KLAVIR, KI ZVENI POPOLNOMA DRUGAČE: Gre verjetno za največjega na svetu

Svet

V novi koncertni dvorani v mestu Ventspils v Latviji je zazvenel verjetno največji klavir na svetu. Inštrument, ki ga je izdelal v Nemčiji rojeni inovator David Klavins, je obešen za zid koncertne dvorane. Zdi se, kot da vertikalno obešena jeklena konstrukcija visi sredi prostora, približno tri nadstropja nad občinstvom.

Pianist se mora, da lahko zaigra nanj, po jeklenem stopnišču povzpeti na balkon. Predstavniki Guinnessove knjige rekordov inštrumenta sicer še niso prišli premeriti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Klavins je po pisanju agencije AFP že leta 1987 izdelal klavir model 370, ki je med največjimi na svetu. Njegov standardni novi model, vertikalni koncertni klavir 450i, ki v višino meri 4,5 metra, je meter daljši od predhodnika. Po naročilu izdelani klavir 450i, ki so ga namestili v novo koncertno dvorano v mestu Ventspils, pa je še večji. Njegov mornarsko modro pobarvani jekleni okvir je visok kar šest metrov. Nekatere strune tako v dolžino merijo skoraj pet metrov, zaradi česar inštrument proizvaja močen, doneč zvok.

"Zanj bodo najprimernejše ekspresivne skladbe. Rahmaninove, Skrjabinove in tudi Beethovnove sonate bodo na njem zvenele popolnoma drugače," je Klavins povedal za AFP. Inovator z latvijskimi koreninami se s klavirji ukvarja skoraj vse življenje. Prvi vertikalni klavir je zasnoval leta 1985.

Posebnost klavirja v Ventspilsu pa ni le njegova velikost, ampak tudi to, da nima lesenega ohišja, zaradi česar lahko poslušalci v dvorani vidijo strune. S tem, ko jih je pustil odkrite, je želel Klavins, kot je pojasnil, ljubiteljem glasbe omogočiti, da jasneje slišijo prav vsak ton. Dodal je, da velikosti klavirja in dolžina strun nista posledica želje po postavljanju rekorda, ampak ga je vodila predvsem želja po ustvarjanju kar najboljšega možnega zvoka.

Novi inštrument je že povzročil razburjenje med klavirskimi navdušenci. "Skladatelji in glasbeniki z vsega sveta si želijo zaigrati na klavir, ki jim bo odprl nove možnosti umetniškega izražanja," je besede umetniškega vodje koncertnega prizorišča Miksa Magoneja povzela AFP.

Novo koncertno prizorišče v Ventspilsu, ki je vrata odprlo v petek, sicer razpolaga z dvema dvoranama, ki imata skupaj na voljo 1000 sedežev. V njem je tudi glasbena akademija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija