KO ZASMRDI DO MESTA: Kako v luški kompostarni rešujejo problem?

Koper

Pri obratovanju koprske kompostarne se v poletnem času občasno pojavi smrad, ki je pogojen z visokimi temperaturami in mešanjem komposta, sicer nujnega pri predelavi biološko razgradljivih odpadkov. V luški kompostarni problem rešujejo z večkratnim obračanjem in delom v zgodnjih jutranjih urah.

Luška kompostarna deluje od leta 1998 in je v domeni hčerinske družbe Luka Koper INPO, v njej pa predelujejo organske odpadke, ki nastajajo v pristanišču, ter biološke odpadke in zeleni rez komunalnega podjetja Marjetica Koper, so pojasnili v Luki Koper. Kapaciteta kompostarne je okoli 5500 ton. V letu 2018 so predelali 2850 ton odpadkov, od tega 2600 ton komunalnih biorazgradljivih odpadkov iz Marjetice, pridelali pa so okoli 1200 ton komposta.

Povečan smrad iz kompostarne so v mestu nazadnje zaznali letos poleti

Kot so navedli v Luki, je učinek povečanih vonjav ali smradu na kompostarni izreden pojav, do katerega pride, ko obračajo večjo količino odpadkov v zelo načetem stanju torej v napredni fazi gnitja, ali pa ko formirajo nove kupe odpadkov. Konkretno je bil razlog poletnega pojava smradu v Kopru pogojen z vremenskimi pogoji in smerjo vetra. To težavo pa preprečujejo z večkratnim obračanjem in z deli v zgodnjih jutranjih urah.

Po podatkih ministrstva za okolje in prostor je bil zadnji nadzor v kompostarni opravljen 29. oktobra. Pri tem niso ugotovili bistvenih nepravilnosti pri samem obratovanju in predelavi v skladu z uredbo o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata. Ugotovitveni postopek sicer še ni zaključen, saj preverjajo ustreznost izvajanja monitoringa s strani zavezanca.

Pri tem na ministrstvu opozarjajo, da je vonj, ki se ga zaznava poleti, posledica visokih temperatur v poletnem času in mešanja komposta, ki pa je nujen ukrep pri predelavi biološko razgradljivih odpadkov. Predpis sicer nalaga obveznost odsesavanja in odvajanja plinov preko enote za čiščenje odpadnih plinov le za obrate, katerih zmogljivost je enaka ali večja od 10.000 ton komposta na leto. V konkretnem primeru kompostarna izvaja ukrepe za preprečevanje obremenjevanja z neprijetnimi vonjavami, ki nastanejo pri obračanju komposta tako, da postopek izvaja ob ugodnih vremenskih pogojih, kar vključuje redno spremljanje meteoroloških meritev, predvsem smeri vetra, ter v dopoldanskem času med delavniki, so pojasnili na ministrstvu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  16 .12. 2019 ob  20: 09
Obala je toksično mesto. Ljudje in vse kar spada zraven, od župana do avtošol, od luke do Tomosa, od avtoceste skozi mesto pa do prišlekov v Izoli. Od krožišč do Istrabenza.