KMALU ZAČETEK SANACIJE KLIFA V PIRANU: Poseg je vreden dobrih 300.000 evrov

Piran

V prvi polovici septembra bo stekla sanacija klifa pod piranskim župniščem, ki bo trajala predvidoma 60 dni. Vsa potrebna soglasja za dobrih 300.000 evrov vreden poseg so že pridobljena, pravijo na piranski občini. Sanacije se veseli predvsem župnik Zorko Bajc, saj je zaradi erozije že grozilo, da se bo del župnišča prelomil.

Erozija klifa napreduje v povprečju od tri do pet centimetrov na leto in se že približuje temeljem objekta, so pojasnili na Občini Piran. Zato so se kot lastnik parcele, ki jo predstavlja klif, odločili za sanacijo, s katero bodo utrdili klif in zaustavili erozijo, tako da temelji župnišča in s tem celoten objekt ne bodo več ogroženi. Po izdelavi projektne dokumentacije je občina pred kratkim uspešno opravila javni razpis za sanacijo klifa. Ta se bo začela v kratkem oz. v prvi polovici septembra in bo trajala predvidoma 60 dni. Kot so ob tem zagotovili na občini, so že pridobili vsa potrebna soglasja, sanacija pa bo stala dobrih 300.000 evrov.

Novice o izvedbi sanacije je bil zelo vesel tudi piranski župnik. Zadnjih 20 let je namreč živel v strahu, saj se klif neprestano kruši in v tem času je na lastne oči videl, koliko zemlje je zmanjkalo izpod župnišča, je povedal Bajc. K sreči so stavbo pred 25 leti obnovili in vstavili podporne stebre, "zadnja leta pa je grozilo, da se del župnišča prelomi in se naredi nepopravljiva škoda". Župnika veseli tudi, da bodo s sanacijo klifa zaščitili tudi divjo plažo oz. kopališče pod župniščem, saj je poleti tam veliko ljudi in neprestano grozi nevarnost, da bi kakšen kamen padel na kopalce.

Praktično vzporedno s sanacijo klifa pa se bo nadaljevala tudi obnova ploščadi pred bližnjo stolnico Sv. Jurija. Po informacijah občine bo izvajalec uveden v delo prihodnji teden. Obnova ploščadi se je sicer v teh mesecih precej zavlekla, tudi zaradi epidemije novega koronavirusa. Tudi ta dela naj bi bila končana v približno dveh mesecih, po Bajčevih besedah pa bo s tem tudi ploščad pred cerkvijo končno varnejša za obiskovalce in sprehajalce.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija