEN TURISTIČNI BON? Odločali bodo tudi o enkratni pomoči podjetjem in temeljnem dohodku

Slovenija

Vlada bo danes predvidoma obravnavala predloga interventnega zakona za pomoč turizmu, gostinstvu in drugim panogam, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela. Zakon naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je maja napovedalo, da bo v zakonu izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, subvencioniranje čakanja na delo, enkratni dodatek za turizem, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, oprostitev plačila povračila za vodo, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike.

Predlog predvideva, da bi bile do enkratne pomoči upravičene družbe z upadom vsaj 65 odstotkov prihodkov glede na 2019, je razbrati iz sredinega odziva turističnih združenj, ki menijo, da bi bilo treba ta prag občutno znižati. Predvideno naj bi bilo tudi financiranje izplačila regresa.

Zakon bo predvidoma prinesel tudi novo izdajo turističnih bonov, je konec maja potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Po njegovih besedah naj bi bilo bone mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti. Kot je v sredo pisal časnik Dnevnik, naj bi po zadnjem predlogu vsak, ki bo imel konec meseca v Sloveniji stalno prebivališče, prejel bon v vrednosti 120 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija