KMETIJA ŽGAJNAR ZAVRAČA OČITKE: Zajezili naj bi 1050 kubičnih metrov gnojevke

Slovenija

Družina Žgajnar, na katere kmetiji v bližini Postojne je v nedeljo prišlo do izliva večjih količin gnojevke, je zavrnila nekatere očitke na njihov račun v povezavi z dogodkom, ki je privedel do onesnaženja vodotokov na območju. Kot so navedli, vzrok za nesrečo še ni bil ugotovljen, izpostavili pa so tudi ukrepe, ki so jih izvedli po izlitju.

Kmetija Žgajnar

Družino so razburile besede poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka na izjavi po tistem, ko si je razmere na terenu pogledala kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

"Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema," je v četrtek dejal Curk.

Družina Žgajnar je prek odvetnice v izjavi za javnost opozorila, da je ta izjava, iz katere so razbrali, da je do podrtja stene lagune z gnojevko prišlo zaradi človeške neumnosti, najmanj neprimerna, saj da do danes ni bil ugotovljen vzrok za nesrečo.

Gradbeni inšpektor si je sicer že v ponedeljek ogledal laguno, iz katere je v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kot so na pristojnem inšpektoratu ta teden pojasnili, sta bili na zemljišču zgrajeni dve zbirni laguni za gnojevko. Ena se je delno porušila. Iz nje je v celoti iztekla gnojevka. Druga laguna je prazna.

V družini Žgajnar so sicer zaskrbljeni nad, kot poudarjajo, neresničnimi izjavami oseb, ki niso bile neposredno vpletene v dogajanje in ne poznajo pravih dejstev. "Izjave, ki ne odražajo resničnega dejanskega stanja, pa povzročajo izključno paniko, prav tako pa škodijo dobremu imenu in ugledu kmetije Žgajnar," so navedli.

Ob tem so zatrdili, da so se po izlivu sami s pomočjo prijateljev in brez pomoči ali posredovanja civilne zaščite odzvali takoj in s postavitvijo zemeljskih preprek oz. izkopov jarkov preprečili hujše izlivanje.

Kmetija Žgajnar

Curk je danes pojasnil, da je vloga civilne zaščite koordinacija z lokalno skupnostjo. Civilna zaščita je bila po njegovih besedah o dogodku obveščena v nedeljo zvečer in si skupaj z lastnikom kmetije ogledala mesto izliva. Lastnik kmetije je že takoj po nesreči izvedel zapreke in preprečil nadaljnje odtekanje gnojevke, je dejal Curk.

V družini Žgajnar so danes navedli izjave kmetijskega inšpektorja, da je iz lagune izteklo 1319 kubičnih metrov gnojnice, da pa je bilo od tega več kot 1050 kubičnih metrov zajezenih in s pomočjo cistern razvoženih na travnike, kar da je skladno s kmetijsko prakso. Vse navedeno je po navedbah družine ugotovil in v zapisnikih evidentiral kmetijski inšpektor.

Doslej na vodostajih niso bili izvedeni nobeni ukrepi, to je pričakovati v prihodnjih dneh. Do prihodnjega tedna naj bi namreč direkcija za vode pripravila program sanacije, na podlagi katerega bodo sprejete odločitve o ukrepih. V sanacijo se je, tako kot Curk, pripravljen vključiti tudi lastnik kmetije s svojo mehanizacijo.

Nanoščica

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se sicer počasi izboljšuje. Gnojevka je po Curkovih pojasnilih zapustila območje Nanoščice pri kraju Zagon in potuje nizvodno v smeri proti Malem Otoku. Na tem območju je po dostopnih podatkih Inštituta za raziskovanje Krasa stopnja kisika zelo majhna in živež bo zagotovo prizadet.

Po Curkovih besedah je medtem pozitivno, da meritve Nanoščice v zgornjem toku danes že izkazujejo normalno stopnjo kisika v vodi. "Problem je torej potovalni trak gnojevke. Je pa evidentno, da narava pomaga in se voda zdravi," je še dejal Curk, ki upa, da bo k izboljšanju razmer dodatno prispevalo tudi današnje deževje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .02. 2024 ob  21: 33
11
Stena se je porušila in gnojevka je iztekla!! Bi se Žgajnarju morali zahvaliti, ga nagraditi? o kakšnem blatenju dobrega imena govori kljukec?