KO ZDRUŽITA MOČI ZNANOST IN UMETNOST: Koprsko gledališče in ZRS Koper bosta pripravila tri zanimiva srečanja (FOTO, VIDEO)

Koper

V mesecu februarju, ko praznuje slovenska kultura, bodo v Gledališču Koper pripravili niz dogodkov, ki bodo v prihodnje postali programska stalnica njihove gledališke hiše. Nove projekte, med njimi tudi povezovanje z Znanstveno raziskovalnim središčem (ZRS) Koper, so predstavili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

Od leve proti desni: svetovalka direktorja ZRS Koper dr. Nadja Furlan Štante, direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec, direktor Slovenskega stalnega gledališča Danijel Malalan, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, vodja projektov s področja migracij, vključevanja in manjšin v društvu Pina Mirna Buić, organizator programa v Gledališču Koper Matej Sukič in igralec Luka Cimprič

Gledališče Koper bo v sodelovanju z ZRS Koper v pomladanskem času pripravilo tri zanimive okrogle mize, ki bodo potekale marca, aprila in maja. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala svetovalka direktorja ZRS Koper dr. Nadja Furlan Štante, so bili sodelavci ZRS Koper izjemno pozitivno presenečeni nad povabilom gledališča.

"Tej skupni zgodbi lahko nenazadnje rečemo pravljica – tudi znanost je pravljica, kajti to, kar je danes dognano, bo jutri postavljeno pod vprašaj. In gledališča so bila pravzaprav od antike naprej prostori, kjer se znanost ni samo prepletala, ampak je vrela na plan. Dober umetnik je znanstvenik in dober znanstvenik je tudi umetnik. Smo izjemno hvaležni za to priložnost sodelovanja. ZRS Koper bo kot močan tvorec tega prostora mesečno odkrival in preizpraševal pomembne teme," je pojasnila.

Svetovalka direktorja ZRS Koper dr. Nadja Furlan Štante

Kot nam je dodala, bodo dogodki potekali enkrat mesečno. Na prvem, marčevskem srečanju, bodo razpravljali o konkretnih izzivih, ki čakajo dijake čez nekaj let, ko bodo iskali zaposlitev – mnogi današnji poklici bodo namreč že čez deset let morda izumrli. Na aprilskem druženju bo v ospredju vprašanje umetne inteligence in etike, tretje, majsko druženje, pa bo namenjeno vprašanju zdravja. Več podrobnostim o treh okroglih mizah lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

ZRS Koper in Gledališče Koper bosta združila moči in pomladi pripravila niz treh dogodkov. Več o tem, pomočnica direktorja ZRS Koper dr. Nadja Furlan Štante ⬇️⬇️

Objavil/a Regional dne Torek, 04. februar 2020

Za kulturni praznik bo Gledališče Koper odprlo svoja vrata ranljivim skupinam

Sicer pa bo Gledališče Koper za kulturni praznik, ki ga obeležujemo 8. februarja, odprlo svoja vrata ranljivim skupinam in posameznikom, "ki si kulturnega udejstvovanja načeloma ne morejo privoščiti oziroma si ga ne," je na današnji novinarski konferenci povedal organizator programa v Gledališču Koper Matej Sukič. V to zgodbo so vstopili skupaj s Kulturno izobraževalnim društvom Pina, ki je pomemben igralec na področju vključevanja, so pojasnili.

Mirna Buić iz Pine je povedala, da so se z veseljem odzvali, saj so "tovrstne predstave, iniciative, izrednega pomena z vidika vključevanja", z njimi pa "ranljivim skupinam omogočimo proaktivno sodelovanje v javnem življenju".

Gledališče Koper se je s pomočjo Pine povezalo z migranti iz Ljubljane, mladostniki brez spremstva iz Postojne, varovanci društva Šent, Sonček, VDC Koper in Vzgojnega zavoda Planina. Omogočili jim bodo ogled predstave Lepo je biti Koprčan. "Gre za interaktivno predstavo, ki govori o zgodovini Kopra od Grkov do danes. Pripravljena je na način kot televizijska oddaja; publika na tak način spozna vse faktografske stvari glede Kopra," je dodal Luka Cimprič, eden od nastopajočih v predstavi.

Kot je ob tem poudarila direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, te predstave ne igrajo samo za ranljive skupine, temveč za vse prebivalce mesta Koper. "To je družinski kviz. Želimo, da bi na kulturni praznik, ko je vse zaprto, čim več ljudi prišlo v gledališče, da bi razumeli, da smo kultura mi vsi. V tej predstavi ni samo zgodovina Kopra. Res se v njej otroci naučijo imen posameznih spomenikov in pomembnih posameznikov, ampak prepoznavajo tudi to, da je na tem koncu sveta vedno živelo veliko ljudi, narodov, da se je na obalnem področju vedno govorilo veliko jezikov," je dodala.

Poleg tega je Gledališče Koper v sodelovanju s SNG Nova Gorica in Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta pripravilo projekt Igralci primorskih gledališč berejo pravljice, v okviru katerega bodo dramski igralci treh primorskih gledališč – koprskega, novogoriškega in tržaškega – enkrat mesečno v primorskih knjigarnah in knjižnicah otrokom prebirali pravljice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .02. 2020 ob  17: 45
to so lepe novice