KO V OLJKI POČI, POČI ZARES: Zakaj se Krmac po koprskih lokalih dobiva z Bonaco in Popovičem ter zakaj je namesto Peroše odletel sam?

Koper

Konec prejšnjega leta je z mesta predsednika stranke Oljka odstopil Valter Krmac. V medijih je pojasnil, da je razlog za njegov odstop 'nehigienična' odločitev Patrika Peroše, da po incidentu z alkoholom ostane na funkciji generalnega sekretarja. Tako Peroša kot v. d. predsednice stranke Vida Gračnar sta se začudila, kako je Krmac odstopil, saj v svoji odstopni izjavi ni navedel razloga za svojo odločitev. Obenem so se pojavila namigovanja o tem, da je zdaj že nekdanji predsednik že pred časom začel 'solirati' in se združevati z ljudmi, ki formalno niso blizu stranki.

Valter Krmac po odstopu z mesta predsednika stranke Oljka ostaja njen član.

Po odstopu Valterja Krmaca z mesta predsednika Oljke (v stranki ostaja) so na dan priplavala namigovanja o njegovem 'skrivnostnem' povezovanju s pomočnikom direktorja Marine Portorož Sandijem Bonaco in Ivanom Pavličem, kar naj bi trajalo že od zadnjih volitev. "Odkar se je začel družiti z Bonaco in Pavličem, nas je kot člane Oljke 'odpikal', po domače povedano," smo izvedeli od v. d. predsednice Oljke Vide Gračnar. Kmalu zatem pa so se pojavili še namigi o tem, da naj bi se Krmac v zadnjem času 'družil' z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem, trdi Gračnarjeva.

Peroša kljub 20-kilometrski vožnji po avtocesti v nasprotno smer v vinjenem stanju še naprej uživa zaupanje stranke Oljka

Četudi je Krmac pričakoval, da bo Patrik Peroša po incidentu z vožnjo v vinjenem stanju 20 kilometrov po avtocesti v nasprotno smer odstopil s funkcije generalnega sekretarja stranke, se to ni zgodilo. Na vprašanje zakaj ni odstopil, je Peroša za naš medij dejal, da je po incidentu z alkoholom prevzel svojo politično odgovornost, ko je odstopil z mesta koprskega podžupana. "V stranki so preverili zaupanje. Še v septembru mi je organ izrekel soglasno zaupnico. Glede na to, da se je organ odločil, da še vedno goji zaupanje do mene, se mi zdi korektno in pošteno do same stranke in ljudi, da jim to zaupanje vrnem s trdim delom in, kot vedno do sedaj, s svojim mandatom zaključim." Dodal je, da funkcija generalnega sekretarja ni politična, temveč strokovno-administrativna.

Vodenje Oljke je začasno prevzela Vida Gračnar.

Da ima Peroša podporo v stranki, nam je potrdila tudi začasna predsednica stranke Gračnarjeva. "Vsi delamo napake v življenju, pač je naredil to napako. Ko se je zgodil ta incident, sem bila predsednica Lokalnega odbora Koper in nisem videla razloga, da bi odstopil kot funkcionar, tudi izvršni odbor mu je dal podporo," je komentirala.

Krmac nam je potrdil, da se je po zadnjih volitvah večkrat družil s Popovičem, ki naj bi postal 'dostopnejši', kot ko je bil župan.

Krmacevo druženje z Bonaco in Pavličem, nato še s Popovičem po koprskih lokalih

Gračnarjeva je ob tem dodala, da je Krmac v zadnjem obdobju "začel zelo 'solirati'", že dalj časa naj bi si bil blizu z Bonaco in Pavličem, ki nista člana stranke. Bonaca je bil le na njihovi listi za občinski svet. "Pavlič in Bonaca sta povezana z 'bivšo vlado', Popovičem," zatrjuje Gračnarjeva. Odkar se je Krmac začel družiti z njima, ni sklical nobenega sestanka po volitvah. Kako sodelujejo Bonaca, Pavlič in Krmac ne vemo, nikoli nas ni sklical kot izvršni odbor, da bi se dobili," nadaljuje Gračnarjeva.

"Odkar se z njimi druži, nas je odpikal"

"Slišala sem, da se Krmac dogovarja z bivšim županom, da se nekaj dobivajo. Odkar se je začel Krmac družiti z Bonaco in Pavličem, nas je kot člane Oljke 'odpikal', po domače povedano. Malo pred volitvami so se začeli med sabo izredno družiti," nam je zaupala.

Valter Krmac: "Družim se lahko s komerkoli hočem, Popovič pa je postal dostopnejši, odkar je izgubil volitve"

Za pojasnila smo poklicali tudi zdaj že nekdanjega predsednika Oljke Valterja Krmaca. Potrdil nam je, da sta Bonaca in Pavlič "simpatizerja stranke in sta bila vključena v listi, ko smo imeli občinske volitve. Mislim, da se lahko družim s komer koli se hočem, zagotovo sta bila dobrodošla v stranki kot simpatizerja, ker sta ogromno pripomogla," je dodal. Zanikal ni niti kontaktov s prejšnjim županom Popovičem. "Odkar je Popovič izgubil volitve, je postal malo bolj dosegljiv, kot ko je bil župan. Ko se dobivamo, se dobivamo na javnih mestih, v lokalih. Če pride zraven, pride, če ne pa kdo drug, vsak je dobrodošel."

Z leve proti desni: Sandi Bonaca v objemu z Gašparjem Gašparjem Mišičem in Sebastjanom Selanom.

Peroša in Gračnarjeva začudena nad odstopno izjavo Krmaca

Peroša poudarja, da je odločitev, da se predsednik umakne, njegova legitimna pravica, a ne more mimo njegove odstopne izjave: "V svoji odstopni izjavi ni navedel razlogov za odstop, ki jih je povedal medijem, tudi meni jih ni povedal." Nad Krmacevo izjavo v medijih je bila presenečena tudi Gračnerjeva: "Glede izjave v medijih, da je odstopil, ker Patrik ni odstopil, sem bila presenečena, ker ni dal tega na znanje izvršnemu odboru in podpredsednikom Oljke. Zmeraj smo bili stranka, ki se je pogovarjala. Karkoli je šlo v javnost, smo se o tem prej pogovorili. To se mi zdi zelo nekorektno," je bila razočarana.

"Zelo težko komentiram to začudenje"

Krmac je za naš medij dejal, da zelo težko komentira njuno začudenje. "V eni od izjav sem omenil, da v kolikor se ne bo Patrik odločil v smeri, ki sem jo pričakoval za dobro stranke, da obstaja možnost, da odstopim. Po nekaj mesecih usklajevanj in pričakovanj, da se bo zgodilo, da bo gospod Patrik razumel, da je za verodostojnost stranke bolje, da odstopi kot svetnik in da damo nekoga drugega na svetniško mesto, sem ugotovil, da preostane samo to, da jaz odstopim. Ne morem več razumeti stranke, če ne zagovarja tega, kar naj bi bilo prav. Oba sta vedela, tudi gospa Vida je vedela, da ta možnost obstaja. Malo me čudi to sprenevedanje, ki je po moji oceni malo za lase privlečeno," je izjavil.

Patrik Peroša trdi, da je prevzel politično odgovornost za svoj incident z alkoholom, in ostaja na mestu generalnega sekretarja stranke.

Tudi Krmac udeležen v pijanem incidentu z odvzemom vozniške?!

Kot je nadaljevala Gračnarjeva, je bila "presenečena" "tudi glede moralnih načel", zaradi katerih je odstopil Krmac. Po njenih besedah naj bi namreč tudi sam nekoč izgubil vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Za komentar v zvezi s tem smo prosili Krmaca, ki pa je omenjene navedbe označil za "čisto natolcevanje". "Me zelo zanima, kje je to dobila. Naj prosim pokaže podatke, to so že obtožbe. To odločno zanikam. Nikoli nisem bil na javnih mestih, ko sem kaj spil, in nikoli se ni zgodilo kaj takega, ko sem zastopal javno funkcijo. V življenju sem marsikaj spil, a se ni zgodilo, da bi mi vzeli izpit," je bil nad navedbami Gračnarjeve zgrožen Krmac.

Pred vrati Oljke kongres, Izola njen najšibkejši člen

Gračnarjeva nam je dejala, da stranko sedaj čaka kongres, datum pa še ni določen. Za mesto predsednice sama ne bo kandidirala, to funkcijo želi prepustiti komu mlajšemu, a v stranki ne kroži še nobeno ime, dodaja.

Sicer pa se stranka "drži dobro", pravi Peroša, in dodaja, da po odstopu predsednika nihče ni izstopil iz stranke. Sta se pa po volitvah zgodila dva odstopa v Izoli, pove: "Takoj po volitvah se je tam sesulo. Izolski odbor ne funkcionira od prejšnjih volitev. Izola je tista, ki ji je nekako tudi volilni izid krojil, da je trenutno potrebna prenove," doda. Tudi Gračnarjeva je dejala, da "Izola ne deluje, je najbolj problematična za našo stranko. Drugod pa je kar v redu. Izkristaliziralo se bo zdaj, ko se bomo pripravili na kongres, se bo videlo, kje smo in kje nismo," dodaja.

Krmacu ne dovolijo vpogleda v dokumentacijo?

Za informacije, kakšno je stanje v lokalnih odborih in kdo je izstopil iz Oljke, smo vprašali tudi Krmaca, ki pa nam je odgovoril, da "kljub prizadevanjem nisem uspel pridobiti dokumentacije, ki je na sedežu stranke in v zadnjem obdobju nimam vpogleda v njo. To dokumentacijo je vodil pretežno sekretar Patrik, tako da bo vedel on kaj več povedati o tem," je pojasnil.

Po Krmacevem mnenju obstoj stranke sicer ni pod vprašajem. "Jaz upam, da stranka ne bo izginila, da bodo gospodje, ki so ostali v stranki, izbrali novega predsednika. Stranka ni en človek, stranka smo ljudje v njej. Ne moremo graditi na enem človeku, vsakemu se lahko zgodi, da mora stati za napako. Kot je (Peroša, op. a.) izstopil z mesta podžupana, tako bi moral izstopiti tukaj," je zaključil Krmac.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  10 .01. 2020 ob  16: 16
Srečujejo se v "Caffetino baru". To je res njegova in njihova stvar, ne vem pa kako "pomembno" vlogo ima Pavlič. Verjetno zaupni obveščevalec, na kratko "špijonček".
Drek |  10 .01. 2020 ob  09: 31
-11
KRMAC, raje povej KOLIKO SI PLACAL za prostore INDEJA v drzavno blagajo, KER SI DOBIL POPUST ZARADI SKVOTERJEV. GLEDE NA TO , DA SE GRE ZA JAVNI DENAR, BODI POSTEN IN RAZKRIJ KOLIKO SI PLACAL IN ZAKAJ.
Btw kje je FILMSKI STUDIO tvojega kolega?
galeb |  10 .01. 2020 ob  08: 05
20
So se že začeli kazati RESNIČNI obrazi. Tako glasni do vsake napake prejšnjega župana in zdaj tako velikodušni in prizanesljivi do napak v svojih vrstah. Bravo, poštenjaki!
Argument |  10 .01. 2020 ob  00: 09
31
Halo ,vsi alarmi bi morali zvoniti za take prekrškarje in njihove zagovornike .Pa to je groza ,da so še ljudje ,ki to tolerirajo. To ni nekaj: "sem popil pa imam 1km do doma pa bo že šlo" ...... Vožnja 20km po avtocesti v napačno smer je morilska vožnja in ni tolerance za takega človeka s tako sposobnostjo uničenja ,tudi v strankah ne ,če so le malo verodostojne. Če pa dotična gospa misli ,da je človek naredil "samo napako" bi bilo pa dobro ,da se oglasi v kakšni ustanovi ,kjer bi ji pozdravili njene tolerantne komplekse do alkohola in ji dopovedali ,da za takšne "napake" ni opravičila - moralnega pa še najmanj !Kaj mora človek popiti za tak izpad , pa je tudi drugo vprašanje ? Zato vsaka čast predsedniku stranke Krmacu za njegovo držo , ljudem, ki so pa ta problem sprevrgli v neko drugo sfero ,pa bi ime stranke kakšne vinorodne trte bolje pristajalo , kajti oljka je plemenita rastlina !
kokodek |  09 .01. 2020 ob  22: 10
-2
odstop predsednika, ker enaki ptiči skup letijo