KLJUB PROTESTOM ITALIJANSKA VLADA HOČE ŠE VEČJO PRECEPLJENOST: Zastavila si je nov cilj

Svet

Italijanska vlada, ki se sooča s protesti proti pogoju PCT (prebolevnik, cepljen ali testiran) za vse zaposlene, si je zastavila nov cilj, in sicer 90-odstotno precepljenost proti covidu-19. V državi je doslej vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 po navedbah italijanske vlade prejelo 86 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let.

"Naš cilj je popolnoma nov začetek. Sedaj moramo storiti vse, da bomo cepili 90 odstotkov prebivalstva. Kdor pravi ne cepljenju, pravi ne življenju. Kdor se upira pogoju PCT, bo zaustavil gospodarsko okrevanje," je na Facebooku opozoril italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

V Italiji je v petek začel veljati pogoj PCT za vse zaposlene, tako v zasebnem kot javnem sektorju. Od takrat so v državi opravili 2,1 milijona testov na novi koronavirus, kar je v primerjavi s tednom prej 78,5 odstotka več. To po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že sproža skrbi, da bi lahko zaradi velikega povpraševanja po testih prišlo do njihovega pomanjkanja. Iz številnih italijanskih mest že poročajo, da so z zalogami testov na tesnem.

Luigi Di Maio

Vodja italijanske kampanje za cepljenje Francesco Figliulo je sicer lekarne po državi pozval, naj teste opravljajo izven delovnega časa in tudi na dneve, ko so običajno zaprte, tako da bi testiranje omogočili kar največ zaposlenim.

V Italiji so sicer po uvedbi pogoja PCT zaznali povečanje zaposlenih, ki so zaradi bolezni odsotni z dela. Po podatkih, ki jih je pridobila francoska tiskovna agencija AFP je razvidno, da je bilo 15. oktobra bolnih več kot 94.100 zaposlenih, kar je 28 odstotkov več kot pred tednom dni. Ta ponedeljek je bilo na bolniški približno 192.000 zaposlenih ali 15 odstotkov več kot pred tednom dni.

Odsotnost z dela zaradi bolezni je za zaposlene v Italiji edini način, če ne želijo spoštovati pogoja PCT in se tako izogniti, da jih brez nadomestila plače začasno odstavijo z delovnega mesta.

Italija s skoraj 60 milijoni prebivalcev je bila v pandemiji covida-19 ena od najhuje prizadetih držav. Doslej so potrdili skoraj 4,73 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 131.000 covidnih bolnikov. V zadnjih mesecih je število novih okužb zahvaljujoč vedno večji precepljenosti proti covidu-19 upadlo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  22 .10. 2021 ob  18: 01
Mario je pač učenec gospodarjev..Poglejte kje vse je naredil kariero! To mu je še pika na i...Briga ga za svoje ljudi!