KOBILARNA LIPICA ZMANJŠUJE ŠTEVILO LIPICANCEV: Večino konj s seznama bodo kar podarili

Slovenija

Kobilarna Lipica bo v letošnjem letu zmanjšala število lipicancev s 406 na 255. 95 konj bodo kar podarili, ostalih 56 pa prodali za skupno 120.000 evrov. Izkupiček bo šel Republiki Sloveniji, ki je tudi lastnica konj, pišejo Primorske novice in izpostavljajo, da v Kobilarni v preteklosti konjev niso nikoli podarjali. Vprašljivo je tudi, kdo je pripravil predlog odtujevanja konj – v Kobilarni so za časnik pojasnili, da so to storile njihove "strokovne službe", konje pa da je ocenila tričlanska komisija, pri čemer nobenega od strokovnjakov niso navedli poimensko.

Zmanjševanje števila lipicancev je določeno z Letnim načrtom razpolaganja z lipicanskimi konji za leto 2019, ki ga je na predlog direktorice Kobilarne Lipica Lorele Dobrinja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška potrdila vlada 28. marca. Kot piše časnik, v letnem načrtu ni naveden strokovni vodja kobilarne, niti kdo drug iz konjerejske stroke. Načrt predvideva "izvedbo prenosa lastninske pravice iz Republike Slovenije na drugo pravno osebo za 151 konj", kar bodo storili v štirih sklopih. 

56 lipicancev nameravajo prodati, vendar nikjer v letnem načrtu ni navedeno, kakšna bodo merila za izbiro lastnikov. Gre za konje, ki po besedah Kobilarne Lipica "niso potrebni za izvajanje nalog javne službe, imajo pa še prodajno vrednost", so pojasnili za Primorske novice. Konje stare od enega do trinajst let bodo prodajali po cenah od 200 do 6000 evrov, njihova skupna vrednost je ocenjena na 121.850 evrov, piše časnik.

Pri določanju prodajne vrednosti konja so upoštevali njegovo starost, zdravstveno stanje, znanje, delovno sposobnost, uporabnost za delo in dejstvo, ali je konj plemenski ali ne, pojasnjuje časnik in dodaja, da nikjer ni zapisano, kdo je določil omenjena merila.

95 konj, katerih vrednost je ocenjena na nič, pa bodo kar podarili. Od tega bodo 47 konj, ki so pri njih v pogodbeni reji, neodplačno prenesli v last rejcem. Gre za večinoma starejše konje, ki so brez ustreznega znanja in neuporabni za rejo, so za časnik pojasnili v Kobilarni. V naslednji skupini konj, ki jih bodo podarili, je 36 konj, ki zaradi "starosti, poškodb, trajnih bolezni ali zaradi fizične konfiguracije niso primerni za uporabo", zato v Kobilarni zanje predlagajo neodplačno odtujitev v oskrbo, piše časnik.

V tretji skupini pa je 12 mladih konj, ki "zaradi trajnih poškodb in bolezenskih stanj niso primerni ne za treninge, niti za rejske namene", so pojasnili v Kobilarni za Primorske novice. Vprašanje pri vsem tem je, ali lahko država podarja državno lastnino brez nobenih meril nanj bo odgovoril minister Počivalšek, ki bo popoldne obiskal Lipico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  10 .04. 2019 ob  15: 02
Italijanski ljubitelji jih bodo pokupili... za moratdelo
Erazem |  10 .04. 2019 ob  10: 39
Če lahko policija proda "upokojene" ali neprimerne živali, zakaj tega ne more storiti Kobilarna. Bademeister ne bo nič pojasnil, temveč bo ponovno stresal nebuloze.