KMETIJSKA MINISTRICA OBLJUBILA RIBIČEM: Pomagala bo v zvezi z arbitražo in pri črpanju evropskega denarja (FOTO)

Izola

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je danes obiskala slovensko Istro. Med drugim je slovenskim ribičem obljubila nadaljnjo pomoč pri težavah v zvezi z arbitražo, napovedala pa je tudi, da si bo v pogajanjih z Evropsko komisijo prizadevala za izjeme, da bi ribiči lahko z evropskimi sredstvi obnovili svoja plovila.

Pivčeva se je v okviru današnjega obiska sestala tudi s predstavniki piranske in izolske občine, največje pozornosti pa so bili deležni ribiči. Glede težav slednjih po uveljavitvi arbitražnega sporazuma je ministrica pojasnila, da so se dogovorili za vnaprejšnje redno izplačevanje nadomestila za izpad dohodka iz gospodarske dejavnosti. Glede na to, da se veljavnost interventnega zakona izteka, si bo Pivčeva prizadevala za podaljšanje pravnih podlag znotraj obstoječega zakona, če to ne bo mogoče, pa bodo iskali pravno podlago znotraj kmetijskega ministrstva.

Pogovore sta pozdravila tudi predstavnika ribičev. Aleš Bolje je bil zlasti zadovoljen, ker so "dobili občutek, da gre za konkretne in operativne posledice", Matjaž Radin pa je izpostavil "velik korak naprej" pri črpanju evropskih sredstev.

Z vodstvoma piranske in izolske občine je ministrica govorila tudi o možnosti črpanja sredstev iz sklada za pomorstvo in ribištvo v okviru obstoječe finančne perspektive. Kot je navedla, so identificirali težave in našli tudi rešitve, ki bodo omogočile začetek črpanja sredstev že v letošnjem letu.

Pivčeva je napovedala, da si bo prizadevala doseči izjeme za majhne, specifične sektorje, kakršen je slovenski, s tem pa konkretno doseči, da bi lahko slovenski ribiči prek evropskih sredstev obnovili svoja ribiška plovila.

Ministrica je ribiče seznanila tudi s predvideno reorganizacijo znotraj ministrstva, ki predvideva selitev področja ribištva iz sedanjega direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na nov direktorat za prehrano in ribištvo. Poleg tega so se dogovorili za pripravo strateškega načrta za področje ribištva, ki bo podlaga za pripravo operativnega programa, ta pa bo osnova za črpanje evropskih sredstev iz finančne perspektive za obdobje 2021–2027.

S piransko občino so konkretno govorili o izgradnji ribiških pomolov v Seči, pri čemer bo ministrstvo za kmetijstvo lahko k zadevi pristopilo po tem, ko bo okoljsko ministrstvo pridobilo vsa potrebna soglasja in dovoljenja. V Izoli pa se pogovarjajo o investicijah v ribiško infrastrukturo na carinskem pomolu in v mandraču. Poleg tega bi, sicer pretežno v naslednji finančni perspektivi, lahko našli tudi sredstva za izgradnjo ribiškega muzeja.

Kot je pojasnil izolski župan Danilo Markočič, so se dogovorili za pripravo vse potrebne dokumentacije, kar bo omogočilo ureditev tako mandrača kot carinskega pomola, pri čemer gre za dva milijona evrov vredno investicijo. Ribiški muzej pa bi Izolani uredili na območju nekdanje tovarne Argo. S sedanjim lastnikom, Družbo za upravljanje terjatev bank, se dogovarjajo za odkup okoli 3000 kvadratnih metrov velikega zemljišča po simbolni ceni.

Deli novico: