KLJUB NEDAVNIM VUČIĆEVIM IZJAVAM: V Pahorjevem uradu ocenjujejo, da odnosi s Srbijo ostajajo odlični

Slovenija

Odnosi med Slovenijo in Srbijo kljub nedavnim izjavam srbskega predsednika Aleksandra Vučića ostajajo odlični, odprtih vprašanj med državama ni, krepijo se tudi gospodarski odnosi, edina zamera je vprašanje Kosova, v zadnjem času so razhajanja še glede Ukrajine, ocenjujejo v uradu predsednika republike Boruta Pahorja.

Minuli konec tedna je srbski predsednik Vučić po koncu srečanja s Pahorjem v Beogradu namreč pritegnil pozornost medijev z izjavo, da je Slovenija s priznanjem Kosova kršila ozemeljsko celovitost Srbije.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je zato v ponedeljek na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković ter ji sporočilo, da so močno presenečeni nad izjavami srbskega predsednika.

V predsednikovem uradu po navedbah neimenovanih virov menijo, da ta poteza ni bila potrebna, češ da se je predsednik že v Beogradu odzval na Vučićevo izjavo, ki jo vidijo predvsem v kontekstu notranjepolitičnih razmer v Srbiji.

Srbski predsednik se bo sicer v ponedeljek na Brdu pri Kranju udeležil vrha pobude Brdo Brioni, ki ga bo skupaj s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem gostil Pahor.

Viri v predsednikovem uradu poudarjajo, da je ključno, da se bodo srečanja letos, ko so razmere v regiji še posebej zahtevne, udeležili voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, tudi Vučić. Opozarjajo namreč, da se kažejo vse večja razhajanja med voditelji, celo na ravni osebnih zamer in nevljudnosti, zato je pomembno, da bodo na Brdu sedli za skupno mizo.

Proces Brdo-Brioni je skupna slovensko-hrvaška pobuda, ki jo je predsednik Pahor leta 2010, takrat še kot premier, oblikoval z namenom krepitve medsebojnega zaupanja in pomoči pri evropski poti držav Zahodnega Balkana. Od leta 2013 so srečanja v okviru pobude potekala vsako leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija